28 / 04 / 2024

İnşaatların yarım kalmaması için düğmeye basıldı! Sigortalı dönüşüm dönemi başlıyor!

İnşaatların yarım kalmaması için düğmeye basıldı! Sigortalı dönüşüm dönemi başlıyor!

Sağlıklı bir dönüşüm için, yüzbinlerce konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesi sürecinde tamamlama sigortasının devreye girmesi büyük öneme sahip. İnşaat sektöründe yeni bir uygulama için düğmeye basılıyor. MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), halka açılarak kentsel dönüşüm projelerine odaklanmayı



Gayrimenkul sektöründe tüketiciler için en büyük tedirginliklerden biri inşaatların yarım kalması oluyor. Geçtiğimiz senelerde maketten konut alan binlerce aile, şirket iflasları sebebiyle evlerini alamadı. Ardından aynı süreç kentsel dönüşümde de yaşandı ve bu kez dönüşümzedeler gündeme geldi. 

Yapılan yasal düzenlemelerle mağduriyetler azaltılsa da bu sorunların en kesin çözümü olan bina tamamlama sigortasında henüz istenen seviyeye gelinebilmiş değil.  

İnşaatların yarım kalmaması için düğmeye basıldı! Sigortalı dönüşüm dönemi başlıyor!

TAMAMLAMA SİGORTALI DÖNÜŞÜM PROJELERİ GELİYOR 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; gayrimenkul firmalarınca tercih edilmeyen, tüketici cephesinde yeteri kadar bilinmeyen bu sigorta bugünlerde her zamankinden daha da fazla önem arz ediyor.

Çünkü, başta İstanbul olacak şekilde ülke genelinde bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması gündemde yer alıyor. Sağlıklı bir dönüşüm için, yüzbinlerce konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesi sürecinde tamamlama sigortasının devreye girmesi büyük öneme sahip.

Bina tamamlama sigortasının dönüşümde aktif şekilde kullanılması amacıyla ilk adım atılıyor. Türkiye’nin sigorta şirketleri iştiraki olan ilk gayrimenkul yatırım ortaklığı MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), halka açılarak kentsel dönüşüm projelerine odaklanmayı  planlıyor. 

Şirket ‘tamamlama sigortalı dönüşüm projeleri’na imza atarak, yeni bir model kurmayı, bununla da inşaat sektörüne örnek olmayı planlıyor. 

Maher Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gökay Erdemoğlu, halka arz süreci ve yeni dönem hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamasında "MHR GYO’nun şu anda sıfır borcu ve kasasında da 200 milyondan fazla nakdi ve arkasında iki sigorta şirketi bulunuyor. Bu sebeple şirketimizi tamamen depremle mücadele için yapılacak kentsel dönüşümde bir model kurabilmek için halka arz ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Gökay Erdemoğlu, yeni ürünler ve yeni bir model peşinde olduklarının altını çizerek, "Sigorta şirketi iştiraki olmanın avantajını kullanarak Türkiye’ye model olabilecek bir yapı üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

İnşaatların yarım kalmaması için düğmeye basıldı! Sigortalı dönüşüm dönemi başlıyor!

İLK ADRES ATAŞEHİR

Kentsel dönüşümün hızla hayata geçirilebilmesi için projelerde en başta finansmanının çok iyi sağlanması gerektiğine dikkat çeken Erdemoğlu, yaptığı açıklamasında "Özkaynağı ve kredisi yetersiz firmaların bu işe girmesinin zaten en başta engellenmesi gerekiyor. İkinci olarak bina tamamlama sigortaları bu işe dahil edilmeli" dedi ve İstanbul ölçeğinde bir şehrin dönüştürülebilmesinin oldukça zor olduğunu aktardı. 

Bu sebeple bir sistem kurulması ve dış kaynağın mutlaka geliyor olması gerektiğinin altını çizen Erdemoğlu, "Dış kaynaklar da sigorta sistemi olan, güven duyulan projelere gelir. İşte biz bunun merkezine MHR GYO’yu yerleştireceğiz. Bizim yaratacağımız model tüm diğer GYO’lara da açık tutulacak" bilgilerini verdi. 

Erdemoğlu, "Biz yalnızca MHR GYO, Quick Sigorta, CorpusSigorta, Quick Finans olarak kapalı bir sistem kurmak istemiyoruz. Amacımız dönüşüme destekte bulunmak ve bunun tek bir firma ile olmayacağının farkındayız" şeklinde konuştu ve dönüşümde ilk adreslerinin İstanbul Ataşehir olacağını açıkladı. 

Erdemoğlu, 3.5 milyar TL'lik yatırım yapabileceklerinin de altını çizdi. 

İnşaatların yarım kalmaması için düğmeye basıldı! Sigortalı dönüşüm dönemi başlıyor!

Bina tamamlama sigortasının Orta Vadeli Program’a da (OVP) yer aldığını hatırlatan Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar da Ticaret Bakanlığı’na göre maketten satış için tamamlama sigortasının şart olduğunu belirtti ve "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise adı geçmediği için poliçeleri tanımıyor. Bu nedenle de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yeni bir taslak hazırladı ve bakanlıklara iletti" açıklamasını yaptı. 

Taslağa son şeklinin verilmesiyle OVP’de de denildiği gibi bina tamamlama sigortasının yaygınlaşmasının sağlanacağını dile getiren Ahmet Yaşar, vatandaşlara da bina tamamlama sigortası istemelerini önerdi ve bireysel olarak da bunu yaptırabileceklerini söyledi. 

Altında yükseliş hız kesmiyor! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın ne kadar? 13 Ekim 2023 altın fiyatları

Konya Büyükşehir 12 taksitle imarlı arsa satacak! KDV'den muaf arsanın fiyatı dudak uçuklatıyor!

En düşük memur maaşı 33.025, memur emeklisi maaşı 14.814 TL! SON DAKİKA: Öğretmen, polis, hemşire maaşları açıklandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı yüksek maaşı personel alacak! Son tarih 16 Ekim! Acele edin!


Geri Dön