27 / 04 / 2024

Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor

Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor

Miras kalan ve kardeşler arasında paylaştırılan dükkan ve gayrimenkul tapuları için yürürlükteki yer alan uygulamalarda değişiklik yapıldı. Yapılan yeni düzenleme kapsamında hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten kaldırıldı. İşte haberin ayrıntıları...



Yüksek enflasyon sebebi ile Türkiye'de maalesef orta gelirli vatandaşlar için yeni bir gayrimenkul satın almak imkansız bir hale geldi. Geçmiş senelerde bir ev ya da dükkan sahibi olmuş ebeveynlerin, yeni bir gayrimenkul almaya ekonomik gücünün yetmemesi üzerine gayrimenkul tapularını çocukları arasında pay etmeyi tercih ediyor.

HİSSELİ TAPU DEVRİ İÇİN NOTER ONAYI KALKTI

Kardeşler arasında bölünmüş malın satışında ortaya çıkan sorunların çözümü, kardeşlerden birinin diğerlerinin hissesini satın alması yoluyla çözülmekte. Fakat yıllardır yürürlükte olan uygulamaya göre kardeşler, mirasa konu olan taşınmazın devredilmesi için noter onaylı bir sözleşmeye ihtiyaç duyuyordu. Ancak yapılan yeni düzenleme ile hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten kaldırıldı. Yeni uygulamaya göre, iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşmenin imzalanması esnasında hisse sahibi tüm paydaşların hazır bulunması yeterli oluyor.

Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor

TARAFLAR KARDEŞ İSE NOTER ŞARTI ARANMAYACAK

Tapu hisseli satış işlemlerinde mutlak suretle aranan noter şartı, devir işlemlerine konu tarafların ağabey-kardeşlik ilişkisi içerisinde olması halinde aranmayacak. Aynı anne ve babaya ait olan tarafların, miras kalan evin devir işlemleri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterli olacak. Tapuların satış işlemleri için, yüzdesine bakılmaksızın tüm pay sahiplerinin ortak onay şartı aranırken, tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata onay vermek ve yapılacak işlemleri kolaylaştırmak mümkün. Hisseli tapu devri için ilçe belediyelerinde yürütülecek tapu işlemlerinde tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekiyor. Kardeşler arasında pay edilen gayrimenkul ve dükkan tapuları için yürürlükteki uygulamalarda önemli değişikliğe gidildi. Buna göre yapılan düzenleme ile hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten kaldırıldı.

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

 


Geri Dön