28 / 12 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat! 

Uzun dava süreçleri sebebiyle konut sahipleri artık tahliye taahhüdü almadan evini kiraya vermiyor. Kiralama aşamasında bunu kabul eden kimi kiracılar ise tahliye zamanı geldiğinde ‘İmza benim değil’ diyerek itiraz ediyor. İşte ayrıntılar...



Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan tartışmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Son dönemde kiralık konut arayanlar sık sık‘Tahliye taahhüdü imzalanması zorunlu’ cümlesiyle karşı karşıya kalıyor. 

Geçtiğimiz senelerde çok fazla duyulmayan bu belge artık kiralık konut piyasasında olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Hızlı yükselen kira fiyatları sebebiyle ortaya çıkan anlaşmazlıklar, açılan tahliye davalarının uzun seneler sürmesi gibi pek  çok neden konut sahiplerini bu yola yönlendirdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat! 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; tahliye taahhüdü ile kiracı ‘Evinizi belirtilen tarihte boşaltacağım’ sözünü veriyor. Fakat o tarih gelince kimi kiracılar ‘bu imza benim değil’ diyor ve tahliyey itirazda bulunuyor. Yapılan itirazın amacı zaman kazanmak ve aynı konutta daha uzun süre oturabilmek. 

İmza itiraz davalarında son aylarda büyük yükseliş olduğunun altını çizen avukatlar, konut sahiplerinin mağdur olduğunu belirtiyor. 

Kiracı ve konut sahibi anlaşmazlıklarına her geçen gün bir yenisinin eklendiğine dikkat çeken Avukat Hikmet Güngör, son aylarda tahliye taleplerinde imzaya itirazların büyük yükseliş gösterdiğinin de altını çizdi ve kiracıların imza atmadıkları ya da hukuken geçersiz bir tahliye taahhüdüne itiraz hakkı bulunduğunu, fakat kimi zaman kötü niyetli itirazlar da yapıldığına dikkat çekti.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat!  

İKİ SENE SÜREBİLİYOR 

Güngör, söz konusu süreçle ilgili "Yaklaşık 2 yıldır konut sahipleri tahliye taahhüdü almadan evini kiraya vermiyor. Kiracı da bu şartı kabul ediyor ve imza atıyor. Tahliye tarihi geldiğinde ise kira piyasasında ortaya çıkan problemler kiracıyı farklı yollara yönlendiriyor" açıklamasında bulundu. 

Konut sahibi tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde icra dairesine başvuruda bulunuyor ve kiracıya bir tebligat gönderiliyor. Bu durumda kiracı ya evi 15 günde boşaltacak ya da bir hafta içinde itirazda bulunacak. 

Son aylarla, kiracıların daireden çıkarsa aynı rakama bir ev bulamayacağını bilmeleri sebebiyle, zaman kazanmak amacıyla itirazda bulunma durumları arttı. Güngör, bu durumda konut sahibinin itiraz gerekçesini çürütmek amacıyla dava açması gerektiğini aktardı ve "Kira davalarının patladığı bu dönemde bu süreç 1.5-2 sene sürebiliyor. Özetle kiracı için kârlı bir süreç yaşanırken, konut sahibi ciddi mağduriyetle karşılaşıyor" ifadelerine yer verdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat! 

HUKUKU KÖTÜYE KULLANMA

Kiracının başvurduğu bu yolu ‘hukuku kötüye kullanma’ şeklinde nitelendiren Avukat Elvan Kakıcı Şimşek de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. "Kiracı biliyor ki evden çıkarsa yeni bulacağı evde iki-üç kat fazla kira ödeyecek. Bunun için imzaya itiraz ediyor" diyen Şimşek, bilirkişi incelemesi ile doğruların ortaya çıktığını fakat geçen sürede kiracının avantajlı olduğunu vurguladı. 

Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, konuya ilişkin açıklamasında tahliye taahhüdü konusunda konut sahibi ve kiracılara önemli uyarılarda bulundu. Tahliye taahhüdünün, kira sözleşme tarihi ile aynı gün yapılmayacağını, yapılırsa geçersiz sayılacağını aktaran Şimşek, "Kontrat yapılır, kiracı taşınır ve bir ay sonra yapılabilir. Fakat uygulamada sözleşme ile eş zamanlı yapıldığı için düzenlenme tarihi ve tahliye tarihi kısmı boş bırakılıyor" diye konuştu. 

"iracı kendi isteği ile boş bir tahliye taahhüdünü imzalıyorsa bu artık geçerli sayılıyor. Kimi zaman ev bulma telaşında olanlar sanki sözleşmenin ek bir parçası gibi sunulan taahhüde imza atıyor, ama ne anlama geldiğini bilmiyor" açıklamasında bulunan Avukat Şimşek, kiracıların imzaladıkları her belgeyi dikkatlice okuması gerektiğinin altını çizdi. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye taahhüdü nasıl yapılmalı? Aman bunlara dikkat! 

İTİRAZ SÜRESİNE DİKKAT 

Avukat Şimşek, konut sahibi açısından da risk olduğunu dile getirdi ve "Kiracı bilerek başkasına imzalatarak, sonradan ‘bu imza bana ait’ değil diyebilir. Bu nedenle ev sahipleri imzanın yanında atılmasını isteyebilir, kiracı imzası ile karşılaştırma yapabilir" ifadelerine yer vedi. 

Kira sözleşmesi kimin adınaysa, taahhüdü de o kişinin imzalamasının gerektiğine dikkat çeken Şimşek, "Kefil ya da aileden başka birinin imzası geçersiz sayılır" dedi. 

Konut sahibi, taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde icra dairesine başvuruda bulunur. Kiracıya ardından bir tebligat yollanır ve bu süre oldukça kritiktir. 

Bir haftalık itiraz süresini kaçıran kiracılar mağdur olabiliyor. Hatta haksız ve geçersiz bir tahliye talebi varken, itiraz süresinin geçmiş olması sebebiyle konut boşaltılmak zorunda bile kalınabilir. 

Şimşek, bu konuya ilişkin de "Çalışan kişilerde tebligatın ulaşmaması problemiyle karşılaşıyoruz. Bu sebeple konut sahibi ile anlaşmazlığı olan kişiler e-Devlet’ten dava takibi yapmalı" açıklamasında bulundu. 

Ev alacaklar aman oyuna gelmeyin: Sahte fotoğraflarla olmayan ev ilana koyuluyor! 

TOKİ  Ankara  projesi için yeni tarih resmen belli oldu! 78 yeni konut ve 138 yeni iş yeri geliyor!

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Geri Dön