27 / 04 / 2024

Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Piyasada beklenen denge sağlanamadı: Ev fiyatları düşecek mi?

Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Piyasada beklenen denge sağlanamadı: Ev fiyatları düşecek mi?

Faiz artışı ve piyasalardaki durgunluk konut piyasasında beklenen düşüşlerin yaşanması için yeterli olmadı. Küresel piyasadaki beklenti, konut fiyat artışında rekorlar kıran Türkiye'ye de tam anlamıyla kendini göstermedi. Peki konut fiyatları ne olacak? İşte ayrıntılar...



Konut sektöründe sular durulmuyor. Artan faziler ile beraber yavaşlama eğilimine girmesi umulan konut piyasasında beklenen fiyat düşüşlerinin yaşanmaması kafaların karışmasına neden oldu. 

Küresel konut piyasasında öngörülen iyileşmeler tam anlamıyla gerçekleşmezken, ülkemizde de  aynı şekilde konut enflasyonunun hızı yavaşlasa da fiyatlardaki yükseliş eğilimi ve yüksek seyir devam etti. 

Sözcü Gazetesi'nden Serkan Üstün'ün haberine göre; konut fiyatlarında beklenen dengelenmenin sağlanamamasının en önemli nedenleri ise yüksek hane halkı tasarrufları, düşük arz ve göçmen sayısındaki yükseliş şeklinde belirtildi. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Piyasada beklenen denge sağlanamadı: Ev fiyatları düşecek mi?

TÜRKİYE KONUT FİYAT ARTIŞINDA YİNE ZİRVEDE 

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın 56 ülke ve bölgeyi kapsayan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye ikinci çeyrekte senelik yüzde 96 ile konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke oldu. Fakat ilk çeyrekte bu oranın yüzde 132,8 olduğu hesaba katıldığında fiyat artış hızındaki azalış dikkatleri çekti. 

Ayrıca nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte konut fiyatları yüzde 13,8 yükseldi. Bu yılın ilk altı ayında konut fiyatlarındaki artış yüzde 39 şeklinde kaydedilmişti. 

TCMB verilerine göre ise konut fiyatları 2023 Temmuz'da yıllık bazda yüzde 94,7 yükseldi. Bu şekilde yıllık yükseliş hızındaki gerileme Temmuz ayında da devam etti. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı ise 2,63 milyon Türk Lirası şeklinde belirlendi. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Piyasada beklenen denge sağlanamadı: Ev fiyatları düşecek mi?

KÜRESEL KONUT PİYASASINDA SON DURUM NE?

Küresel verilere bakıldığında ise konut fiyatlarının gerilediği fakat  bu düşüşlerin sınırlı kaldığı belirlendi. İsviçreli bankacılık devi UBS, geçen ay açıkladığı Küresel Emlak Balonu Raporu’nda konut piyasasındaki dengesizliklerin azaldığına dikkat çekti. 

UBS’nin incelediği 25 kentte 2022 ortasından 2023 ortasına reel konut fiyatlarının ortalama yüzde 5 gerilediği belirlendi ve fiyatlarda daha fazla düşüşün muhtemel olduğuna dikkat çekti. 

Fakat analistlerin bu senenin başlarında yükselen ipotek faizleri nedeniyle tahmin ettiği çift haneli fiyat düşüşleri tam anlamıyla yaşanmadı. Yüksek hane halkı tasarrufları, düşük arz ve göçmen sayısındaki artış, 2023 yılında gerilemeleri sınırladı. 

Knight Frank raporuna göre, ilk çeyrekte her on pazardan dördünde fiyatlar geçen sene gerilerken, son üç ayda sadece üçte birinde düşüş yaşanması küresel piyasa koşullarında ılımlı bir iyileşmenin sinyalini verdi. 

Diğer taraftan geçen ay Reuters’in emlak analistleri arasında yaptığı ankete göre, küresel emlak fiyatlarındaki son gerilemenin büyük oranda sona erdiği düşünülüyor. Ayrıca büyük pazarlardaki ortalama konut fiyatlarının yılın başında beklenenden daha az düşerek 2024 senesinde artması öngörülüyor. 

Türkiye konut fiyat artışında zirvede! Piyasada beklenen denge sağlanamadı: Ev fiyatları düşecek mi?

TÜRKİYE'DE KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ? 

Türkiye için de benzer bir durumun geçerli olduğu ifade ediliyor. Türkiye dünya üzerinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke konumunu korurken, yükselen faiz oranlarınına rdından fiyat artış hızının yavaşladığı belirlendi. 

Fakat konut alımına vatandaşlık verilmesi, Ortadoğu’dan, Körfez’den, Avrupa’dan ve Rusya’dan gelen göçlerin devam etmesi ve konut arzının kısıtlı kalması gibi nedenler fiyatlarda gerçek bir dengelenmeyi engelledi. 

Knight Frank raporunda da konuya ilişkin "Son dönemde para politikasında ortodoks bir yaklaşıma geçişin, enflasyonist baskılarda hızlı bir düşüşe yol açması pek mümkün görünmüyor" açıklaması yapıldı. 

Konut kiralama sistemi baştan sona değişiyor!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat! 

Ev alacaklar aman oyuna gelmeyin: Sahte fotoğraflarla olmayan ev ilana koyuluyor! 


 


Geri Dön