05 / 05 / 2024

Yabancılar konut alırken neden toplu blok alımı yapıyor?

Yabancılar konut alırken neden toplu blok alımı yapıyor?

Blok halindeki satışların gayrimenkul değil sermaye yatırımı olarak değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Satış Küpü Yönetim Kurulu Başkam Kürşat Tuncel, bu tür alıcıların malın değerlenmesini bekledikten sonra elden çıkaracağına dikkat çekti.



Tuncel, "Bloklar halinde yapılan toplu bir alım işleminde perakende satış fiyatına göre yüzde 15-20 oranında düşük fiyatla alım yapılıyor. Konut fiyat artışı da dikkate alınırsa yabancı yatırımcılar için yıllık yüzde 25'lerin üzerinde bir getiri elde edilmesi söz konusu" değerlendirmesini yaptı.


Yabancılar gayrimenkul, alanında Türkiye'ye son 10 yılda yaklaşık 40 milyar dolar sermaye girişi sağladı.


Bu miktarın, 15 milyar doları AVM'lere, 25 milyar doları ise bireysel konut satışına yöneldi. Yabancılara Türkiye'de konut edinmesini kolaylaştıran Mütekabiliyet Kanunu'nun 2012 yılında yasalaşmasıyla gayrimenkul sektörü yeni bir döneme girdi. Düzenlemenin ardından yabancıya konut satışı adet ve gelir bazında her yıl artan bir satış grafiğine ulaştı. Geçtiğimiz yıl gayrimenkul satışından 4.5 miyar dolar kasaya girerken bu yıl 5 milyar dolar gelir hedefleniyor.


Yeni Akit


Geri Dön