VitrA ile İNTES iş birliği yaptı!
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Ozan: "Bugün imzaladığımız protokolle başlayacak iş birliği, VitrA Karo'nun her süreçte kaliteyi ön planda tutan yönetim anlayışı doğrultusunda atılan değerli bir adımı temsil ediyor" dedi.
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Zeki Şafak Ozan, "Bugün imzaladığımız protokolle başlayacak iş birliği, VitrA Karo'nun her süreçte kaliteyi ön planda tutan yönetim anlayışı doğrultusunda atılan değerli bir adımı temsil ediyor" dedi.
VitrA Karo, yetkili servislerinde çalışan seramik döşeme uzmanlarının, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) sınavına girip Mesleki Yeterlilik Belgesi alması için gerekli adımı attı.
Zeki Şafak Ozan, sınavı düzenlemeye yetkili Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi (Türkiye MYM) İktisadi İşletmesi yöneticileriyle bir araya gelerek, iş birliği sözleşmesini imzaladı.
Toplantıda yaptığı konuşmada Ozan, bugün imzaladıkları protokolle başlayacak iş birliğinin, VitrA Karo'nun her süreçte kaliteyi ön planda tutan yönetim anlayışı doğrultusunda atılan değerli bir adımı temsil ettiğini söyledi.
Kuruluşlarından bu yana, kalite ve teknolojiye yatırım yaparak rakiplerinden farklılaştıklarını belirten Ozan, şöyle devam etti:
"Yalnız kendi ürün ve hizmetlerimizin kalitesinin değil, sektördeki hizmet kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biri de mesleki yeterlilik sertifikası sahibi olmaları için seramik döşeme uzmanlarına gerekli eğitimi aldırmak... Bildiğiniz gibi, nitelikli ve belgeli iş gücünün artması, kaliteli ürün ve hizmet sunumunu yaygınlaştırarak, yaşam standartlarımızın yükselmesini destekliyor. Uzmanların ulusal standartlar doğrultusunda aldığı belgeler, sahip oldukları bilgi, beceri ve yetkinliği kanıtlıyor. İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip uzmanların istihdam edilmesi ise işverenin rekabet gücünü global anlamda artırıyor."
Ozan, geçen mayıs ayında yayımlanan bir tebliğle, seramik döşeme uzmanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak bu kapsamda çalışmalara başladıklarını ve İNTES MYM ile iş birliği yapmaya karar verdiklerini açıkladı.
İNTES'in, sektörde kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına dayalı hizmet üreten ve çalışmalarını titizlikle sürdüren bir kuruluş olduğunu vurgulayan Ozan, iş birliğinin uzun soluklu olmasını, sektöre kalifiye eleman yetiştirilmesine katkıda bulunmasını diledi.
- "VitrA bizim için önemli bir deneyim olacak"
İNTES Genel Sekreteri Habip Necati Ersoy ise inşaat sektörünün ağır ve tehlikeli işler kategorisine girdiğini belirterek, bir yandan da hanımefendilerin estetik duygusuna hitap ettiğini söyledi.
Bu sektörde pek çok paydaşla iş birliği yaptıklarını dile getiren Ersoy, "Ancak Eczacıbaşı Grubunun içinde yer alan VitrA bizim için önemli bir deneyim olacak. Bizde görev yapan arkadaşlarımızın gelişimine de önemli katkı sağlayacak. Çünkü bu ve bunun gibi gruplar Türkiye'de kurumsal hale gelmiş gruplardır. Hem mesleki eğitime hem de iş kazası meslek hastalıklarında insan hayatına önem veren gruplardır. Eczacıbaşı gibi gruplar, ürettikleri ürünlerle sektörün öncülüğünü üstlenmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.
Ersoy, 10 yıl önce ulusal yeterlilik ve meslek standardı sistemine girdiklerinde sistemin tanımının yapılması gerektiğine inandıklarını aktardı.
Türkiye'de ciddi bir mühendislik, mimarlık alt yapısı bulunduğuna işaret eden Ersoy, şunları kaydetti:
"Ülkemizde ciddi bir insan ve malzeme kalitesi var. Dizayn imkanımız üst düzeyde bütün dünyada bunu ispat ediyoruz. İNTES bu işe başladığında, çeşitli sebeplerle artık mesleklerin bir tanımının olması gerekliliğine ve bu tanıma göre yeterliliği olan insanların bu meslekte çalışması gerektiğine inandık. Artık 'ne iş olsa yaparım' kavramının tükenmekte olduğuna inanıyoruz.
Kaldı ki sektörümüzde çalışan iş gücümüz kalifiye iş gücüdür. Bunun kalifikasyonunu belgelemekle görevli olarak kendimizi addettik. İNTES olarak, 50 civarında meslek standardını hazırladık, resmi gazetede yayımlanır hale getirdik ve devletimize hibe ettik. Bu 50 mesleğin ulusal yeterliliklerini hiç bir ücret karşılığı olmaksızın hazırladık, devletimize hibe ettik."
Ersoy, bir yandan da artık bu mesleklerde mesleki eğitimin alınır satılır olmaktan çıkarılması için, şimdilik 18 meslekte ders notlarını web sitelerinde ücretsiz yayımlayarak kamunun kullanımına açtıklarını ifade etti.
Bugün geldikleri noktada büyük kuruluşlarla birlikte iş yapmalarının, yaptıkların işin isabetli olduğunu gösterdiğini belirten Ersoy, kurumu adına bu durumdan gurur duyduğunu söyledi.
- "Minimum tahsil gibi bir yaklaşımımız yok"
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ozan, sınava katılacak kişilerin tahsil durumuna ilişkin sorulan bir soruyu, "Bu eğitime katılmak için minimum tahsil gibi bir yaklaşımımız yok. Türkiye'nin zaten belirli başlıklarda minimum okul zorunluluğu olan kanuni başlıklar var. Aynı başlıkları göz önüne alarak, bu konuda tecrübeli olan, bizim de yetkili servis olmayı öngörmüş, hak kazanmış arkadaşlarımıza öncelik vererek, eğitime başlayacağız. 18-22 Ocak arasında ilk grubumuzu 4 günlük eğitime alacağız" şeklinde yanıtladı.
Ozan, eğitim alacak personel sayısına ilişkin olarak ise "İlk 3 aylık dönem için 70 kişilik öngördüğümüz yetkili servis çalışanı arkadaşımız var. Bu uzun soluklu bir süreç. Önümüzdeki dönemde sayı çok daha artacaktır. Bizim önceliğimiz, yetkili servisimizdeki 70 arkadaşımızı bu eğitimin içine almak" dedi.
Toplantıda verilen bilgilere göre, VitrA Karo, sınavlardan önce, yetkili servislerinde çalışan seramik döşeme uzmanlarına, Türkiye Eğitim Şantiyesi'nde 16'sı teorik, 24'ü pratik olmak üzere toplam 40 saatlik eğitim verecek.
Eğitim, karoyla ilgili temel bilgiler, karoda kullanılan temel malzemeler, teorik ve pratik uygulama süreçlerinden oluşacak.
Uzmanlar, eğitimin ardından İNTES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi'nde teorik ve pratik sınavlara girip, Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan "Mesleki Yeterlilik Belgesi"ni almaya hak kazanacak.
AA