02 / 05 / 2024

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkullere ilgisi katlandı! En çok hangi ülke vatandaşları mülk alıyor? 

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkullere ilgisi katlandı! En çok hangi ülke vatandaşları mülk alıyor? 

Son 20 senede  yabancı ülke vatandaşlarının arsa ve konut alımları artarken adını bile duymadığımız ülkelerin vatandaşları da Türkiye'den mülk aldı. İşte ayrıntılar...



Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; Kurum, Türkiye'den konut ve arsa satın alan yabancıların şehirlere ve ülkelere göre durumunu paylaştı. 

ORTADOĞU ÜLKELERİ ÖN PLANDA 

Bakanlığın paylaştığı verilerle ilgili açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Verileri şaşkınlıkla inceledim. Dikkati ilk çeken; son birkaç yılda binlerce Afganistan, Pakistan, Libya, Mısır, Ürdün, Yemen, Sudan, Irak, İran gibi ülkelerinin vatandaşlarının Türkiye'den arsa, arazi, bağ, bahçe, konut ve işyeri gibi mülk edindikleri.." ifadelerini kullandı ve mülk edinen yabancı sayılarına da değindi.

Yabancıların Türkiye deki gayrimenkullere ilgisi katlandı! En çok hangi ülke vatandaşları mülk alıyor? 

2021 senesinde mega kent  İstanbul'dan mülk edinen yabancı sayısısının 27 bin 899 olduğuna dikkat çeken Murat Bakan, bunların 260'ının Katar, 468'inin Libya, 511'inin Cezayir, 534'ünün Sudan, 623'ünün Lübnan, 677'sinin Rusya, 699'unun ABD, 825'inin Filistin, 834'ünün Mısır, 897'sinin Yemen, 718'inin Ürdün, 798'sinin Pakistan, 948'inin Çin, 2135'inin Afganistan, 2777'sinin Irak, 7536'sının İran vatandaşı olduğunu vurguladı. 

Bakan, son birkaç seneye kadar bu ülkelerden gelip de Türkiye'de mülk edinenin olmadığını da belirtti. 

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili olarak "Her ne kadar Ortadoğu ülkelerindeki olağandışı artış öne çıksa da kimimizin adını hiç duymadığı ülkelerin vatandaşlarının da gelip Türkiye'den mülk edindiğini görüyorsunuz" açıklamasında bulundu. 

Yabancıların Türkiye deki gayrimenkullere ilgisi katlandı! En çok hangi ülke vatandaşları mülk alıyor? 

Verilerin; Saint Kitts ve Nevis, Seyşeller, Vanuatu, Komor Adaları, Dominika, Trinidad ve Tobago, Mikronezya, Laos gibi ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye'nin farklı şehirlerinden arsa, arazi, konut, işyeri satın aldığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Bakan, "Bu nasıl oldu, neden oldu? Bu şahısların tamamına vatandaşlık verildi mi? Hiçbirini bilemiyoruz" şeklinde konuştu. 

BURSA-SAKARYA'DA DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ 

Bursa ve Sakarya'daki satışlarda yaşanan yükselişin dikkst çektiğini aktaran Bakan, "“Örneğin; 2021 yılında sadece Sakarya'dan mülk edinen yabancı sayısı bin 133. Bunların 532'si Iraklı, 121'i Kuveytli, 67'si Katarlı, 48'i Yemenli, 40'ı Suudi Arabistanlı, 38'i Ürdünlü, 34'ü İranlı olarak öne çıkıyor" ifadelerini kullandı ve Moritanya, Umman, Tacikistan, Dominika, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin vatandaşlarının da Sakarya'dan mülk alanlar arasında olduğunu belirtti. 

Yabancıların Türkiye deki gayrimenkullere ilgisi katlandı! En çok hangi ülke vatandaşları mülk alıyor? 

Bursa ile ilgili verilerle ilgili de konuşan Bakan, 2021 yılının verilerine göre; Bursa'dan 1.803 yabancının mülk edindiğinin altını çizdi. "Bunların 615'i Kuveytli, 127'si Rusyalı, 90'ı Iraklı, 71'i Afganistanlı, 70'i Kazakistanlı, 50'si Filistinli, 56'si Ürdünlü" diyen Bakan, Cibuti, Somali, Nijerya, Kamboçya, Eritre gibi ülkelerden gelip Bursa'da taşınmaz satın alanların da olduğunu aktardı. 

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasında Ocak zammı ışığı yandı! Maaşlar kaç liraya yükselecek? Şimdi bakın! 

Çocuk desteği ne zaman yatacak? 2022 Aralık ayı çocuk parası ne kadar? PTT'den yatacak parayı kimler alacak?

Altında fırtına değil resmen tsunami başladı! 1 gram bile altını olan koşun bakın! 5 Aralık 2022 altın fiyatları


Geri Dön