Vestas, Türkiye'de rüzgar türbini üretmeyi düşünüyor
Vestas'ın CEO'su Ditlev Engel, “Türkiye'nin rüzgar haritasına baktığımda kullanılmayan büyük imkanlar görüyorum” dedi
Dünyanın lider rüzgar türbini üreticilerinden Vestas'ın CEO'su Ditlev Engel, “Türkiye'nin rüzgar haritasına baktığımda kullanılmayan büyük imkanlar görüyorum” dedi ve Türkiye'de rüzgar türbini üretimini düşünebileceklerini söyledi.
DÜNYADA kullanılan rüzgar türbinlerinin üçte birinde imzası bulunan Vestas'ın CEO'su Ditlev Engel, Türkiye'nin rüzgar potansiyaline güvendiklerini belirterek küresel tecrübelerini Türkiye ile paylaşmak istediklerini söyledi. Türkiye'de toplam 300 megavat gücünde rüzgar santralı kurulumuna ulaşmayı hedeflediklerini belirten Engel, “Türkiye'nin rüzgar haritasına baktığımda kullanılmayan büyük imkanlar görüyorum. Vestas olarak Türk hükümetinin koyduğu hedefleri ve iş dünyasının rüzgar enerjisine olan ilgisini cesaret verici buluyoruz” diye konuştu.
İlk türbini biz kurduk
Türkiye'deki ilk rüzgar türbinini 1984'te kuran Vestas'ın CEO'su Engel, pazar hazır olduğunda Türkiye'de rüzgar türbini üretimini de düşünebileceklerini ifade etti ve bunun için hükümetin rüzgar enerjisi konusunda kesin hedefler koyması gerektiğini vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2020 yılında elektrik üretiminin yüzde 20'sini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedeflediğini hatırlatan Engel, “Türkiye'de enerji açığını karşılamak için çevre dostu rüzgar enerjisinde her yıl 2000 megavat devreye alınmasını öneriyoruz” dedi.
Ucuz ve belirli
Dünyada, dünya nüfusunun artmasına rağmen yeni fosil yakıt kaynaklarına ulaşılmadığına dikkat çeken Engel şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji kaynakları daha da önem kazanacak. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki belirsizlik ve karbondioksit emisyonlarının maaliyetleri şirketlerin yatırımlarını riskli hale getiriyor. Rüzgar enerjisinin öngörülebilir niteliği bu riski ortadan kaldırıyor. Temiz enerji kaynakları önümüzdeki yıllarda daha da önem taşıyacak. Temiz enerji kaynakları istihdamı artıracak. ABD, Çin ve AB'de bu konuda büyük atılımlar var, Türkiye'nin de bu harekete katılması gerektiğini düşünüyorum. 2008'de rüzgara yönelik global pazar yüzde 42 arttı. ABD Başkanı Barack Obama'nın 5 milyon yeşil iş hedefi hayal değil.”
Rüzgâr enerjisi artık depolanabiliyor
RÜZGAR enerjisine karşı geliştirilen en büyük eleştirinin “depolanabilir olmaması” olduğunu hatırlatan Engel, kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli otomobiller ile bu durumun ortadan kalktığını söyledi. Engel, temiz enerji üreticisi olduklarını vurgulayarak Vestas'ın ürettiği rüzgar türbinleri için kullanılan malzemelerin yüzde 80'inin yeniden kullanılabilir veya dönüştürülebilir olduğunu belirtti. Vestas'ın “gerçek sürdürülebilirlik” sağlamayı hedeflediğini ifade eden Engel, “olabildiğince yeşil” politikaları ile çevre konusunda duyarlılıklarını üretim konusunda da koruduklarını söyledi.
Merve ŞEN/Hürriyet