Sektörel

Viko, meslek eğitimine destek oluyor!

Yüksek verimli üretimi oluşturabilecek, bilgi ve deneyim seviyesi yüksek iş gücünün sağlanması ise ancak mesleki eğitim ve endüstri kuruluşları arasında kurulan bağlar ile daha nitelikli sonuçlar veriyor.

Sanayinin gelişmesinde kalifiye iş gücünün önemi çok büyük… Yüksek verimli üretimi oluşturabilecek, bilgi ve deneyim seviyesi yüksek iş gücünün sağlanması ise ancak mesleki eğitim ve endüstri kuruluşları arasında kurulan bağlar ile daha nitelikli sonuçlar veriyor. “Meslek Eğitimine Destek, Aydınlık Geleceğe Destek” adlı projesi ile 12 yıldır mesleki eğitime önemli katkılar sağlayan VİKO, bu alandaki çalışmalarını üç aşamada yürüterek aydınlık geleceğe destek olmaya devam ediyor.


Meslek liselerinin eğitimine “destek” için laboratuvar katkısı…


VİKO, meslek lisesi öğrencilerinin teorik eğitimlerini pratik beceriye dönüştürmelerine ve eğitim gördükleri alanda uygulamalı eğitim imkanı bulmalarına katkı sağlamak amacı ile endüstri meslek liselerine destek sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda Etiler İSOV Dinçkök, Kartal Atalar ve Samandıra Endüstri Meslek Liselerine elektrik tesisat laboratuvarı kazandıran VİKO, bu yıl da başta Soma olmak üzere Türkiye’nin hemen her bölgesinden meslek liselerinin teknik malzeme ve donanım ihtiyacına destek oldu. VİKO’nun sağladığı teknik malzeme, ürün ve pano desteği ile öğrenciler, elektrik tesisatçılığı alanında gerçekleştirdikleri uygulamaları pratik becerilere dönüştürme imkanı buluyor.


Öğrencilerin iş ve sosyal yaşamlarına “destek” için koçluk…


“Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” projesinin özel sektördeki diğer şirketlere devrolması ile devam eden program kapsamında VİKO çalışanları, meslek lisesi öğrencilerine koçluk yapıyor. Programın hedefi, meslek lisesi öğrencilerinin kişisel gelişimlerine destek olmanın yanı sıra iş ve sosyal hayata hazırlanmalarına da katkı sağlamak... Özel Sektör Gönüllüleri Derneği iş birliğinde sürdürülen projede VİKO’da çalışan 17 mühendis, meslek lisesi öğrencilerine zaman yönetimi, proje geliştirme, iş etiği, problem çözme ve sorumlu vatandaşlık gibi konularda koçluk yapıyor. Öğrenciler özellikle de VİKO tesislerinde gerçekleşen koçluk buluşmalarında deneyim kazanırken, okul ve endüstri arasında teoriden pratiğe doğru anlamlı bir bağ kuruyorlar. Ayrıca, koçluk programı kapsamında proje iş birliği yapılan Kartal Atalar ve Samandıra Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin uygulama kitaplarının basım ve dağıtımı da VİKO tarafından sağlanıyor. İkinci yılı tamamlanan koçluk programı kapsamında projeye dahil olan öğrencilere staj imkanı da tanınıyor.


Hayata “destek” için istihdam…


Meslek eğitimine verdiği destek ile istihdama da katkı sağlayan VİKO, sürdürülebilir kalkınmanın ancak yerel kalkınma ile gerçekleşeceğine inanıyor. 2002 yılından bu yana meslek eğitim merkezleri ile iş birliği yürüten kuruluş, ekonomik ve sosyal nedenlerle lise öğrenimine devam edemeyen ilköğretim mezunu öğrencilerin, meslek eğitim merkezinde eğitimine devam etmesine destek oluyor. Bu kapsamda bugüne kadar 221 öğrencinin mezun olduğu projede, mezunların yüzde 70’i VİKO’da istihdam edilmiş durumda.