Emlak Terimleri

Yabancılara tapu işlemleri!

Tapu Kanunu'na göre, yasal sınırlamalara uyulmak kaydıyla yabancılar Türkiye'den taşınmaz mal satın alabiliyor. Peki, yabancılar nasıl tapu alabilir? İşte yabancılara tapu işlemleri..

Yabancılara tapu işlemleri!

Tapu Kanunu'na göre, yasal sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Türkiye’de yürürlükteki mevzuata göre, taşınmaz mülkiyetinin devri Tapu Müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescil ile mümkün oluyor.


Noter huzurunda “satış vaadi sözleşmesi” imzalanması mümkün oluyor. Ancak noter huzurunda imzalanan “satış vaadi sözleşmesi” veya harici satış sözleşmesi ile taşınmaz mülkiyetinin kazanılması mümkün olmuyor.


Yabancılara tapu işlemleri:

a)Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,


b)Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),


c) İlgili Belediyeden, taşınmazın ''Emlak Beyan Değeri Belgesi''nin alınması,


d)Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,


e)Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6x4 ebadında).


f) Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman ile iki tanık,


g)Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.


Tapu harçları..

a) İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Rayiç Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)


b) Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2015 yılı için en fazla 82,5 x 2.5 TL )


c) 2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir.(2015 yılı için: 385 TL)


Yabancılar askeri güvenlik bölgesinden taşınmaz alabilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com