05 / 05 / 2024

Wall Streette Almanlarla Amerikalılar kapışacak!

Wall Streette Almanlarla Amerikalılar kapışacak!

İki ay önce Alman Deutsche Börsenin satın almak için teklif verdiği New York Borsasına şimdi de Nasdaq ve ICE talip oldu. Wall Streetin yıldızı, Amerikalı ve Almanları çetin bir rekabette karşı karşıya getirecek



Küresel finans merkezinin kalbi sayılan Wall Streeetin sembolü New York Borsası (NYSE), Almanya ve ABD arasında yeni bir savaşın cephesi oldu. Şubat ayında NYSEyi satın almak için Alman Deutsche Börse 9.6 milyar dolarlık bir teklif sunmuştu.

Dünyanın piyasa derinliği en büyük borsalarından birini işleten ve Amerikan kapitalizminin 219 yıllık sembolü NYSEnin Almanların eline geçmesine razı olmayan ABDli Nasdaq OMX ve IntercontinentalExchange (ICE) ise kafa kafaya vererek cuma günü 11.3 milyar dolarlık başka bir satın alma teklifi yaptı. Konuya yakın kaynakların Wall Street Journal gazetesine verdiği bilgiye göre Deutsche Börsenin teklifini duyar duymaz telefona sarılan Nasdaq CEOsu Robert Greifeld, ICE CEOsu Jeffrey Sprecheri aradı ancak ilk aramada ulaşamadı. Greifeldi geri arayan Sprecherin karşı taraf ahizeyi kaldırır kaldırmaz söylediği ilk cümle ise: Sen de benim düşündüğümü mü düşünüyorsun oldu. İki yönetici, bu konuşmayı takip eden 7 hafta boyunca her gün telefonda görüştü. Financial Times gazetesine NYSEye neden teklif verdiklerini anlatan Greifeld, Bizim sektörümüz tarihi bir değişimden geçiyor. Son beş yılda borsaya açılan en büyük 100 şirketin yüzde 90dan fazlası ABDdeki endeksleri değil, başka ülkeleri tercih etti. Biz bunu değiştirmek istiyoruz dedi.

Deutsche artırmak zorunda
Yapılan teklife göre ICE, NYSEnin en kıymetli operasyonlarından Londradaki türev işlemler birimini satın alacak; Nasdaq ise hem New Yorktaki, hem de Amsterdam, Paris ve diğer kentlerdeki hisse değişimleri ve opsiyon birimlerini devralacak. Analistler, Deutsche Börsenin, hl NYSEyi istiyorsa teklifini tekrar artırmak zorunda olduğuna dikkat çekiyor. NYSE yönetimi, finans çevrelerinde sürprizle karşılanan teklifi dikkatle inceleyeceğini açıkladı. Konuya yakın kaynaklar bunun bir hafta ya da biraz daha uzun sürebileceğini belirtiyor. Bu arada taraflar arasında perde arkasında çok sıkı pazarlık görüşmelerinin yürümesi bekleniyor.  Nasdaq ve ICEnin teklifinin de antitröst kurallarına takılma riski var. Çünkü birleşme gerçekleşirse ABDnin en büyük iki borsası aynı çatı altında toplanmış olacak.

Siyasilerden yeşil ışık
Wall Street Journal gazetesine bilgi veren kaynaklar Nasdaq ve ICE yetkililerinin siyasetçi ve bürokratların bu konuda nabzını yokladığını söyledi. Aynı kaynaklar, her iki şirketin resmi yetkililer tarafından teklif verme konusunda cesaretlendirildiğini de ekledi. Deutsche Börsenin teklifi de Avrupada işlem gören türev işlemleri engelleyeceği gerekçesiyle denetleyici kurumları harekete geçirmişti.

Eğer NYSE savaşında kazanan taraf Deutsche Börse olursa, dünyanın en büyük hisse ve future kağıt işlemlerini yürüten yapısı doğmuş olacak. Nasdaq ve ICEnin teklifi açıklandıktan sonra NYSEnin hisseleri yüzde 12 yükseldi, Nasdaq hisselerindeki artış yüzde 9.25i buldu. ICE hisseleri ise yüzde 3lük düşüş kaydetti.
Milliyet


Geri Dön