Veraset ve intikal vergisinde muafiyetler!
Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisabeden şahıs oluyor. Vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Veraset ve intikal vergisinde muafiyetler, 7338 sayılı kanun kapsamında açıklanıyor..
Veraset ve intikal vergisinde muafiyetler!
Şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde Veraset ve İntikal Vergisi ödeniyor.
Kanunen, Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisabeden şahıs oluyor. Vergi 3 sene boyunca 2 eşit taksit halinde ödeniyor.
Vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Veraset ve intikal vergisinde muafiyetler, 7338 sayılı kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:
Aşağıda yazılı şahıslar Veraset ve İntikal Vergisinden muaftır:
a) Amme İdareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaata hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden Kurumlar Vergisine tabi olmıyanlar;
b) Yukarıki fıkrada sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküller;
c) Yabancı Devletlerin Türkiye'de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (Fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o Devletin tabiiyetinde bulunun memurları ve Türkiye'de resmi bir vazifeye memur edilenler ile bu sayılanların aileleri efradı (Mütekabiliyet şartiyle) (Türk tabiiyetinde bulunan şahıslardan veraset tarikıyle veya sair suretle mal iktisabedenlerle yukarda sayılanların dışında kalıp da Türkiye'de ikamet eden şahısların Türkiye'de bulunan mallarını veraset tarikıyla veya sair suretle iktisabedenler hariç)
Veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com