Vergilerdeki istisna ve muafiyetlere ilişkin düğmeye basıldı! Gelir ve kurumlar vergisi artacak mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergilerdeki istisna ve muafiyetlere ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’na talimat verdiği aktarıldı. Çalışmada ise ağırlıklı olarak şirketlere sağlanan vergi istisnası ve muafiyetler bulunuyor. İşte ayrıntılar...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformu için 2024'ü işaret etmişti. Bakan Mehmet Şimşek'in, Orta Vadeli Program'da (OVP) yer verilen “Vergi harcamaları gözden geçirilecek, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacaktır” ifadesi çerçevesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan ayrıntılı bir çalışma istediği belirtildi.
Sözcü Gazetesi'nden Hülya K. Oruçoğlu'nun haberine göre; çalışma ile vergi türlerindeki tüm istisna ve muafiyetlerin tek tek elden geçirilmesi, hangi istisnaların sağlıklı ilerlediği, hangilerinin ne gibi avantajlar sunduğuna yer verileceği belirtildi.
VERGİLERDE ETKİN OLMAYAN İSTİSNA, MUAFİYET VE İNDİRİMLER KALDIRILIYOR MU?
Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve OVP'ye göre vergide adaletin sağlanmasının planlandığını aktardı. Açıklamasında "Vergi harcamalarında etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak" diyen Mahmut Aydoğmuş, bu sene 443 milyar lira gelir vergisi, 280 milyar lira da kurumlar vergisi olacak şekilde tüm vergi türlerinde toplamda 994 milyar liralık istisna ve muafiyet sağlandığının altını çizdi.
Aydoğmuş, açıklamasında "Bu tutar toplam tahsil edilmesi planlanan vergi gelirlerinin yüzde 23'ünü meydana getiriyor. İstisna ve muafiyetler ekseninde Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi ile ilgili 160 düzenleme bulunuyor" ifadelerini kullandı.
"Dolaysız, doğrudan vergilerde istenilen kıvam yakalanamıyor ve aslında vergi adaleti ruhundan yoksun KDV ve ÖTV gibi vergilere yükleniliyor" açıklamasında bulunan vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, vergi reformunda en önemli konu başlığının istisna ve muafiyetlerin revize edilmesi olduğunu vurguladı.
GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ ARTACAK
Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, "Revizenin olması durumunda bu ağırlıklı olarak sermaye gelirlerine ilişkin olacak. Bu bağlamda Gelir ve Kurumlar Vergisi'nde yükselişe gidilecek ve bundan şirketler daha çok etkilenecek" açıklamasında bulundu.
"Vergi reformu önemini koruyan bir konu ancak romantik söylemin ötesine geçemedi" diye konuşan Aydoğmuş, gelir dağılımında adaletin sağlanması, mali güce göre vergilendirme ve verginin tabana yayılması gibi anayasal kriterler ile hayata geçirilecek vergi reformuna ihtiyaç olduğunu aktardı.
Aydoğmuş, söz konusu açıklamasını "160 maddeyi kapsayan ve kamu vicdanında sorun teşkil eden bazı Gelir ve Kurumlar Vergisi istisna ve muafiyetlerinin, vergi reformu ile ele alınması, ayrıcalıklı grupların minimize edilmesi benim de isteğim" diyerek tamamladı.
Tüp fiyatlarına dev zam geldi! Aygaz, İpragaz ve Bizimgaz'ın yeni fiyatları şok etti!
İnşaatların yarım kalmaması için düğmeye basıldı! Sigortalı dönüşüm dönemi başlıyor!