08 / 07 / 2024

türkiye faiz indirimi

türkiye faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirme kararının ardından yabancı ekonomistler kararı ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Faiz indirimi ne zaman başlayacak?

TCMB faizi sabit tutma kararı, uluslararası finans kurumlarının dikkatini çekmiş oldu. Aralarında Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays ve Morgan Stanley gibi devlerin de olduğu bazı kuruluşlar, yayımladıkları raporlar ile Türkiye ekonomisi ve faiz tahminlerine yönelik beklentilerini paylaştılar.

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Faiz indirimi mi geliyor? 

Reuters, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran ayında vereceği faiz kararı ile ilgili olarak anket sonuçlarını duyurdu. Yapılan ankete katılan tüm ekonomistlere göre; Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit bırakacağı yönünde.

Türkiye 20 yılda ne kadar faiz ödedi? Toplanan vergilerin ne kadarı faize gitti? 

Türkiye'nin 2003-2023 yılları arasında toplam 10 yılda ödediği faiz tutarı 563 milyar dolar oldu. Peki vergilerin ne kadarı faize gitti?

Galericilerden faiz indirimi çağrısı geldi: Faizler ve vade süreleri revize edilsin!

Taşıt kredisi kullanacaklar yüksek faizlerden şikayet ederken, galericilerden faiz indirimi çağrısı geldi. Gazeteci Cem Küçük, konuya ilişkin X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Bir evin satış süresi Türkiye'de 60 günden 86 güne, İstanbul'da 61 günden 91 güne çıktı!

Yüksek faiz, enflasyon, döviz kurları sebebiyle azalan konut talebi, geri dönüş sürelerinin Türkiye'ye oranla daha kısa olması ve yüksek kira getirisi nedeniyle yurt dışını tercih etmeye başladı. İşte ayrıntılar...

Finans planlamacısından kritik açıklama: Türkiye'de faiz işi tutmadı, tutmaz!

Finans Planlamacısı Profesör lakaplı X sosyal medya kullanıcısı Türkiye'de faiz işinin tutmadığını ve tutmayacağını söyleyerek, ekonomiyi değerlendirdi. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Piyasada beklenen denge sağlanamadı: Ev fiyatları düşecek mi?

Faiz artışı ve piyasalardaki durgunluk konut piyasasında beklenen düşüşlerin yaşanması için yeterli olmadı. Küresel piyasadaki beklenti, konut fiyat artışında rekorlar kıran Türkiye'ye de tam anlamıyla kendini göstermedi. Peki konut fiyatları ne olacak? İşte ayrıntılar...

IMF'den Türkiye raporu: Politika faizi, piyasa faiz oranları ile eşitlenmeli!

Uluslararası Para Fonu Türkiye için 4. madde değerlendirmesini bitirdi. Enflasyonun 2023’te yüzde 69,1, 2024’te ise yüzde 46 olarak tahmin eden IMF, politika faizinin daha da yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

ABD ve Türkiye'de konut kredisi faizleri 20 senenin zirvesine yükseldi. Peki iki ülkede konut fiyatlarında son durum ne? İşte o rakamlar...

JP Morgan’dan tedirgin eden karar! Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentisi yükseldi!

ABD merkezli uluslararası finans kuruluşu JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dünkü faiz artırımı kararının ardından Türkiye için hem büyüme hem de enflasyon görünümlerini yukarı yönlü güncelledi.

Morgan Stanley'den Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  faiz tahmini

Morgan Stanley ekonomistleri Pazartesi geçtikleri notta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB)  politika faizini 11,5 puan yükseltere yüzde 20'ye çıkarmasını beklediklerini ifade etti. İşte detaylar...

Reuters’tan kritik Türkiye açıklaması; Faiz yükselecek, enflasyon düşecek

Türkiye'deki 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerden sonra ortodoks ekonomi politikalarına dönüleceği beklentisiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinin yüzde 24'e yükselteceği düşünülürken, buna karşın enflasyon bugünkü yüzde 50 civarından sınırlı bir düşüşle sene sonunda yüzde 46 olması bekl

Türkiye Finans'dan kampanya gibi kampanya! 20 bin TL almak için 30 TL vermek yeterli!

Türkiye Finans Katılım Bankası, bireysel finansal ürünlerini nakitte ulaşmada zorluk yaşayan tüketiciler için yeniden tasarladığını duyurdu ve finansal ürünlerinde başlangıç faiz oranını %1,79 olarak açıkladı.

türkiye faiz indirimi Haberi

türkiye faiz indirimi


Türkiye Cumhuriyet merkez bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirme kararının ardından yabancı ekonomistler kararı ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.


Toronto Dominon Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin, Merkez Bankası'nın faizleri ocak sonunda çıkarıldığı seviyenin altına doğru bir an önce indirmesi çağrısını hatırlatarak, "Önümüzdeki 1-2 aylık dönemde yeni faiz indirimleri gelebilir" dedi.


Merkez Bankası'nın faiz indirim kararında makul seviyelerdeki kredi büyümesi ve ılımlı iç talebin de destekleyici rol oynadığını belirten Maggio, şunları kaydetti:


"Merkez Bankası faiz indirim kararını, haziran ayının sonundan itibaren enflasyonda başlayacak düşüş eğilimiyle ilişkilendiriyor. Fakat mayıs ayında enflasyon halen yüzde 9,7 seviyesinde gelirken, bizim yıl son enflasyon beklentimiz de yüzde 7,9. Üstelik enerji fiyatlarındaki...