06 / 05 / 2024

Yabancılara konut satışı son 34 ayın en düşüğünde! 

Yabancılara konut satışı son 34 ayın en düşüğünde! 

Açıklanan rakamlara göre, Mart ayında yabancılara konut satışı son 34 ayın en düşük seviyesini gördü. İşte ayrıntılar...



Yurt dışı yerleşiklere satılan konut sayısı  Mart 2024'te 1.778 adetle son 34 ayın, bu işlemlerden sağlanan aylık net döviz girişi ise şubatta 152 milyon dolarla son 44 ayın en düşük seviyesini gördü. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bayır, bugünkü köşesinde yabancıya konut satışını kaleme aldı. Naki Bayır, söz konusu yazısında yabancıların, vatandaşlık kampanyalarının etkisiyle ve özellikle pandemi döneminde yoğunlaşan, fiyatları yukarı iterek piyasada fiyat balonuna neden olan Türkiye’den konut satın alma furyasının durma noktasına geldiğini belirtti. 

Yabancılara konut satışı son 34 ayın en düşüğünde! 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü veri tabanı TAKBİS sisteminde yabancı şeklinde tanımlanan, Türk asıllı olmayan ve vatandaşlıktan çıkarılma ile ilgili 4112 sayılı kanuna tabi olmayan kişilere yapılan satışların toplulaştırılmışı olan TÜİK verilerine göre yabancılara satılan konutların aylık sayısı, Mayıs 2021 tarihinden bu güne olan dönemin en düşük düzeyine düştü.

Yurt dışı yerleşiklere satışlar özellikle 2021 yılının kinci yarısından itibaren başlayan hızlı artış trendi ile 2022’in bazı ayları itibarıyla 9 bin adete yakınlaşmıştı. 

Naki Bakır, "Yabancıya satışlar, geçen sene ikinci çeyrekten itibaren ise hız kesti ve başlayan düşüş süreci bu yıl da devam etti. Bu senenin ilk üç ayında yabancılara yapılan toplam satışlar, geçtiğimiz yılın eş dönemine göre yüzde 48 azalarak 5 bin 685 adet oldu" açıklamasında bulundu. 

Yabancılara konut satışı son 34 ayın en düşüğünde! 

Yabancılara konut satışında yaşanan gerileme, toplam satışları da aşağıya çekti. İlk üç ayda toplam konut satışları yüzde 1,3 düşüşle 279 bin 604’e inerken, yabancılara satılanların toplamdaki payı da ilk çeyreklere göre yüzde 3,9’dan yüzde 2’ye düştü. 

Merkez Bankası’nın açıkladığı Şubat 2024 dönemi ödemeler dengesi verileri de yabancıya konut satış gelirlerinde sert bir gerilemeyi işaret etti. Naki Bakı, konuya ilişkin "Buna göre yabancılara satılan taşınmazlar aracılığıyla sağlanan aylık döviz girişi tutarı şubatta, sadece 152 milyon dolar olarak kaydedildi. Aylık girişin, Haziran 2020 tarihinden sonraki dönemin en düşük düzeyinde gerçekleştiği belirlendi. Anılan ayda 139 milyon dolar olan döviz girişlerinin aylık hacmi, izleyen dönemde artan satışlar paralelinde sürekli büyüme göstererek Haziran 2022’de 1 milyar 193 milyon dolara kadar yükselmiş ve Türkiye’nin ödemeler dengesi kapsamında döviz gelir-gider tablosunda anlamlı bir büyüklük ifade etmeye başlamıştı" ifadelerini kullandı. 

Yabancıya konut satışından elde edilen döviz gelirleri geçtiğimiz senenin ikinci çeyreğinden bu yana düşüş trendinde. Ödemeler dengesi verilerine göre yabancıların gayrimenkul alımları  sebebiyle kaydedilen döviz girişi yılın ilk iki ayında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 38,4 azalarak 567 milyon dolar şeklinde belirlendi. 

Yabancılara konut satışı son 34 ayın en düşüğünde! 

İki ayda doğrudan sermaye yatırımları kapsamında ülkeye 616 milyon dolarlık bir giriş yaşanırken, tasfiyeler ve gurup içi kaynak aktarımları düşüldükten sonra net giriş ise 583 milyon dolar oldu, böylece gayrimenkul yatırımları da dahil toplam net doğrudan yabancı sermaye girişi 1 milyar 150 milyon dolarla geçen yılın aynı dönemindekinin yüzde 28,8 altında kaldı.

Yılın ilk iki ayında Türkler yurt dışına 860 milyon dolar tutarında doğrudan sermaye yatırımı gerçekleştirdi. Söz konusu tutar önceki yılın eş dönemine göre yüzde 1,4 azaldı. Türk sermayesinin yurt dışındaki yatırımlarında 335 milyon dolarlık tasfiyeye gittiği ilk iki ayda 106 milyon dolarlık grup içi kaynak aktarımı sonrası dışarıya net doğrudan yatırım yüzde 31,5 düşüşle 631 milyon dolar oldu.

Doğrudan yatırımlar yoluyla Türklerin yurt dışına aktardığı döviz, yabancıların gayrimenkul alımı ve grup şirketleri arası aktarmalar da dahil toplam net doğrudan yatırımlarından düşüldüğünde, bu alandaki net giriş 519 milyon dolarla geçen yılın aynı dönemindeki girişin yüzde 25,3 altında gerçekleşti. Karşılıklı doğrudan yatırımlar sonucu kaydedilen iki aylık net girişle aynı dönemdeki cari açığın sadece yüzde 9’luk kısmı finanse edilebildi.

Ev almak isteyenler dikkat! 600 bin TL'nin aylık taksitleri ne kadar? İşte banka banka son dakika faiz oranları!

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren son dakika haberi! Trafik sigortasında yeni dönem başlıyor! Zam hesabı değişti..

Chery Omoda 5'te 200 bin TL'lik dev fırsat! Omoda 5 fiyat listesi açıklandı! Hemen bakın! 


Geri Dön