Genel

Yabancı uzmanlardan şok deprem yorumu: Sanki Türkiye yerinden hareket etti!

6 Şubat’ta yaşanan yüzyılın depreminin ardından yabancı uzmanlar gerçekleşen felaketi değerlendirdi. University Collage London'dan Ilan Kelman ve İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün Başkanı Carlo Doglioni’nin şok açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli büyük bir felakete yol açarak 10 ili etkileyen depremin ardından yabancı uzmanlar değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomim.com’daki habere göre University Collage London'dan Ilan Kelman artçı şokların aylarca devam edebileceğini belirtirken, İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün (INGV) başkanı Carlo Doglioni "Sanki Türkiye yerinden hareket etti. Üstelik bu hareket sadece 30-40 saniyede gerçekleşti" ifadesini kullandı.

ARTÇI ŞOKLAR AYLAR BOYUNCA DEVAM EDECEK

Uzmanlar, insanların daha fazla deprem ve artçı şokun yanı sıra kötüleşen hava olaylarına karşı da kendilerini hazırlamaları gerektiğini söyledi.

İngiltere'deki University College London'da afetler üzerine çalışan Ilan Kelman, "Daha fazla hasara yol açabilecek büyük artçı şokların yaşanma ihtimali aylarca devam edecek. Geceleri bölge için hava sıfır derecenin altına kadar düşüyor. Bu durum, enkaz altında kalan insanların donarak ölebileceği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

48 SAAT SONRASINDA YAŞAM DAHA DA AZALACAK

Portsmouth Üniversitesi'nde görevli olan Dr. Carmen Solana deprem sonrası "Dirençli altyapı maalesef Güney Türkiye'de ve Suriye'de mevcut değil, hayat kurtarmak artık arama kurtarma ekiplerinin faaliyetine bağlı. Önümüzdeki 24 saat çok önemli. 48 saat sonra hayatta kalanların sayısı büyük ölçüde azalacaktır" şeklinde konuştu.

ARTÇI SARSINTILAR YIKICI OLABİLİR DİKKAT ETMELİ

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumunda (USGS) sismolog olan Yaareb Altaweel'e göre, depremin gerçekleştiği bölgede üç tektonik levha (Arap, Anadolu ve Afrika levhaları ) kesişiyor. Bu üç levha birbirlerine doğru sıkıştıkça, sürtünme ve stres yoluyla depreme yol açıyorlar.

Altaweel, artçı sarsıntılara da dikkat çekerek, "Şimdiye kadar yaklaşık 40 artçı şok gerçekleşti. Medyanın dikkatini çeken büyük olanlar ama artçı sarsıntılar da yıkıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey), depreme dair yayımladığı raporda, "Bazı dayanıklı yapılar olmasına rağmen, bu bölgedeki nüfus deprem sarsıntısına karşı son derece savunmasız binalarda yaşıyor" uyarısında bulundu.

University College London'da bir sismolog olan Stephen Hicks, Arap levhasının yılda ortalama 11 milimetre kuzeye doğru ilerlediğini belirtti. Hicks bu nedenle Anadolu levhası üzerinde oturan Türkiye'nin batıya doğru sıkıştırıldığını ifade ederek, "Geçen yüzyılda bu fay boyunca büyük depremlerin olmaması , Arap levhasının kuzeye doğru hareketiyle birleştiğinde, bölgede bastırılmış bir gerginlik olduğunu gösteriyor" dedi.