Emlak Terimleri

Yabancıların tapu masrafı 2022 ne kadar?

Türkiye'den tapu satın almak isteyen yabancılar işlemin mali boyutunu araştırıyor. Peki, yabancıların tapu masrafı 2022 ne kadar?Sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor

Yabancılar, Türkiye sınırları içerisinde bazı koşullara uyma şartı ile tapu satın alabiliyor. Sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen ülke vatandaşları taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Tapu devri için aranan koşullara sahip yabancılar ya da satıcı tapu dairesinden randevu alıyor. 

Türk vatandaşlığı bulunan veya yabancı kimlik numarası bulunan yabancılar, Alo 181 çağrı merkezi aracılığıyla veya e-randevu (https://randevu.tkgm.gov.tr/) ve WEBTAPU (webtapu.tkgm.gov.tr) hizmeti aracılığıyla da internet ortamında randevu alabilir. Peki, yabancıların tapu masrafı 2022 ne kadar? Hangi belgeler istenir? Şartlar nelerdir?

YABANCILARIN TAPU ŞARTLARI NELERDİR?

- Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin edinebileceği taşınmazların toplam miktarı ülke genelinde en fazla otuz hektardır. 

-Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edinebilecekleri taşınmazların toplam alanı özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  yüzde onunu geçemez. 

-Edinilmek istenen taşınmaz “Özel Güvenlik Bölgeleri” dâhilinde kalan bir taşınmaz ise taşınmazın bulunduğu yer valiliğinden izin alınması gerekmektedir.
 

TAPUDA YABANCILARDAN İSTENEN BELGELER

Kimlik Belgesi veya Pasaport Yabancıya ait ülke kimlik belgesi veya pasaport sunulur. (gerektiğinde tercümesi ile birlikte) 

Kimlik Beyan Formu Yabancı gerçek kişiden “Kimlik Beyan Formu” için 1 adet fotoğraf istenir. 

İşlemde temsil var ise temsile ilişkin belge Vekâletname, vasi kararı, yetki belgesi …vb (Yurt dışında düzenlenen vekâletname ile işlem yapılacaksa, tercümesiyle beraber vekâletnamenin aslı veya onaylı örneğinin sunulması gerekmektedir) 

Satışa konu taşınmaza ait tapu senedi Var olması halinde istenir. 
Taşınmaza ait değerleme raporu SPK’nın veya TDUB’un resmi internet sitesinde yayınlanan değerlemeye yetkili kuruluşlardan alınmalıdır. 
Zorunlu deprem sigortası poliçesi Konut, işyeri vb. binalar için gereklidir. 

Yeminli tercüman Türkçe bilmeyen taraf varsa gereklidir. (Bölge adli yargı adalet komisyonunca yetkilendirilmiş olmalıdır.)

YABANCILARIN TAPU MASRAFI 2022 NE KADAR?

Yabancıların tapu işlemleri için ayrı bir oranda harç tahsil edilmiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde belirtilen tarife uygulanıyor. Buna göre;

Türkiye'den ev alan yabancılara vatandaşlık şartları 2022!

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?

Tapu ipotek harcı ne kadar 2022?