23 / 12 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ödeme dönemi!

Veraset ve intikal vergisi ödeme dönemi!

Miras yolu ile elde edilen gelirler için mal beyanında bulunulması ve bu mallar için belli bir süre vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. İşte veraset ve intikal vergisi ödeme dönemi...



Veraset ve intikal vergisi ödeme dönemi!

Türk vatandaşı olan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutuluyor.


Ödenecek Veraset ve intikal vergisi, kalan mirasın değeri üzerinden hesaplanıyor. Bunun için farklı değerler üzerinden veraset ve intikal vergisi oranı belirleniyor. 


Elde edilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunulması gerekiyor. Miras kalan malların alınmasından sonra, söz konusu mallar için vergi, veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve iki eşit taksitte ödeniyor.


Veraset ve intikal vergisinin ne zaman ödeneceğine ilişkin hükümler, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor.


Kanuna göre, iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi, Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor.  


Veraset ve intikal vergisi ödeme dönemi:

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte (gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde) ödenir.


Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır. 


Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.


Ancak, mükelleflerce, tahakkuk eden vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 ncu maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5 nci bendinde yazılı menkul mallar hariç) teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devir ve ferağına izin verilebilir. Teminat olarak gösterilecek gayrimenkullerin değeri 6183 sayılı Kanunun 90 ncı maddesinde yazılı komisyonlar tarafından aynı Kanunun 91 nci maddesine göre tespit edilir.



Veraset ve intikal vergisi muafiyeti!
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği!


Geri Dön