Yeni Şirketler

Yabancılar büyük arazi kovalıyor

Tuzla'ya bağlı Aydınlı, Orhanlı ve Akfırat'ın yanı sıra Pendik'in kuzeydeki köyleri Kurna, Ballıca ve Göçbeyli de arazi yatırımlarının gözdesi...

Arsa ve geniş arazi fiyatları büyük bir hızla artmış olmasına rağmen büyük parsellerin yabancılardan da talep gördüğü belirtiliyor. N/G&Miler Gayrimenkul sahibi Necati Lermi, "TEM'in kuzeyindeki büyük parsellere özellikle Körfez ülkelerindeki Arap yatırımcılar da yakından takep ediyor" dedi.
Tuzla ve Pendik'in kuzeyindeki belde ve köylerinde, TEM kanarında ve daha kuzeyde sıralanan bölgelerde gayrimenkul yatırımcıları hız konusunda adeta Formula 1 pilotlarına rakip oldu. Özellikle Akfırat ve Tepeören, villa projeleri ile dikkat çekerken, Kurtköy toplu konut bölgesi haline geldi, son dönemde de alışveriş merkezleri ile dikkat çekiyor. Bölgede peşpeşe 5 yıldızlı otellerin temelleri atılıyor. Orhanlı; OSB'leri ve özel eğitim kurumları ile dikkat çekerken, şimdi de konut projeleri ile adını duyuracağa benziyor... Aydınlı'da ise TOKİ proje geliştirdi. Büyük gruplar da Akfırat, Kurtköy ve Aydınlı'da projeler geliştiriyor. İstanbul Park'ın (Formula-1 pisti) yer aldığı Akfırat Beldesi ve beldeye bağlı Tepeören'de yüzlerce dönümlük araziler ve 300-500 metrekarelik hisseli arsalar bile ilgi çekiyor. Burada, hisseli ve imarsız küçük parsel arsalar 20-25 bin YTL'den başlıyor. Emlakçılar, Akfırat'ta imarlı 350-400 metrekare arsaların da 55-60 bin YTL'den başlayan fiyatlara alınabileceğini belirtiyor. Sorunsuz, terkleri yapılmış, yapılaşma oranı yüksek villa imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 200 doları geçebiliyor. Arsa yatırımı için seçilebilecek Orhanlı ve Aydınlı bölgelerinde konut arsaları az...

Devasa araziler
Sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise yerine göre 350-450 dolar aralığında... 5-6 yıl önce dönümü 10 bin YTL olan arsalar bile 20-30 kat primlendi. Bölgede özellikle arsa üzerine yoğunlaşan N/G&Miler Gayrimenkul sahibi Necati Lermi, "Sadece Formula 1'in gelmesi ile arsa fiyatları 6 kat artmıştı. Formula arazisinin yanında binlerce hektar büyüklükte araziler var. Burada arazilerin toplam büyüklüğü 16 bin 800 küsür hektar (1 hektar 10 dönüm). 3 bin küsur hektarı Formula'ya ait. Bölgede Dubaililerin arazi aradığını duyuyoruz. Bir Suudi işadamı için 40-45 dönümlük çiftlik araştırıyorum. Ayrıca, emlakçı arkadaşlarım da Körfez bölgesinden bazı gruplara arazi bulduklarını söylediler" diyor.
 
Hafta sonları tatil köyü havasında
yerim olsun diyenler daire alıyor
Tuzla Orhanlı'da; TEM'in kuzeyinde villa bölgesi olarak gelişen Akfırat'a komşu olan Fatih Mahallesi'ndeki Orhanlı Konutları'nın Satış ve Pazarlama Müdürü Baturalp Onan, projenin, sitevari olarak gelişen bölgede olduğunu belirterek, "Buradaki konutlara talep gösterenlerin ilginç bir profili var" diyor. Onan; açık yüzme havuzu, fitness salonu, fonksiyonel spor sahası (basketbol ve tenis oynanabiliyor), çocuk oyun alanları olan siteye, merkezi semtlerde oturup ikinci evini almak isteyenlerin de ilgi gösterdiğini ifade etti. Onan şunları ekledi: "Hem daire yatırımı yapmış oluruz, hem değişim olur mantığı ile alanlar var. Bu bölge sürekli gelişiyor. 5 yıldızlı oteller yapılıyor, fuar merkezi yakında, sanayi tesisleri var. VIAPORT açıldı. Marmaray'ın bile etkileri olacak. Şu an için 1+1 ve 2+1'ler daha çok talep görüyor. Aileler de 1+1 alıyor: Şehirden kopamayıp haftasonları küçük de olsa bir yerim olsun diyenler, tatil köyü havası için alanlar var. Küçük daireler bu şekilde talep gördü. Stüdyo (1+0) daireler 54 metrekare ve 64 bin dolardan başlıyor. 1+1'ler 65 metrekare ve 83 bin dolardan, 2+1'ler 134 metrekare ve 152 bin dolardan başlıyor. Mertekare fiyatları yaklaşık 1400-1500 dolar."

Arsalarda imar sorunu
Orhanlı ve Aydınlı'da arsaların neredeyse yarıdan çoğunda imar sorunu var. Bazı bölgelerde 1/5000'lik planlar çıktı ama, imara açılmamış bölgeler de çok. Emlakçılar, "Geniş arazilerin yanıda, küçük parsellerde, villa yapacak kadar yerleri almak isteyenler oluyor. 1/5000'lik planlar çıkmadan önce metrekaresi 50 dolar civarı olan yerler şimdi 80-150 doları buldu" diyor.

İlgili haber

Akfırat-Orhanlı-Aydınlı üçgeni hızla gelişiyor..

Ali Öztürk/Seri İlanlar