Volkan Yılmaz: Kaçak yapıların hepsi tek tek yıkılacak!
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak uzun zamandır kaçakla mücadelede, hiç hakkı olmadığı halde, özellikle orman arazilerine, tarım arazilerine ve hazine arazilerine kaçak yapılar inşa etmeleri noktasında çok ciddi bir mücadele veriyoruz" dedi.
Koronavirüs (Kovid-19) salgın hastalığı sürecinde önlemler kapsamında üç aydır ara verilen belediye meclis toplantıları Temmuz ayı itibarıyla yeniden başladı.
Bugün gerçekleştirilen Silivri Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı 1. oturumu, meclis üyelerinin katılımıyla belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Silivri Belediyesi'nin resmi sitesinde yer alan habere göre; toplantının açılış konuşmasında pandemi ile mücadeleye ilişkin konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Koronavirüsün etkisi altında geçen üç aylık sürede birçok önemli gün ve haftayı tedbir kapsamları altında buruk bir şekilde kutlandık. Salgınla mücadelede büyük bir fedakarlık örneği sergileyerek canları pahasına gece gündüz çalışan sağlık camiasının bütün mensuplarına şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Mart ayından bugüne kadar ilçemizdeki vaka sayısı ve ölüm oranları hem İstanbul hem de Türkiye açısından bakıldığında en düşük seviyelerde olmuştur. Böyle olmasında, hemşehrilerimizin tedbirlere azami ölçüde uyma gayretleri yanında en önemli görev, tedbirleri büyük bir azimle uygulayan bütün kamu kuruluşlarımız ve belediye çalışanlarımız olmuştur. Ben huzurlarınızda büyük bir fedakarlıkla çalışan mesai arkadaşlarım belediye çalışanlarımıza ve diğer bütün kamu çalışanlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Yılmaz, toplantının gündem maddeleri arasında olan bazı konulara açıklık getirerek kamuoyuna bilgi verdi.
TEL ÖRGÜ VE DUVARLA ÇEVRİLİ ARAZİLERDEN KAYNAKLI SORUN ÇÖZÜLÜYOR
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 29.madde olarak gündeme getirilen, “İstanbul Çevre düzeni Planı ve Planındaki Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlarda plan notu değişikliğinin görüşülmesi” maddesine ilişkin, “Tarımla uğraşan vatandaşların muzdarip olduğu bir konuyu çözmek istedik” diyerek, konu hakkında bilgi vermesi için Belediye Başkan Yardımcısı Harun Akkan’a söz verdi. Söz konusu maddeye ilişkin açıklamalarda bulunan Akkan, “Tarım arazilerimizin büyük bir bölümünde kadastral yol bulunmamaktadır. Var olanlar da yer yer 2 metre ile 4 metre arasında genişliğe sahiptir. Tarım arazilerimiz tarımla iştigal etmeyen kişiler tarafından satın alınıyor. Etrafı tel veya beton duvarla çevriliyor. Bu çevirmeler neticesinde tarımsal üretim yapan kişilerin tarım araçları kendi arazilerine geçmekte zorlanıyor. Bunun için bahçe duvarı yapılacak tarım arazilerinde kadastral yol sınırından, meclis üyelerimiz ve komisyonumuz uygun görürse, 3 metre çekilerek yapılması uygun olacak şekilde tarımsal alanlara bir plan notu eklenmesi yönünde bir talebimiz oldu.” diye konuştu. Başkan Yılmaz, bu konunun tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşalar ve muhtarlar tarafından sıkça gelen bir şikâyet konusu olduğunu dile getirdi. 29. Madde oy birliği ile imar komisyonuna havale edildi.
YILMAZ: “MAĞDURİYET ORTADAN KALDIRILSIN İSTİYORUZ”
Başkan Yılmaz, gündemin 35. Maddesi olan “İstanbul Çevre Düzeni Planı ve Planındaki Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar ile ilgili plan notu hükümlerinden 20.000 m2 şartının değişmesine ait plan notu değişikliğinin görüşülmesi” maddesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu konu uzun zamandır gündemimizi meşgul eden, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı mağdur eden bir konu. Çevre Bakanımız Sayın Murat Kurum bu konuda 20.000 metrekarenin tarımsal amaçlı imar olarak yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini, yine İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile yaptığımız görüşmelerde onun da kanaati bu yönde oldu. Bizlerin de kanaati bu yönde. Pandemi süreci nedeni ile bu konuda bir türlü mesafe alınamadı. Siz Silivri’nin bir köyünde yaşıyor, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorsanız, 20 dönümün altındaki tarlanıza, tarımsal amaçlı bir yapı imar edemiyorsunuz. Bu mağduriyeti ortadan kaldırmak adına, seracılık için 3.000 metrekare, hayvancılık için ise 5.000 metrekare şartıyla bunun sınırlandırılmasını uygun görüyoruz. Ama çok doğru bir şekilde takip edilerek yapılması. Bu konunun suiistimal edilmemesi lazım. Bakanlığın ve İBB’nin endişesi şu; ‘Biz bunu bu şekilde düşürürsek, Silivri’deki tarım arazileri tarım veya hayvancılık yağacağız diye bağ evlerine, bahçe evlerine dönüşür mü?’ Kötü niyetli insanlar bunu yapabilir diye, tarım ve hayvancılık yaparak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak çiftçilerimizi de üzmeye hakkımız yok” diye konuştu. 35. Madde oy birliği ile imar ve tarım komisyonlarına havale edildi.
“YIKIMA BÜTÇE AYIRMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ”
Konuşmasında kaçak yapılarla ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Yılmaz, yıkımların belediyeye ayrı bir maliyet yükü getirdiğine vurgu yaparak, “Silivri Belediyesi olarak uzun zamandır kaçakla mücadelede, hiç hakkı olmadığı halde, özellikle orman arazilerine, tarım arazilerine ve hazine arazilerinin üstüne oturarak orada hak iddia etmeleri ve kaçak yapılar inşa etmeleri noktasında çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Bugüne kadar imar barışından yararlanmış 150 tane binanın, uygun olmadığı gerekçesi ile iptali için bakanlığa yazılarımızı yazdık. Hali hazırda 75 tane binayı yıkmış durumdayız. 75 tanesinin de cevabını bekliyoruz. Yıkım konusunda zorlandığımız şeyler var. Ekipman konusunda çok zengin bir belediye değiliz. 66 zabıtamız var. Tamamını bu mücadeleye ayırsak baş etme şansımız yok. Buna bütçe ayırma konusunda sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
“HEPSİNİ TEK TEK YIKACAĞIZ”
Başkan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Kaçak yıkım konusunda çok büyük sıkıntılarımız var. Yıktığımız hiçbir bina için İBB ne bir ekipman ne de zabıta yolladı. Yaptığımız son görüşmede bundan sonraki yıkımlar için sözünü aldık. Yazılarımızı yazıyoruz, yıkıma bir gün kala veya o sabah Büyükşehir’den bize bir yazı geliyor ve ekip, ekipman yetersizliğin ve pandemiden dolayı yıkıma katılamayacaklarını ifade ediyorlar. Geleceğimiz olan bu toprakları korumak gibi bir görevimiz var. Buradan oy kaybederiz, düşman kazanırız gibi basit çıkarımlardan dolayı biz bunlardan vazgeçemeyiz. Israrla hep söylüyorum. Kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, dayısı, ağabeyi kim olursa olsun, hazine üzerine, orman üzerine, tarım arazileri üzerine yapılan bu kaçak binaların hepsini tek tek yıkacağız. Ekipman da olmasa yardım da olmasa, gerekirse bütün personel kazma kürek yıkacağız.”
“BU KANAYAN YARAYI BİRLİKTE ÇÖZMELİYİZ”
Yıkım sürecinde yaşadıkları diğer zorluklara değinen Başkan Yılmaz, “Bu konuda yaşadığımız diğer zorluklar ise, BEDAŞ’a diyoruz ki; bu bina kaçak elektriğini kes, elektrik kesilmiyor. Hazine üzerindeki binaları tahliye edemiyoruz. Çünkü kaymakamlığa, il milli emlak müdürlüğünün yazı yazması lazım, onu bekliyoruz. Beton santrallerine, ruhsatsız binalara beton dökülmemesi konusunda yazı yazıyoruz. Ne ruhsat arıyorlar bir şey arıyorlar, döküyorlar. Vatandaşlarımızın şikâyetçi olduğu bir konu daha var. Bize soruyorlar; ‘İki katlı, üç katlı bina yıkıyorsunuz. Bina yapılana kadar neredeydiniz?’ Biz bunu çok kısa sürede tespit de etsek, ‘yürütmeyi durdurma’ diye bir mekanizma ile şifahen bile yürütmeyi durdurma kararı alıyorlar. Mahkemelerimiz de maalesef bunun yerinde tespitini yapmadan bu kararı verdiklerinde iki-üç ay gibi bir sürede vatandaş iki-üç katlı binayı yapmış oluyor. Burada kanayan bir yara var. Bu kanayan yarayı beraberce çözeceğimize inanıyorum” dedi.