25 / 12 / 2024

İflas ertelemeye yeni düzenleme geliyor!

İflas ertelemeye yeni düzenleme geliyor!

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İcra ve İflas Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile iş dünyası tarafından tepkilere neden olan iflas ertelemeye yeni düzenleme getiriliyor.




Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İcra ve İflas Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile iş dünyası tarafından tepkilere neden olan iflas ertelemeye yeni düzenleme getiriliyor.


AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bu hafta içinde Meclis'e sevk edilmesi planlanan tasarının yasalaşması halinde, idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler ya da alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebilecek.


Ancak iyileştirme projesinde, yeni nakit kaynak konulması dahil nesnel ve gerçek kaynaklar, önlemler ile erteleme süresince tüm işletme giderleri ve çalışma sermayesinin nasıl karşılanacağı gösterilecek.


Liste ve belgelerin iflas erteleme talebiyle birlikte sunulmaması veya mahkemece verilecek 2 haftalık kesin süre içinde tamamlanmaması halinde, iflas erteleme talebi ispatlanamamış sayılacak ve borca batık olduğunun anlaşılması halinde talep sahibi şirketin veya kooperatifin iflasına karar verilecek. 


İflas ertelemeden yararlanmış bir sermaye şirketi veya kooperatif, duruma göre uzatmalar dahil erteleme süresinin bitiminden itibaren 1 yıl geçmedikçe iflas erteleme talebinde bulunamayacak.


- İflas ertelemeye süre sınırı 


Tasarıyla, kanunun 179'uncu maddesinde de değişiklik yapılıyor.


Buna göre, iflas erteleme süresi 2 yıl ile sınırlandırılacak. Tasarıda, "Erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine 6183 sayılı Kanun'a göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur, ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz kararları uygulanmaz; bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez" hükmü bulunuyor. 


Tasarıda, kanunda yer alan iflas erteleme süresinin 1 yıl olduğuna ilişkin düzenleme korunurken, erteleme süresinin mahkemece uygun görülecek süre uzatılabileceğine ilişkin maddede değişiklik yapılarak, "Bu süre mahkemece uygun görülmesi halinde 1 yıl daha uzatılabilir" hükmü getiriliyor. 


İflas ertelemenin 4 yıl daha uzatılmasına imkan tanıyan düzenleme yerine uzatmanın 2 yıl ile sınırlandırılmasını öngören tasarıya göre, erteleme süresi sonunda, kayyumun verdiği raporlardan veya gerek gördüğünde alacağı bilirkişi raporundan borca batıklığın devam ettiğini tespit eden mahkeme, şirketin veya kooperatifin iflasına karar verebilecek. 


- İstinafa başvurulabilecek 


Tasarıyla iflas erteleme talebi üzerine mahkemece verilen nihai kararlara karşı borçlu şirket veya kooperatif ya da erteleme talep eden alacaklı tarafından kararın tebliğinden; diğer ilgililer tarafından ise kararın ilanından itibaren 10 gün içinde istinaf yoluna başvurulabilmesine imkan sağlanıyor.


Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen kararlara karşı da aynı esaslar dahilinde 10 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecek. Bölge adliye mahkemesince iflasın ertelenmesi kararının kaldırılması veya bölge adliye mahkemesi tarafından verilen iflasın ertelenmesi kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde, borçlunun mal varlığı üzerindeki tedbirler devam ederken, mahkeme davanın seyrine göre bu tedbirleri değiştirmeye veya kaldırmaya yetkili olacak.



AA



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yeni düzenlemeye göre sermaye şirketleri ve kooperatiflerin borca batık olduğu tespit edilirse iflasına karar verilebilecek. Şirket veya kooperatifin borca batık olduğu, aktiflerinin muhtemel satış fiyatı üzerinden düzenlenen ara bilançolara göre belirlenecek. Sabah'ın haberine göre, bu tespit; idarenin temsilcisi, tasfiye memurları veya bir alacaklının beyanı üzerine mahkemece yapılacak. İflasın ertelenebilmesi için şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair projenin mahkemeye sunulması gerekecek. Kaynaklar gerçekçi olmazsa iflas erteleme talepleri reddedilecek.



Yeni Şafak



Geri Dön