02 / 05 / 2024

Yabancı analistler: Merkez Bankası'nın faiz indirimleri devam edebilir!

Yabancı analistler: Merkez Bankası'nın faiz indirimleri devam edebilir!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirme kararının ardından yabancı ekonomistler kararı ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.




Türkiye Cumhuriyet merkez bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirme kararının ardından yabancı ekonomistler kararı ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.


Toronto Dominon Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin, Merkez Bankası'nın faizleri ocak sonunda çıkarıldığı seviyenin altına doğru bir an önce indirmesi çağrısını hatırlatarak, "Önümüzdeki 1-2 aylık dönemde yeni faiz indirimleri gelebilir" dedi.


Merkez Bankası'nın faiz indirim kararında makul seviyelerdeki kredi büyümesi ve ılımlı iç talebin de destekleyici rol oynadığını belirten Maggio, şunları kaydetti:


"Merkez Bankası faiz indirim kararını, haziran ayının sonundan itibaren enflasyonda başlayacak düşüş eğilimiyle ilişkilendiriyor. Fakat mayıs ayında enflasyon halen yüzde 9,7 seviyesinde gelirken, bizim yıl son enflasyon beklentimiz de yüzde 7,9. Üstelik enerji fiyatlarındaki yükselişten kaynaklı enflasyonda artış riski de var. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Merkez Bankası'nın yeni faiz indirim kararları almasını bekliyorum. Mevcut makro koşulların ise henüz olası faiz indirimlerini yeteri kadar desteklemediğini düşünüyorum. Ben faiz indirimi yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hali hazırda reel faiz negatif bölgede seyrediyor. Faiz oranlarının enflasyon seviyesinin altında seyretmesi dengesizlik olarak öne çıkıyor. Merkez Bankası'nın enflasyonun önümüzdeki dönemde düşüş trendine gireceği tahmini doğru. Fakat enflasyondaki düşüşün hangi seviyede ve hangi hızda gerçekleşeceği daha önemli."


İNDİRİMİN MİKTARINI TAHMİN ETMEK ZOR


Londra merkezli Capital Economics Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti William Jackson ise Merkez Bankası'nın faiz oranlarını ne kadar daha indirebileceğini tahmin etmenin zor olduğunu anlattı.


Merkez Bankası'na yönelik faiz indirimi çağrılarının sıklıkla dile getirildiğini hatırlatan Jackson, "Merkez Bankası'nın faiz indirim kararına piyasadan bir tepki olmadı. Genişlemeci döngü ciddi oranda olabilir" dedi.


Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'dan faiz indirim kararlarının gelebileceğini belirten Jackson, "Merkez Bankası kendini önümüzdeki dönemde yeniden ateş hattında bulabilir. Ocak ayında olduğu gibi daha sonra yeniden sert bir şekilde faiz artırımına gitmek zorunda kalabilir. Başka bir deyişle, faizlerin ciddi oranda indirilmesi için koşullar henüz oluşmuş değil" değerlendirmesini yaptı.


Merkez Bankası dün faiz indirim kararına gerekçe olarak, "Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir" açıklamasını yapmıştı.



Hürriyet


Geri Dön