02 / 05 / 2024

Miras kalan arsaların intikali için son günler!

Miras kalan arsaların intikali için son günler!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, miras kalan tarlaların intikallerinin yapılması için verdiği süre 2 hafta sonra doluyor.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, miras kalan tarlaların intikallerinin yapılması için verdiği süre 2 hafta sonra doluyor. 31 Ağustos’tan itibaren miras kalan tarlaların parçalanması söz konusu olmayacak, kardeşler arasında çıkabilecek bir sorun mahkeme yoluyla halledilecek.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından anne ve babadan miras kalan ve intikalleri yapılmayan tarlalar için verilen süre 3 ay uzatılmıştı.


Bu sürecin de son 2 haftasına girildiğini belirten uzmanlar, 31 Ağustos'a kadar miras kalan tarlaların intikal ettirilmediği takdirde konunun mahkeme yoluyla halledilebileceğini belirttiler. Türkiye'de tarım arazilerinin yüzde 70'inde bu durumun geçerli olduğu kaydedildi.


Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince ay sonuna kadar miras kalan tarlasının intikalini yaptıramayan kimseler, intikalini yapabilecek. 31 Ağustos'tan sonra ise miras kalan tarlalar mirasçılar tarafından parçalara bölünemeyecek.


5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince bölünemez büyüklüğün altındaki tarımsal arazilerin bütünlüğü bozulamıyor. Kanunun 8 ila 8/K maddelerine göre miras kalan tarlalar da bölünemiyor, bu tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyordu.


2014 Mayıs'ında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. Mayıs 2015 tarihinde bu süre bitecekken, Bakanlık tarafından bir kaç kez ek süre verildi. Son ek süre bu ay sona eriyor. Buna göre miras kalan tarlalar için son 2 hafta bulunuyor.


Ay sonuna kadar miras tarlanın intikali yapılabilecek. 31 Ağustos'tan sonra ise miras kalan tarlalar bölünemeyecek.




SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK


Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, mirasçılardan her biri yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir. Bu durumda sulh hukuk hakimi tarımsal arazi veya yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetine göre işlem yapacak.


a) Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen ehil mirasçıya tarımsal gelir değeri üzerinden devrine, birden çok ehil mirasçının bulunması halinde, öncelikle asgari geçimini bu yeter gelirli tarımsal arazilerden sağlayan mirasçıya, bunun bulunmaması halinde bu mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, ehil mirasçı olmaması hâlinde, mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine karar verilecek.


b) Birden fazla ehil mirasçı olması ve bu mirasçıların miras dışı tarımsal arazilere sahip olması durumunda, bu mirasçıların mevcut arazilerini yeter gelirli büyüklüğe ulaştırmak veya bu arazilerin ekonomik olarak işletilmesine katkı sağlamak amacıyla hâkim, tarım arazilerinin yeter gelir büyüklüğünü aramaksızın bu mirasçılara devrine karar verebilir.


c) Mirasa konu yeter gelirli tarımsal arazinin kendisine devrini talep eden mirasçı bulunmadığı takdirde, hâkim satışına karar verir. Bu suretle yapılacak satış sonucu elde edilen gelir, mirasçılara payları oranında paylaştırılır.


Yeter gelirli tarımsal araziler birden çok yeter geliri sağlayan tarımsal arazi büyüklüğüne bölünebiliyorsa, sulh hukuk hâkimi bunlardan her birinin mülkiyetinin, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde mirasçılara ayrı ayrı devrine karar verebilir.



Yeni Asır


Geri Dön