28 / 04 / 2024

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Türkiye'de emlak mirası devri ve dükkan tapularıyla ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul sahipleri ve miras yoluyla mülkiyet devri işlemlerini etkileyen önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. İşte yeni miras düzenlemesiyle ilgili detaylar…



Türkiye'de miras yoluyla devredilen gayrimenkuller ve dükkan tapularına dair paylaştırma süreci oldukça önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Daha önceki sürece göre mirasçılar arasında taşınmazların bölünmesi ve devri için noter onayı gerekmekteydi. Ancak bu yeni düzenleme ile artık bu usul tarih sayfalarında yerini buluyor. İşte eski miras paylaştırma usulüne gelen yeni düzenleme hakkında detaylar…

Yeni miras düzenlemesi neyi değiştirdi?

Yeni düzenleme, miras yoluyla edinilen ve sıklıkla kardeşler arasında bölüşülen gayrimenkul ve dükkan tapuları için önemli değişiklikler getiriyor. Aile üyeleri arasında daha önce ayrı ayrı konut veya işyeri sahibi olanlar ekonomik nedenlerle yeni bir mülk almak yerine mevcut mülkleri aralarında paylaşmayı tercih edebilirler. Böyle durumlarda bir kardeş diğerlerinin hisselerini satın alarak sorunları çözüyordu ancak eski düzenleme gereği bu işlem noter onaylı bir sözleşme gerektiriyordu.

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Son düzenleme miras paylarının kardeşler arasında devri için yazılı bir sözleşme imzalanması ve tüm mirasçıların bu işlem sırasında hazır bulunması gerektiğini belirtiyor. Hisseli tapuların satılabilmesi için hisse sahipleri arasında ortak bir karar alınması ve tapu işlemlerine katılması gerekecektir. İsteyen taraflar tapu devir işlemlerini bir avukata vekalet vererek gerçekleştirebileceklerdir. Hisseli tapu alımında, Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.

Kardeşler arasında artık miras paylaşımında noter şartı aranmayacak

Aynı anne ve babanın çocukları arasında noter şartı olmaksızın yazılı bir anlaşma ile miras paylarının devri mümkün olacaktır. Hisseli tapu devri işlemleri sırasında, hisse oranlarına bakılmadan tüm pay sahiplerinin ortak onayı gereklidir ve tüm hissedarlarca atanan bir avukat, işlemlerin daha sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir. Satış işlemi tamamlandığında belirli bir anlaşma çerçevesinde önceden belirlenen miktar satılan hisseye sahip olan hissedarlara ödenecektir.

e-Devlet'te yeni hizmet! Kullanıma açıldı

Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme


Geri Dön