01 / 05 / 2024

Antalya yabancı yatırımcıları çekiyor!

Antalya yabancı yatırımcıları çekiyor!

Antalya, İstanbul'un ardından en fazla yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan il oldu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre Antalya'da 2 bin 887 yabancı firma faaliyet gösteriyor.



Her yıl 13 milyonu aşkın turiste ev sahipliği yapan Antalya, yabancı yatırımcıların da tercihi olmaya devam ediyor. Bu güne kadar 4 bin 365 yabancı şirket Antalya'ya yatırım yaparken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) verilerine göre 93 ülkeden 2 bin 887 firma, 48 sektörde aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Antalya, yabancı yatırım sayısı ile İstanbul'dan sonra ikinci il konumunda yer alıyor. 


SADECE TURİST DEĞİLLER 

Yabancı yatırımcı verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'nın turizmde yakaladığı başarıyı, yabancı yatırımcıları Antalya'ya çekmekte de gösterdiğini dile getirdi. 

ATSO verilerine göre Antalya'da 93 ülkeden 2 bin 887 firmanın 48 sektörde faal olduğunu belirten Budak, "Bu veriler gösteriyor ki Antalya yabancı ülke vatandaşlarını sadece turist olarak ağırlamıyor, yatırımlarına da ev sahipliği yapıyor, yatırımcıların tercihi olmaya devam ediyor' dedi. 


İNŞÂAT LİDER KONUMDA 

Turizm sektöründeki başarılı çalışmaların Antalya'nın bilinirliğine büyük katkı yaptığını ve yabancı yatırımcıların Antalya'ya gelmesinde önemli bir etkisi olduğunu söyleyen Budak, "Antalya'da en çok yabancı firma ortaklığı yapılan sektör 279 firma ile inşaat olurken, yatırım sıralamasında ikinci sırada toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması yer alıyor. Sektörel snalamada üçüncü sırada da gayrimenkul faaliyetleri bulunuyor. Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri ise 219 firmayla dördüncü sırada yer alıyor" şeklinde konuştu. 


EN COK YATIRIMCI RUSYA'DAN 

ANTALYA'NIN en çok turist aldığı ülke olan Rusya'nın, yatırımcı firmalar sıralamasında zirvede yer aldığını belirten Budak, "Antalya'da yabancı yatırımcı firma sıralamasında 523 firmayla Rusya lider konumda. 

Rusya'yı 465 firmayla Almanya takip ediyor. Üçüncü sırada ise 202 firmayla Hollanda yer alıyor. Bu üç ülkeden yatırımcılar, toplam yabancı yatırımcı sayısının yüzde 41 'ini oluşturuyor" ifadelerini kullandı. 


MORITUS'TAN BİLE YATIRIMCI VAR 

ATSO verilerine göre 93 ülkenin 26'sı Antalya'da tek firma ile faaliyet gösterirken yaklaşık 1,5 milyon nüfuslu ve Hint Okyanusu'nda küçük bir ada olan Moritus'tan bir firma da tarım ilaçları, gübre ve kimyasallar sektöründe faaliyet gösteriyor. Yabancı firmaların en az tercih ettiği sektör ise cam ve hırdavat oldu. Almanya, Slovenya ve Irak'tan birer firmanın olduğu sektörde toplam 3 şirket faal. Cam ve hırdavat sektörünü 7 firma ile ekmek, un ve unlu mamuller takip ederken bu sektörün ardından 8'er firma ile mimarlık faaliyetleri ve kağıt-matbaacılık sektörü en az yatırım yapılan sektörler oldu. Antalya turist dışında yatırımcıyı da çekiyor 



Sabah Akdeniz


Geri Dön