28 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcılar üçüncü köprü yapımı için kapışıyor

Yabancı yatırımcılar üçüncü köprü yapımı için kapışıyor

İstanbul'a yapılacak 3. köprü için Çin-Hindistan kapışması yaşanacak



Köprünün yapımına talip olduğunu açıklayan Çin'in ardından Hintliler de Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ihale ile ilgilendiklerini bildirdi. Diğer talipliler arasında Japon, Kore, İtalyan ve İspanyol firmaları var

KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, köprü ihalesine çıkmak için Yüksek Planlama Kurulu'ndan yetki beklerken, bu onay için de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün köprünün gerekliliğine ve üzerinde oluşacak trafik yoğunluğuna dair garanti vermesi gerekiyor. Köprü, Kandilli Rasathanesi'nden alınacak raporlara göre, olası İstanbul depremine dayanacak şekilde inşa edilecek. 3'üncü köprünün ihale çalışmalarına yönelik olarak AKŞAM'a bilgi veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, köprünün ihalesine çıkmak için şu anda Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayı sürecinde olduklarını belirterek, YPK'dan yetki alır almaz ihale sürecini başlatacaklarını kaydetti.

İHALE, TRAFİK HEDEFİNE TAKILDI
YPK kararının da Devlet Planlama Teşkilatı'nı (DPT) beklediğini ifade eden Turan, DPT'nin de projeye onay vermek için kendilerinden, köprü üzerinde oluşacak trafik yoğunluğu, araç sayısı, köprünün bölgede etkileri ve bu trafik oranına ne zaman oluşacağına dair tahminleri istediğini aktardı. Turan, bu onay sürecinin tamamlanmasının ardından da önümüzdeki günlerde hemen ihale ilanına çıkacaklarını kaydetti.
Kriz sürecine rağmen ihale için büyük ilgi gördüklerini kaydeden Turan,  'Taliplilerimiz çok. Proje hakkında soru soran, bilgi almak isteyen çok sayıda yatırımcı var. Çinliler, Japonlar, Koreliler, İtalyan ve İspanyollar ilgileniyor. Hintliler de ihale ile ilgilendiklerini kaydetti' dedi. Turan, yerli firmaların da ihaleye daha çok yabancılarla ortaklık yaparak girme eğiliminde olduğunu aktararak, 'Bu, uluslararası önemde bir proje olduğu için ihaleye katılmak için belli bir güç sahibi olmak gerekiyor' dedi.

Dünyanın dört yanından ilgi var
KARAYOLLARI  Genel Müdürü Cahit Turan, ekonomik istikrar devam ettiği sürece üçüncü köprü ihalesine katılımda sorun beklemediklerini kaydederek, krizin en tepe noktasında yapılan Gebze-İzmir yol projesi için aldıkları  6 milyar dolarlık teklife dikkat çekerek, 'Bu ihalelere gösterilen ilgi, Türkiye'ye duyulan güvenin sonucu. Firmaların büyük projelere olan ilgisi halen devam ediyor. 3. köprüye de Avrupa'dan da Uzakdoğu'dan da Hindistan'dan da ilgi var. Dünyanın dört bir yanından firmalar, ihaleyle ilgileniyorlar' dedi.

EN ŞİDDETLİ DEPREME DAYANACAK
TURAN, köprüye ilişkin güzergahın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili planı onaylaması ile netleşeceğini aktararak, Kuzeyde iki üç seçenek üzerinde durulduğunu anımsattı. Turan, ihale şartnamesinde, deprem riski gibi konuların da ihale şartnamesinde yer alacağını kaydederek, 'Kandilli Rasathanesi'nden alınacak raporlara göre köprüyü ona göre inşa edecekler. Köprünün fay hatlarına uzaklığı, depremden etkilenme oranlarının hepsi dikkate alınacak. En yüksek değerle oluşacak depreme dayanacak şekilde inşa edilecek' diye konuştu.
Deniz Çiçek / Akşam


Geri Dön