28 / 04 / 2024

SSK emeklisi Emlak Vergisi ödemeyeceği gibi ödediklerini de geri alabilir!

SSK emeklisi Emlak Vergisi ödemeyeceği gibi ödediklerini de geri alabilir!

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, eşim ssk emeklisi ama emlak vergisi ödüyor diyen okurunun sorusunu cevaplıyor. İşte o yazı!



Eşiniz Emlak Vergisi vermeyeceği gibi ödediklerini de geri alabilir


Emekli devlet memuruyum. Kendime ait bir yazlığım ve eşimle ortak bir evimiz var. Ben her ikisi için de emlak vergisi ödüyorum. Eşim de yarım hissesi için Emlak Vergisi ödüyor. Eşim SSK emeklisi. Başka mal varlığımız yok. Emlak Vergisi ödememem gerektiğini söyleyenler var. Emlak Vergisi ödeyip ödemeyeceğim konusunda aydınlatır mısınız?


Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olan ve emekli aylığından başka bir geliri olmayan emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler ve hiçbir geliri olmayanlar Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu'nca sıfıra indirildiğinden, Emlak Vergisi ödemiyorlar.


Emekli olan eşinizin emekli aylığından başka geliri yoksa hissedarı olduğu daire için Emlak Vergisi ödemez. Bunun için yapması gereken, sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanmak için, 'tek meskeni emekli olan emeklilere, dul ve yetimlere ait form' u doldurarak bağlı olduğu belediye vergi dairesine başvurması yeterli olacaktır. Ayrıca eşiniz zamanaşımı süresi olan geçmiş 5 yılda ödediği Emlak Vergisi'ni düzeltme yoluyla iadesini talep ederek de geri alabilir. Bunun için de Belediye Başkanlığı'na bir düzeltme dilekçesi yazması yeterli olacaktır. Sizin ise Türkiye sınırları içinde hisseli olsa da birden fazla daireniz varsa her iki daireniz için emlak vergisi ödemeniz gerekiyor.


Ekrem Sarısı/Posta


Geri Dön