22 / 12 / 2024

Beyoğlu yabancı yatırımcıların çekim merkezi oldu

Beyoğlu yabancı yatırımcıların çekim merkezi oldu

Yabancı yatırımcılar Beyoğlu'nda yatırım yapacak gayrimenkul arıyor



Garanti Mortgage'ın desteğiyle Reidin.com tarafından belli başlı 7 ilin Mart ayı verilerini değerlendiren Emlakendeks araştırmasına göre, Beyoğlu, en çok kira getirisi sağlayan ilk 10 ilçe arasında ilk sıraya oturdu. İlçede aylık kira değerlerinin 1.400 liraya kadar yükselmesi ile bölgeyi yakın markaja alan yabancı gayrimenkul fonları ciddi alımlar yapıyor. Yabancılar arasında ilk sırada ise İngilizler var
 
Garanti Mortgage'ın desteğiyle Reidin.com'un Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaeli'yi inceleyerek hazırladığı Emlakendeks Mart 2010 Raporu'na göre, yatırımcılarına en yüksek getiriyi sağlayan ilk 10 ilçe arasında zirveye İstanbul Beyoğlu oturdu. Buna göre ilçe, aylık yüzde 0.81 oranında getiriyle gayrimenkul yatırımcısına en yüksek kira getirisini sağlayan ilçe oldu. Yıllık kira getirisinin yüzde 10'a ulaşması ise Beyoğlu'nu özellikle yabancı gayrimenkul fonları açısından son zamanların en gözde yatırım bölgesi yaptı.
Reidin.com araştırmasının sonuçlarını değerlendiren İstanbul Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı Finans Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Hepşen, "Şu anda başta İngiliz yatırım fonları olmak üzere pek çok yatırımcı kiralamak için ciddi şekilde konut alıyor. Merkezi olmasının yanı sıra İstiklal Caddesi, Asmalımescid ve Galata Kulesi'nin gelişmekte olan en dikkat çekici bölgeler olduğu Beyoğlu'nda Tarlabaşı gibi bölgelerin de kentsel dönüşümle yenilenme potansiyeli taşıması yatırımcı için cazibe taşıyor" dedi.
Beyoğlu'nun yanı sıra önümüzdeki dönemde fiyat ve kira getirilerinde gelişme beklenen bölgeleri Güngören, Kartal, Pendik ve Ataşehir olarak sıralayan Ali Hepşen, "Bundan sonra izleyeceğimiz trend, konut kira değerlerinin yüksek olduğu ilçelerde satışların satılıklara olması yönünde... Konut alımlarında bu anlamda bir artış öngörüyoruz. Şu anda mevcut ekonomik ortam, faizlerin seyri de bunu destekliyor. Yılın son çeyreğinde tersini görmeye başlayacağız. Bu yüzden o zamana kadar ihtiyacı olanların konut almasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Esenler, Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy de yine oturum amaçlı konut almak isteyenlerin tercih edeceği ilçeler olarak göze çarpacak" diye konuştu.
 
Kentsel dönüşüm doping oldu
 
Rapor, Mart 2010'da satılık konut fiyatları açısından bir önceki aya göre en çok değer artışı yaşanan ilçenin İstanbul Zeytinburnu (+%3,01), en çok değer kaybı yaşanan ilçenin ise İstanbul Eyüp (-%1,86) olduğunu ortaya koydu. Kentsel dönüşümle yıldızı parlayan bölgelerden Zeytinburnu ve Küçükçekmece, satılık konutlarda en fazla değer kazanan ilk 10 ilçe arasında ilk sıralarda yer aldı. Son 1 yılda açılan 3 alışveriş merkezi, otel ve marina projesi ile havaalanına yakınlığı ile dikkat çeken Pendik ise Akbank'tan Turkcell'e firmaların işlem birimlerini kaydırdığı ilçelerden biri oldu.
 
Konut arzı artınca kira değeri düştü
 
Çekmeköy bölgesi, son 1 ayda artan konut arzına paralel olarak yüzde -2.09 ile konut kira değerlerinin Şubat'a göre en çok düştüğü ilçe oldu. Onu, Sultangazi ve Esenyurt takip etti. Rapor, Mart ayında bir önceki aya göre konut kira değerleri açısından en çok değer artışı yaşanan ilçenin ise yüzde 2.24 ile İstanbul Ümraniye olduğunu ortaya koydu. İstanbul'un yeni finans merkezine yakınlığı ile dikkat çeken bu ilçeyi en merkezi ve işlek ilçelerden Şişli ve Eyüp izledi. 
 
Dipnot: Konutun değeri düşük kira getirisi yüksekse geri dönüş süresi kısa
 
Konutun satış değeri ile kira getirileri arasındaki oran olarak belirtilen geri dönüş süresinin 15 yıldan daha kısa olduğu ilçelerin gelişme potansiyeli taşıdığı kaydediliyor. Eğer konutun değeri düşük, kira getirisi yüksek ise geri dönüş süresi kısa oluyor. Araştırmadaki geri dönüş süreleri incelendiğinde, İstanbul'da bir apartman dairesinin fiyatı 15.5 yıllık yani 186 aylık kiraya eşit iken, İzmir'de bu süre 19.0 yıla yani 228 aya kadar uzanıyor. Bursa'da ise bir apartman dairesinin fiyatı 17.4 yılda (208 ay) geri dönüyor. 
 
Kiralar en çok Adana'da arttı, Ankara'da değişmedi
 
Mart 2010'daki kira değerleri incelendiğinde,  Adana  yüzde 1.11 oranında değer artışıyla, kiraların en fazla arttığı şehir oldu. İstanbul'da ise kira değerlerindeki artış Mart ayında yüzde 0.30 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönem içerisinde Antalya'da yüzde 0.66, İzmir'de yüzde 0.42 ve Kocaeli'nde yüzde 0.12 oranında değer artışları söz konusudur. Bursa ilindeki kira değerlerinde yüzde 0.68 oranında değer azalışı yaşanırken, Ankara'daki kira değerleri bu ay içerisinde değişmemiştir. 
 
Satılık fiyatlarında artışta zirve Bursa'da Antalya değer kaybetti
 
Rapora göre, Bursa, bir önceki ayla karşılaştırıldığında satılık konut fiyatlarındaki yüzde 0.55'lik değer artışıyla, Mart ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Bursa'da metrekare satış fiyatı 913 TL'den 918 TL'ye yükseldi. Bir önceki aya göre konut satış fiyatlarında yüzde 0.12 oranında düşüş yaşanan Antalya, konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği il oldu. Antalya'da m2 satış fiyatı 813 TL'den 812 TL'ye indi. İstanbul, Ankara, Adana ve Kocaeli'nde konut satış fiyatları sırasıyla yüzde 0.53; yüzde 0.36; yüzde 0.26 ve yüzde 0.06 oranında artarken İzmir'de yüzde 0.05 oranında azaldı.

En çok konut kredisi kullanılan 7 il incelendi
 
Gelişmekte olan ülkeler ile ilgilenen gayrimenkul sektörü profesyonellerinin ihtiyaç duyduğu bilgi, analiz ve araştırma bilgilerini sağlamak amacıyla tasarlanan dünyanın "ilk ve tek" global online bilgi servisi olan REIDIN.com, Dubai, Hong Kong, Pune, Hangzhou, İstanbul ve Londra'da bulunan ofisleri üzerinden hizmet veriyor. Türkiye'deki Emlakendeksi araştırması ise Türkiye'nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük ve en çok konut kredisi kullandırılan 7 ilinin aylık TL/m² satış ve kira verileri, ilgili illerin nüfus yoğunlukları ile ağırlıklandırıldı ve Türkiye kompozit konut satış fiyat ile kira değer endeksleri oluşturuldu.
www.garantimortgage.com
Nihal YUVACAN/Vatan


Geri Dön