Vergi

Vergi incelemelerinde mükellefin eli güçlendi!

Maliye Bakanı Ağbal, "Hakkında vergi incelemesi yapılan vatandaşlarımızın kendisini daha iyi savunabilmesini sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirdik" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, hakkında vergi incelemesi yapılan vatandaşların kendilerini daha iyi savunabilmelerini sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Mükelleflerimiz artık vergi inceleme tutanağını önceden görebilecek, buna göre savunmasını hazırlayabilecek ve imza atmadan önce, bu imzasının sonucunda nelerle karşılaşabileceği hakkında bilgilendirilecek." dedi.


Maliye Bakanlığının, vergi incelemelerinde mükellefin elini güçlendirecek, haklarını artıracak yönetmelikleri, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Ağbal, mükellef haklarını güçlendirecek düzenlemeleri bir bir uygulamaya koyduklarını söyledi. Bu düzenlemelere devam edeceklerinin altını çizen Ağbal, özellikle vergi denetimi konusunun, mükellef için her zaman endişe kaynağı olduğunu, bu konuda kendisine de zaman zaman şikayetler geldiğini anlattı.


Gerek inceleme, gerekse de bu incelemelere yönelik raporların düzenlenmesi aşamasında mükelleflerin bazen haksızlığa uğradıklarını düşündüklerini aktaran Ağbal, "Vergi Denetim Kurulumuz bir süredir bu konu üzerinde titiz bir çalışma yürütüyordu. Çalışmalar tamamlandı ve ilgili yönetmelikler bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Vergi denetimi, artık mükelleflerimiz için endişe kaynağı olmaktan çıktı. Hakkında vergi incelemesi yapılan vatandaşlarımızın kendisini daha iyi savunabilmelerini sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirdik." diye konuştu.


"Mükellef, atacağı imzanın sonucu hakkında bilgilendirilecek"

Ağbal, söz konusu yönetmeliklerin getirdiği yeniliklere ilişkin, defter ve belge ibrazı için mükelleflere 15 günden az olmamak üzere yeterli süre verilmesinin sağlandığını ifade etti.


Bakan Ağbal, vergi incelemesi sırasında mükelleflerden görevlendirme konusu dışında bilgi ve belge istenmemesi ve idarenin bilgisi dışında farklı konularda inceleme yapılmamasını da sağladıklarını belirterek, "Yani mükelleflerimizden, inceleme konusu dışında gereksiz yük oluşturacak ve incelemede kullanılmayacak olan bilgi ve belgeler istenemeyecek, inceleme süreci mükellefle iş birliği içinde yürütülecek. Mükelleflerimiz artık vergi inceleme tutanağını önceden görebilecek, buna göre savunmasını hazırlayabilecek ve imza atmadan önce, bu imzasının sonucunda nelerle karşılaşabileceği hakkında bilgilendirilecek." değerlendirmesinde bulundu.


- Yönetmeliklerle getirilen haklar


"Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Oluşturulması ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", "Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik" ve "Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile getirilen diğer düzenlemeler şöyle:


- Mükellefler ve İdare, bazı bildirimleri elektronik ortamda yapabilecek.


- Mükelleflerin tutanakta yer alan hususları öğrenmeleri ve bu hususlarla ilgili savunmalarını yapabilmeleri için tutanak taslağı, imzalanmadan iki gün önce mükelleflere verilecek.


- İnceleme tutanaklarında mükelleflere, rapor değerlendirme komisyonlarında dinlenme talebinin olup olmadığı mutlaka sorulacak.


- İncelemeler sonucunda eleştirilecek hususların, diğer vergi türlerinde düzeltme yapılmasını gerektirdiği durumlarda konuya ilişkin vergi inceleme raporu düzenlenmesi zorunlu olacak.


- Kabul raporu düzenlenen mükelleflere mevcut durum yazı ile bildirilecek.


- Rapor Değerlendirme Komisyonlarında dinlenilmeden önce mükellefleri bilgilendirmek amacıyla vergi inceleme raporlarında yer alan eleştiri konularını içeren "Rapor Özeti" mükelleflere verilecek.


AA