26 / 11 / 2024

Yabancılara gayrimenkul satışında dikkat edilmesi gerekenler!

Yabancılara gayrimenkul satışında dikkat edilmesi gerekenler!

Zingat.com, yabancı yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesi üzerine, yabancı yatırımcılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.




Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artması üzerine, yabancılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.


En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar


İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova,  Ankara  ve Aydın’ı tercih ediyor.


Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesinde Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor.


Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.



Yabancılara gayrimenkul satışında dikkat edilmesi gerekenler!



Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor


Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.


Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor


Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.


Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor


Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.



Bu haber Türkiye Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye'de yabancıların gayrimenkul yatırımları 5 milyar doları buldu. İstanbul'daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar megakentin ardından en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın'ı tercih ediyor. Yatırımların artış göstermesiyle de Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi yurt dışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor. En çok satın alanlar ise, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları. Ülkemizde ev sahibi olabilmek için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, en fazla 30 hektar taşınmaz satm alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Harç ve vergilerde ise, vatandaş farkı gözetilmiyor. 


Türkiye



Bu haber Son An'da şöyle yer aldı:


 Türkiye'nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması üzerine, yabancılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. 

En çok İstanbul'da yatırım yapıyorlar İstanbul'daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın'ı tercih ediyor. 

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesinde Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor. 

Türkiye'de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşlan ilk sıralarda yer alıyor. 

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor Türkiye'de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10'una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor. 

YABANCIYA EMLAK SATIŞI İLE İLGİLİ

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor. 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2'si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor. 


Son An


Geri Dön