Sektörel

Yabancıya konut satışı yüzde 19,5 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, yabancıların satın aldığı konut sayısı ocak-ekim döneminde yıllık yüzde 19,5 artarak 18 bin 428'e ulaştı.

Türkiye'de yabancıların satın aldığı konut adedi ocak-ekim döneminde yıllık yüzde 19,5 artarak 18 bin 428'e ulaştı.


Yabancılara konut satışı ocak-ekim döneminde 18 bin 428'e ulaşırken, bu rakamın yarısı Irak, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt vatandaşlarının talebinden oluştu.


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut adedi ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,5 artarak 18 bin 428'e çıktı.


Türkiye'de Ekim ayında 104 bin 98 konut satıldı!


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Yabancılara konut satışı ocak-ekim döneminde 18 bin 428'e ulaşırken, bu rakamın yarısı Irak, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt vatandaşlarının talebinden oluştu.


AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut adedi ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,5 artarak 18 bin 428'e çıktı. Yabancılara konut satışı bu yılın ekim ayında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 23,8'lik artışla 2 bin 236 düzeyinde gerçekleşti.


Öte yandan bu yılın eylül ayında bin 768 olan yabancılara konut satışı, bir ayda yüzde 26,5 artış gösterdi. Yabancılar geçen yılın ekim ayında bin 806, ocak-ekim döneminde ise 15 bin 417 konut edinmişti. Yabancılara bu yılın 10 ayında satılan 18 bin 428 konutun, 5 bin 813'ü İstanbul, 5 bin 73'ü Antalya ve bin 213'ü Bursa'da bulunuyor.


Geçen yıl ocak-ekim döneminde yabancılara sadece 166 konutun satıldığı Trabzon'da bu yılın aynı döneminde 645 konutun satılması ise dikkati çekti. Bu yılın 10 aylık dönemi ile geçen yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında en fazla artışın yaşandığı il yüzde 288,6 ile yine Trabzon oldu. Söz konusu dönemde yabancıların konut edinimi en fazla, yüzde 20,5'lik azalışla Muğla'da düştü.


Konut talebinin yarısı 4 ülkeden


Ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satışlarına bakıldığında, Irak vatandaşlarının ekim ayında ve ocak-ekim döneminde ilk sırada yer aldığı görülüyor. Ekim ayında 430 adet konut alan Iraklıların, ocak-ekim dönemindeki toplam konut edinimleri ise 3 bin 221'e ulaştı. Bu sonuçlar, ekim ayında yabancılara satılan 2 bin 249 konutun yaklaşık yüzde 20'sini Iraklıların aldığını ortaya koydu.


Ekim ayında, Iraklıları 325 konutla Suudi arabistanlılar, 191 konutla Ruslar takip etti. Yılbaşından bu yana yapılan alımlara bakıldığında da sıralamanın değişmediği görüldü. Suudi Arabistan uyrukluların alımları yıl başından bu yana 2 bin 220'ye, Rus vatandaşlarının alımları bin 750'ye, Kuveyt vatandaşlarının alımları bin 728'e çıktı.


Söz konusu 4 ülke vatandaşlarına ocak-ekim döneminde yapılan satışlar 8 bin 919'a yükselirken, bu rakam yabancılara konut satışlarının neredeyse yarısını oluşturdu.


Milliyet



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayınlayan TÜİK verilerine göre, ekimde 104 bin 98 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 12,6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 8,8 artış gösterdi. İstanbul yüzde 17.7 payla en fazla satışın yapıldığı il oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında da ciddi bir yükseliş ivmesi gözlendi. Ekimde yabancıya satış  geçen yıla göre yüzde 23,8 artarak 2 bin 236 oldu. Yılın 10 ayında ise yabancılara konut satışı yüzde 19.5 artarak 18 bin 428 adede yükseldi.


Irak ilk sırada

Irak vatandaşları Türkiye'den 430 konut satın aldı ve bu alanda ilk sıraya yerleşti. Irak'ı 325 konut ile Suudi Arabistan, 191 konut ile Rusya, 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izledi. 



Akşam



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



1 Kasım seçimleri öncesinde siyasi belirsizliğin etkisiyle eylül ayında sert düşen konut satışları, ekimde toparlandı. Seçimin hemen öncesinde yaşanan toparlanmada yabancıların seçim sonuçlarını önceden satın alması etkili oldu. Eylül ayında yüzde 20.1 düşen konut satışları, ekimde yüzde 8.8 artarken, seçim sonuçlarını önceden gören yabancı atağa kalktı. Eylülde yüzde 4.8 düşüşle frene basan yabancılara konut satışı, ekimde yüzde 23.8’le yüksek bir artışa imza attı. Yabancılara ekimde 2.236 konut satışı yapılırken, 10 aylık satış da 18.567 adede ulaştı. Ülkelere göre yabancılara konut satışında 10 aylık dönemde Irak 3.221 adetle ilk sırada yer alırken, Irak’ı 2.220 adetle Suudi Arabistan, 1.750 adetle de Rusya izledi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde satılan konut sayısı eylülde 92 bin 483 iken, geçen ay 104 bin 98’e yükseldi. Ekimde satılan konut sayısı eylüle göre yüzde 12.6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 8.8 artış gösterdi. Eylül ayında yüzde 33.5 düşen ipotekli yani markalı konut satışlarındaki gerileme ekimde yavaşladı. İpotekli konut satışları ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 oranında azaldı. 1 Kasım seçimleriyle belirsizliğin kalkması ve istikrarın devamıyla birlikte konut satışlarının artarak devam edeceğini belirten sektör temsilcileri, tarihi rekor bekliyor. Bu yıl 1 milyon 200 bin konut satışını bekleyen sektör temsilcileri, bu tarihi zirvenin siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması, Türkiye’nin dinamik sektörü gayrimenkule olumlu yansıyacağı ve yabancı yatırımcıların da burada önemli yer tutacağı görüşünde.


‘YILI REKOR SATIŞLA KAPATIRIZ’

Dünya çapında en fazla danışmana sahip dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol “Eylül ayında yaşanan siyasi belirsizliklerden dolayı bekle-gör politikası izleyen yatırımcı yavaş yavaş hareketlendi ve bekleyen talep yatırıma dönüşmeye başladı. Bu durum gayrimenkul piyasasının hareketlenmesine zemin hazırlıyor” dedi.  KONUTDER Başakanı Ömer Faruk Çelik de, 2015 yılında konut satış rakamlarında tarihi bir zirve beklediğini söyledi. 1 milyon 200 bin satışa ulaşmanın zor olamayacağını belirten Çelik, Türkiye iç pazarının zaten dinamik bir yapısı olduğunu ve her yıl 600 bin konutun geliştirilmesi gerektiğini belirterek bunu bir de yabancı yatırımı eklersek tablo ortaya net çıkıyor. Yabancı satışlarındaki artışların seçim öncesi de devam ettiğin ancak 1 Kasım sonrası ortaya çıkan tablonun yabancı yatırımcıyı daha da bu ülkede yatırım yapmaya teşvik edeceğini kaydeden Çelik “3-4 yıl seçim yok, ekonomi gündemde olacak. Bunu yerli yabancı herkes görüyor. Sektörün temsilcileri 1 Kasım sonrası yabancılarla çok daha fazla görüşmeler yapmaya başladı. Bu sene tarihi zirve bekliyorum. Gelecek yıllar da bunu tekrar edebilir” diye konuştu.


Cazibe ülke olmaya devam

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit  Demir “Yabancıya satış konusunda Türkiye hala tercih edilen ülke konumunu koruyor. Siyasi belirsizliklerin gölgesindeki bir dönemde yapılan bu satışların istikrarın yakalandığı şu günlerde artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye yabancı yatırımcıların cazibe ülkesi olmaya devam edecek” dedi.  DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da yıl sonu 1 milyon 250 binin üzerinde satışın gerçekleşeceğinin artık neredeyse kesinleştiğini belirtirerek, “Faiz oranlarındaki yukarı yönlü hareket nedeniyle ipotekli satışlar azaldı. Bu aydan itibaren faiz oranlarında bir miktar gerileme sonucunda ipotekli satışlar tekrar artışa geçebilir. Yılın son iki ayında da satışlarda artış bekliyoruz” diye konuştu.


EN İYİ SENARİSTLER BİLE SEÇİM SONUÇLARINDAN DAHA İYİSİNİ YAZAMAZDI

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu “Dünyanın en iyi senaristlerini tutsaydık ve Türkiye için en iyi senaryoyu yazın deseydik sanırım 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarından daha iyi bir senaryo yazamazlardı. 2016’dan umutluyuz belirsizlik kalktı” dedi. Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı İşadamı Aliağaoğlu’nun okula yaptığı bağışlar nedeniyle bir tören düzenledi. Ali Ağaoğlu tören sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2015 yılının belirsizliklerle dolu bir yıl olmasına rağmen şirketlerinin yüzde 15 büyüdüğünü belirten Ali Ağaoğlu, şunları söyledi:


2016’DAN UMUTLUYUZ

“İnsan karanlıktan önünü göremediği için korkar. 2015 biraz öyle bir yıldı. Seçim sonuçları Türkiye’yi adeta aydınlattı. Belirsizlik kalktı, önümüzü görebiliyoruz. Dünyanın en iyi senaristlerini tutsaydık ve Türkiye için en iyi senaryoyu yazın deseydik sanırım 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarından daha iyi bir senaryo yazamazlardı. İnşaat ve gayrimenkul sektörü için 2015 de kötü bir yıl değildi, özellikle yabancılara yapılan satışlar memnun ediciydi, biz 2015’te yüzde 15 büyüdük. Yaşanılan olumsuzluklar olmasaydı belki çok daha fazla büyüyebilirdik. 2016 yılından umutluyuz belirsizlik kalktı, şimdi herkes işlerine yoğunlaşacak” dedi. Kurdaki yükselmenin kendilerini çok etkilemediğini belirten Ağaoğlu “Genelde borçlanmamız dolar üzerinden olmadığı için kurdaki hareketlilikten çok etkilenmedik. Fakat benim şahsi fikrim dolardaki bu fiyatlar bence bizim için en uygun olanı” ifadelerini kullandı.



Star


Haber Yeni Çağ'da şöyle yer aldı;

Konut sektöründe yabancılara satış %23,8 arttı. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 430 konut satın aldı.  Irak'ı sırasıyla, Suudi Arabistan ve Rusya izledi KONUT satışları ekimde yüzde 8.8 artışla 104 bin 98 adet oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 arttı. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 430 konııt satın aldı. Irak'ı sırasıyla. 325 konut ile Suudi Arabistan, 191 konut ile Rusya Federasyonu, 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izledi. Türkiye'de yabancıların satın aldığı konut adedi ocakekim döneminde yıllık yüzde 19,5 artarak 18 bin 428'e ulaştı. 


İpotekli işlemler 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre. Konut satışlarında, İstanbul 18 bin 468 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 17,7) sahip il oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 11 bin 28 konut satışı (yüzde 10,6) ile Ankara, 5 bin 987 konut satışı (yüzde 5,8) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 9 konut ile Hakkari, 18 konut ile Ardahan ve 51 konut ile Bayburt oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 oranında azalış göstererek 27 bin 996 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 117 konut satışı ve yüzde 21.8 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 38,9 ile Ardahan oldu. Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 oranında artarak 76 bin 102 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 12 bin 351 konut satışı ve yüzde 16,2 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 66.9 oldu. Ankara 7 bin 515 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 4 bin 211 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 6 konut ile Hakkari oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artarak 50 bin 564 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzd 48,6 oldu. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artış göstererek 53 bin 534 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 9 bin 82 konut satışı ve yüzde 17 pay ile ilk sıraya yerleşti. 



Yeni Çağ 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye genelinde konut satışları 2015 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artarak 104 bin 98 oldu. Satılan konutların 2 bin 236'sını yabancılar aldı. Kredili alımlar ise düştü.


Ko­nut ta­le­bi­ni er­te­le­yen­le­rin alı­ma geç­me­si sa­tış­ta ye­ni re­kor­la­ra ne­den ol­du. Bu yı­lın ilk 10 ayın­da 1 mil­yon 40 bin 713 ko­nut el de­ğiş­tir­di. 2015 yı­lı ekim ayın­da ise sa­tı­lan ko­nut sa­yı­sı 104 bin 98 ol­du. Ekim ayı sa­tış­la­rın­da 18 bin 468 ko­nut sa­tı­şı ile İs­tan­bul ba­şı çek­ti. İs­tan­bu­l’­u 11 bin 28 ko­nut ile Ankara iz­le­di. Ekim ayın­da sa­tı­lan ko­nut­la­rın yüz­de 26,9’u ipo­tek­li, di­ğer ko­nut sa­tış­la­rı pa­yı yüz­de 73,1 ol­du.


YÜK­SEK FA­İZ KRE­Dİ­Lİ ALI­MI AZALT­TI 


Alım­lar­da da­ha çok na­kit pa­ra ya da şir­ket içi öde­me plan­la­rı öne çık­tı. 10 ay­lık sü­re­de sa­tı­lan ko­nut­la­rın 365 bin 552’si ipo­tek­li, 675 bin 161’i di­ğer sa­tış yön­te­miy­le el de­ğiş­tir­di. Va­tan­da­şın ko­nut alır­ken ipotek­li ko­nut alı­mı­nı ter­cih et­me­me­sin­de­ki en önem­li ge­rek­çe yük­sek fa­iz ol­du. Yüz­de 1’in üze­rin­de bu­lu­nan fa­iz­ler ne­de­niy­le ko­nut alı­cı­sı ban­ka­lar­dan kre­di çek­me­di. Bu­nun ye­ri­ne ağır­lık­lı ola­rak şir­ket içi öde­me plan­la­rı ter­cih edil­di. Na­kit alım ve eş­ten dos­tan borç­lan­ma yön­te­mi de bu dö­nem­de öne çık­tı.


473 BİN 659 KO­NUT İLK KEZ SA­TIL­DI 


Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ilk de­fa sa­tı­lan ko­nut sa­yı­sı Ekim 2015’te bir ön­ce­ki yı­lın ay­nı ayı­na gö­re yüz­de 13,6 ar­ta­rak 50 bin 564, Ocak-Ekim dö­ne­min­de ise 473 bin 659 ol­du. İkin­ci el sa­tış top­la­mı 10 ay­lık sü­re­de 567 bin 54 ola­rak ka­yıt­la­ra geç­ti. Top­lam ko­nut sa­tış­la­rı için­de ilk sa­tı­şın pa­yı 10 ay­lık­ta yüz­de 45,1, ikin­ci sa­tış­ta yüz­de 54,5’e ulaş­tı. İlk sa­tış­lar­da İs­tan­bul 9 bin 386 ko­nut sa­tı­şı ile en yük­sek pa­ya sa­hip olur­ken, İs­tan­bu­l’­u 4 bin 818 ko­nut sa­tı­şı ile An­ka­ra ve 2 bin 438 ko­nut sa­tı­şı ile İz­mir iz­le­di.


EN ÇOK TALEP İSTANBUL’A


Ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan ko­nut sa­tış­la­rı bir ön­ce­ki yı­lın ay­nı ayı­na gö­re yüz­de 23,8, ilk 10 ayda ise, 2014’ün ay­nı dönemine gö­re yüz­de 19,5 art­tı. Böy­le­ce ay­lık sa­tış ra­ka­mı 2 bin 236, 10 ay­lık sa­tış 18 bin 428’e çık­tı. Ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan ko­nut sa­tış­la­rın­da, Ekim 2015’te ilk sı­ra­yı 780 ko­nut sa­tı­şıya İs­tan­bul al­dı. İstan­bul’u 567 ko­nutla An­tal­ya, 136 ko­nut sa­tı­şıyla Bur­sa, 118 ko­nutla Ya­lo­va, 103 ko­nutla Ay­dın ve 102 ko­nut sa­tı­şıyla Muğ­la iz­le­di.


Yıllık konut hedefi 60 bin


Baş­ba­kan­lık Top­lu Ko­nut İda­re­si (TO­Kİ) Kent­sel Ye­ni­le­me Dai­re Baş­ka­nı Gü­rol Kon­ya­lı­oğ­lu, bun­dan son­ra­ki dö­nem­de kent­sel dö­nü­şüm ağır­lık­lı ça­lı­şa­cak­la­rı­nı be­lir­te­rek, “2023'e ka­dar her yıl 60 bin ko­nut üret­me­yi ve 1.2 mil­yon ko­nuta ulaş­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Bunların yüz­de 40'ı kent­sel dö­nü­şüm içe­rik­li olacak” de­di.

 

ODAĞIMIZDA İNSAN VAR

 

Ça­lış­ma­la­rı­nı özel­lik­le dep­rem böl­ge­le­rin­de yer alan Bü­yük­şe­hir ve il be­le­di­ye­le­rin­de gerçekleştirecekleri­ni be­lir­ten Gü­rol, “O­da­ğı­mız­da in­san var. Dep­rem, afet odak­lı, me­kan­sal çö­kün­tü alan­la­rıy­la il­gi­li bir dö­nü­şüm pers­pek­ti­fi çer­çe­ve­sin­de ça­lış­ma ama­cı­mız var. Ta­lep­le­ri de bu çer­çe­ve­de de­ğer­len­di­ri­yo­ru­z” dedi.

 

Mİ­MA­Rİ­Sİ YE­REL OLA­CAK

 

TO­Kİ­’nin fark­lı bir ev­re­ye geç­ti­ği­ne de de­ği­nen Gü­rol şöy­le ko­nuş­tu; “Ya­pı­la­cak ye­ni ko­nut­lar da­ha yerel mi­ma­ri­ler, yö­re­sel do­ku­lar, kom­şu­luk ve ma­hal­le iliş­ki­le­ri gö­ze­ti­le­rek ta­sar­la­na­cak. Ma­lat­ya projemi­zin 3. ve 4. eta­bın­da kent­sel ta­sa­rım pro­je­si ha­zır­la­tı­yo­ruz ve ko­nut­lar yö­re­nin mi­ma­ri­si­ne uy­gun ola­cak.”


Bugün Gazetesi