28 / 04 / 2024

Türkiye'de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

Türkiye'de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

ABD ve Türkiye'de konut kredisi faizleri 20 senenin zirvesine yükseldi. Peki iki ülkede konut fiyatlarında son durum ne? İşte o rakamlar...



ABD’de konut kredisi faiz oranları yüzde 7'yi aştı ve 2022 Nisan sonrasındaki 21 senenin seviyesine ulaştı. The New York Times’ın (NYT) haberine göre, ABD’de en yaygın şekilde kullanılan konut kredisi olan 30 yıl vadeli sabit faizli ipotekli konut kredisi (mortgage) ortalama faizi geçtiğimiz hafta yüzde 7,09’a çıktı. Bu oran, bir önceki hafta yüzde 6,96 seviyesindeydi. 

2021'de yüzde 2,5-3,00 aralığında olan konut kredisi faizleri, enflasyonda ve ABD Merkez Bankası (Fed) faizlerinde yaşanan yükselişe paralel şekilde son iki senede yönünü yukarı yönlü çevirdi. 

Fed de geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 5,50 ile 21 yılın zirvesine çıkarmıştı. Ülkede yıllık tüketici enflasyonu Temmuz ayında yüzde 3,2 olmuştu. Çekirdek tüketici enflasyonu ise yüzde 4,7 şeklinde belirtilmişti. 

NYT haberinde, yüksek fiyatlar, yüksek faiz oranları ve düşük arz sebebiyle konut alımının gittikçe zorlaştığının, konut kredisi faizlerinin de yakın vadede yüksek seviyelerde kalmayı sürdürmesinin beklendiğinin altı çizildi. 

Türkiye de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

TÜRKİYE'DE DE FAİZ ORANLARI 20 SENENİN ZİRVESİNDE

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye’de de konut kredisi faiz oranları yüzde 36,45 ile Eylül 2003'ten sonra 20 senenin zirvesine erişti. 

Türkiye’de en fazla 10 senelik konut kredisi kullandırılıyor ancak son dönemde bankalar konut kredilerinde muslukları neredeyse tamamıyla kapatmış gibi. 

Yüksek faiz oranıyla da olsa  konut kredisi kullanmak isteyenler, ev fiyatının çok küçük bir kısmı için kredi alabiliyor. Sonuç olarak, Türkiye genelinde konut satışları Ocak-Haziran döneminde, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 22,1 düştü ve 565 bin 779 oldu. 

Türkiye de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

Türkiye, kur ve enflasyon krizleriyle beraber son senelerde derinleşen bir barınma sorunuyla karşı karşıya kalmış durumda. Konutun yerli ve yabancı sermaye için bir yatırım aracı şeklinde getirilmesiyle beraber, milyonlarca vatandaş konut sorunuyla karşılaştı ve ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar da katlandı. 

Yabancı zenginler konut satın alarak vatandaşlık sahibi olurken Türk vatandaşlarının konuta erişimi sınırlı hale geldi. 

Türkiye de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

Gayrimenkul Hukuku Derneği (GHD) Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konuya ilişkin yaptığı bir açıklamasında, kira tahliye davalarının, 2022'nin tamamında 22 bin olurken, bu senenin ilk 6 ayında 47 bini bulduğunu duyurdu. 

Haziran 2023 itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut fiyat artış hızı yüzde 95,9 olarak gerçekleşti ve ev fiyatlarında son üç senedeki birikimli artış oranı ise yüzde 560'ı buldu. 

TCMB rakamlarına göre, 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı, Türkiye genelinde 2 milyon 460 bin Türk Lirası'na ulaştı. İstanbul'da ise 3 milyon 722 bin Türk Lirası'na çıktı. 

Türkiye de konut kredisi faiz oranları 20 yılın zirvesinde! Bankalar muslukları kapattı! 

ABD'DE KONUT FİYATLARI ORTALAMA 410 BİN 200 DOLAR SEVİYESİNDE 

ABD'de Haziran'da ikinci el konut satışları yıllık bazda yaklaşık yüzde 19 oranında düşüş gösterirken,  birinci el konut satışları ise yüzde 24 yükselmişti. ABD’de düşük talebe karşın düşük arzın da etkisiyle konut fiyatlarında ise yüksek seyir devam ediyor. 

ABD’de ortalama konut fiyatı 410 bin 200 dolarla geçtiğimiz yılki 413 bin 800 dolarlık zirveye yakın seviyede bulunuyor. 

ABD’nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs, ülkede konut fiyatlarında 2023 yılında yüzde 1,8, 2024 yılında ise yüzde 3,5’lik yükseliş öngörüyor. 

ABD’de konut başlangıçları, Temmuz ayında yüzde 3,9, yıllık ise yüzde 5,9 yükselişle 1 milyon 452 bine ulaşarak, piyasa beklentilerinin üzerinde oldu. 

İstanbul büyük depreme nasıl hazırlanacak? Bakan Özhaseki tek tek açıkladı: İstanbul için yasa taslağı geliyor!

Yüzde 25 kira sınırına uymak istemeyen ev sahiplerinden yeni oyun! Şimdi de yabancı öğrencilerin peşine düştüler!

Konut üretiminde toparlanma işareti! 2'nci çeyrekte ruhsat verilen daire sayısı yüzde 31.3 arttı! 


Geri Dön