22 / 12 / 2024

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

Hisseli tapusu olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Bu kapsamda hissedarlar kardeş ise taşınmazın devri için noter onayı aranmayacak. İşte detaylar...



Gayrimenkulleri kapsayan hisseli tapularda yeni düzenleme hayata geçiyor. Miras kalan ve hak sahiplerine pay edilen taşınmazların tapuları için yeni dönem başlıyor. Pay edilen malın satışında çıkan sorunların çözümü, hissedarların birinin diğerlerinin hissesini satın alması yoluyla çözülüyor. Burada hak sahipleri taşınmazın devri için noter onayına ihtiyaç duyuyordu. Yeni dönemde miras payının diğer hissedara devri için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşmenin imzalanması esnasında hisse sahibi tüm paydaşların hazır bulunması yeterli oluyor.

Hisseli hak sahipleri arasında pay edilen gayrimenkul ve dükkan tapuları için yeni dönem başlıyor. 

Bölünmüş malın satışında çıkan problemlerin çözümü, özellikle hissedarlardan birinin diğerlerinin hissesini satın alması yoluyla çözülüyor. Fakat senenlerdir yürürlükte olan uygulamaya göre hissedarlar, mirasa konu olan taşınmazın devri için noter onaylı bir sözleşmeye ihtiyaç duyuyordu. Yapılan düzenleme ile hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten kaldırıldı.

Hayata geçirilen yeni düzenleme, bu tarihten itibaren miras payının hissedara devri için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşmenin imzalanması esnasında hisse sahibi tüm paydaşların hazır bulunması yeterli oluyor.

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

HİSSELİ SATIŞLARDA YENİ DÜZENLEME

Finans365.com'da yer alan habere göre, hisseli tapuların satışı için hisse sahiplerinin ortak karar alması ve tapu işlemlerinde hazır bulunması gerekiyor. Taraflar, istedikleri halinde tapu devir işlemlerini yürütmesi için avukatlarına vekalet verebiliyor.

Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz şekilde tamamlanmalı, satışa konu taşınmazın kesin ve net sınırları belirlenmeli ve parseller tespit edilmeli.

TARAFLAR KARDEŞ İSE NOTER KOŞULU ARANMAYACAK

Hisseli tapu satış işlemlerinde mutlak suretle aranan noter koşulu, devir işlemlerine konu tarafların ağabey-kardeşlik ilişkisi içerisinde olması durumunda aranmayacak. Tarafların, aynı baba ve anneye sahip olmaları durumunda miras kalan evin devir işlemleri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterli olacak.

Hisseli tapuların kesin satış işlemleri için, yüzdesine bakılmaksızın tüm pay sahiplerinin ortak onay koşulu aranırken, tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata onay vermek ve yapılacak işlemleri kolaylaştırmak mümkün olacak. Satış işleminden sonra kendi payını satan tarafa, üzerinde anlaşılan payın maddi karşılığı ödeniyor. 

Yargıtay'dan milyonlarca emekliye müjde! Emekli maaşına hacizde son dakika gelişmesi! Hemen bakın! 

Osmaniye'deki depremzedeler kalıcı konutlarına Aralık ayında yerleşecek!

Günlük kiralık ev arzı yüzde 97 artarak zirveye yerleşti! Toplamda 110 bin 857 ev günlük olarak kiralanıyor


Geri Dön