Sektörel

Yabancılara konutlar yüzde 25 fiyat farkıyla satılıyor!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yabancıya konut satan şirketlerin ihracatçı desteği alacağını belirtirken, sektör başka bir soruna dikkat çekti. Zeybekci, ''Aynı konut için yabancıya yüzde 25’e varan farklı fiyat sunuluyor'' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından yabancıya ev satan şirketlere artık ihracatcılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verileceğinin açıklanması gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı. Devletin yurtdışındaki fuarlara katılan şirketlere yönelik 50 metrekarelik stantlarına 6 ile 10 bin dolar arasında değişen oranlarda nakliye bedeli desteği sağlaması, stant görevlilerinin ulaşımını karşılaması ve tanıtım desteği uygulamasını yeterli bulan sektör daha fazla yurtdışı fuarlarına katılıp satış yapma hevesine kapıldı. Mütekabiliyet Kanunu’nun çıkmasıyla birlikte yıllık konut satışını 3.5 milyar dolara ulaştıran sektör temsilcileri ise buna rağmen yabancıya satıştaki denetim eksikliğinden şikayetçi. Burada en dikkat çekici nokta aynı konut için yabancıya yüzde 25’e varan farklı fiyat sunulması. 




“BİZİ ZORA SOKUYOR”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, yurtdışı fuarlara yönelik devletin konutçuları ihracatçı olarak görüp destek vermesinin olumlu olduğunu, ancak yabancıya satışta bazı noktaların ele alınması gerektiğini söyledi. Durbakayım, “Son olarak da yabancıya ve yerliye ayrı fiyat listelerinin oluşması bizi çok zora sokuyor. Mesela aynı konutu Körfez ülkelerinden gelenlere farklı, yerli vatandaşa farklı fiyata satış var. Bunlar bizim sektörümüze darbe vuran işler. Yeni doğmuş bebeğe bunlar yapılacak en büyük kötülük. Devlet desteği verilirken bunlar da önlenmeli” diye konuştu.







İHRACATÇIYA FUAR DESTEĞİ YÜZDE 10’A KARŞILIK GELİYOR

Gayrimenkul şirketlerinin yurtdışındaki fuarlarında yaptıkları harcamalar 50 metrekarelik bir fuar için en az 100 bin doları buluyor. Devlet ise yurtdışında fuarlara katılan ihracatçılara 50 metrekare üzeri stantlarına yönelik 6 bin ile 10 bin dolar arasında değişen nakliye bedeli desteği sağlıyor. Şirketlerin stantlarındaki 3’e kadar değişen yolculuk masrafları için de destek veriliyor. Ayrıca fuarın prestijine göre tanıtım desteği de var. Hepsi dikkate alındığında devletin fuar desteği toplam harcamanın yüzde 10’una denk geliyor.




KONU YABANCIYA SIKINTI VEREN KANAYAN YARA

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, farklı fiyat listeleri konusunun Türkiye’de kanayan bir yara olduğunu belirtti. Demir , “Bunlar yabancıya çok sıkıntı veriyor. Yabancı yatırımcı ülkelerinde faaliyet gösteren acentelere yüzde 15-20 komisyon veriyorlar, böylelikle primden faydalanamıyorlar. Biz de fuarlarla onlara kendimiz ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 



GÜNEYDE ÇIKAN HIZLA YAYILAN BİR SATIŞ YÖNTEMİ

Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya, yabancıya satış söz konusu olunca pazarın her geçen dönem daha da artış gösterdiğini belirterek, yabancıya farklı fiyat uygulaması için, “Bunların olduğunu duyuyoruz. Güney bölgelerinde ortaya çıkan ve merpen altı firmalarda hızla alanını genişleten bir yöntem. Bu sektöre ihanettir. Önü alınmazsa gelecekte bize olumsuz olarak döner” dedi.


Habertürk