27 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcı Antalya'da ev'lendi!

Yabancı yatırımcı Antalya'da ev'lendi!

Yabancıya konut satışında rekor kıran Antalya, İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Sektör temsilcileri, artışın geçen yıla oranla yüzde 10 seviyesinin üzerine çıktı.



Varlık barışı, faiz indirimi ve Dolar ve Avro’daki kur hareketi yabancılara ve gurbetçilere yapılan konut satışları emlak sektörünü hareketlendirdi. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; toplam 764 konut satışıyla Antalya, yabancılara yapılan konut satışlarında Türkiye genelinde İstanbul’dan sonra 2’nci sıraya yerleşti.

FAİZ İNDİRİMİ VE BARIŞ

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün temmuz ayı verilerine göre, en çok konut satışı yapılan milletler, Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Rusya olarak sıralandı. ‘Varlık Barışı’ olarak bilinen, yurt dışındaki para ve menkul kıymetlerin vergi alınmadan Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili düzenleme de süreci olumlu yönde etkiledi.

YÜZDE 10 ARTIŞ VAR

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, özellikle yabancı yatırımcı için son derece kârlı bir dönemde olunduğunu ifade etti. Sağlam, “Yabancılar ve gurbetçiler, geçen sene 100 bin Euro’ya alamadığı bir daireyi bu sene 80–85 bin Euro’ya alabiliyor. Konut fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir artış var” şeklinde konuştu.

2020’DE YÜZDE 50 ARTACAK

Antalya’da konut fiyatlarındaki artışın her bölgede aynı anda yaşandığını belirten Şeref Sağlam, şu ifadeleri kullandı: “Kamu bankalarının uyguladığı 0,99 faiz oranı devam ederse stoktaki daireler eridiğinde fiyatlar yükselişe geçecek. Konut piyasasının iyi gidişatı nedeniyle, bu sene 80–85 bin Euro’ya alınabilecek daireler, gelecek yıl 120 bin Euro seviyesine çıkacak.”

YATIRIM KENTİ ANTALYA

Yerleşik yaşayanlardan çok, farklı ülke vatandaşlarına ve Türk vatandaşlarına yapılan satışların gayrimenkul sektörünü hareketlendirdiğini kaydeden Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, şu bilgileri aktardı: “Yaz başından itibaren konut satışlarında düşüş eğilimi vardı. Dolar ve Euro kurlarının yükselmesiyle beraber yabancılar Antalya’ya yatırım kenti gözüyle bakmaya başladı.”

IRAK İLK SIRADA

“Yabancıların 60 – 80 bin Euro bandında daire alabilmeye başladığı Antalya, Türkiye genelinde 2’nci sıraya yerleşti. Rakamlar hızla yükselmeye devam ediyor. Antalya’da bu yıl çok yabancı satış Irak’a yapıldı. Onu İran ve Rusya takip ediyor. Bu ülkeleri Avrupa ülkeleri takip ediyor.”

STOKLAR ERİYOR

Atılgan Sert, “Yeni konut inşası yok denecek kadar az. 2017’de Kepez Belediyesi 2 bin 400 ruhsat verdi, geçen yıl bu rakam 800’dü, bu sene ise 51’e düştü. Diğer ilçelerde bu yıl 5–10 ruhsat verildi. Bu durum eldeki stokları eritti. Kamu bankalarında kredi faizlerinin 1.47’den 0.99’a düşmesi, konut satışlarını hızlandırdı. Bu hareketliliği sürdürmek için Gayrimenkul Tanıtım ve Pazarlama Günleri düzenliyoruz” diye konuştu.


Geri Dön