Sektörel

Yabancıya konut satışına kısıtlama gelsin önerisi!

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, yabancılara yapılan konut satışında belli kısıtlamaların olması gerektiğini söyledi.

Değerleri 100-150 bin dolar olan konutları 250 bin dolar şeklinde gösteren satıcılar sebebiyle oluşan haksız kazancın ve hileli vatandaşlığın önüne geçilevbilmesi amacıyla 20 Eylül 2021 tarihinde devreye alınan yapay zekâ tabanlı uygulama sayesinde değeri üzerinde gösterilen konutlar tespit edildi. Kaparo veren yabancılar, alacakları evler 250 bin doların altında çıkınca vatandaşlık elde edemeyeceklerini anladıkları için satışları iptal etti.

Hileli vatandaşlık mı?

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan “250 bin dolara gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık hakkı veriliyor. Ancak bunu suiistimal eden şirketler var. Değeri 100-150 bin dolar civarında olan evleri 250 bin dolara satılmış gibi gösteriyorlar. Bu şekilde hem haksız kazanç elde edilirken hem de yabancılar hileli vatandaşlık sahibi oluyordu. Ancak bunu ortadan kaldırmak için için 2 Kasım 2020’de getirilen “Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” 1 Ekim'de uygulanmaya başlandı. Ardından hileli işlemleri engelleyecek yapay zekâ tabanlı bir uygulama oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Değerinden fazla mı gösterildi?

Getirilen uygulama ile birçok hileli işlemin ortaya çıktığını kaydeden Özsan, “Suriye, Pakistan, Afganistan ve Irak gibi ülke vatandaşlarının alacağı evler, 250 bin dolar gösterilmiş. Ancak eksper raporlarında yer alan değerlemeler, satıcıyla anlaşılan değerlemenin altında kaldığı ortaya çıktı. Bunu fark eden yabancılar, Türk vatandaşlığı alamayacaklarını anlayınca alımdan vazgeçmeye başladı. Bu nedenle 1 Ekim'den itibaren yaklaşık 300 milyon TL’lik konut satışı iptal edildi” dedi.

Kısıtlama gelmeli

Yabancılara yapılan konut satışında belli kısıtlamaların olması gerektiğine değinen Özsan, “Türkiye’ye döviz girmesi açısından yabancılara konut satışı çok önemli ancak kendi vatandaşlarımızın kiralık ve satılık ev bulamadığı bir dönemde yabancılara satışlara dikkat etmek gerekiyor.  Daha önce konut bedeli, 1 milyon dolardı bu 250 bin dolara düşürülmüştü. Şimdi bir de inşaat stoklarının erimesi nedeniyle önümüzde 3-5 yıl konut ihtiyacı yaşanırken neden yabancılara satış yapılıyor? Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelerdeki bazı sitelerde tamamen yabancılara yönelik satış yapılıyor. Bunlara izin verilmemeli, yabancıya satışta site toplamına göre yüzde 5-10 oranında kısıtlama getirilmeli” şeklinde konuştu.

‘Konut değil ofis satalım’

Özsan yabancıya konut satışı yerine ofis ve dükkan satılması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Konut bulunmazken, eldeki sınırlı konutları da yabancılara vermek doğru değil. Ancak şu anda ofis ve dükkânda büyük arz fazlası var. Bu arz fazlasının eritmek için yabancılara ofis ve dükkân satılabilir. Böylelikle hem daha yüksek gelir elde edilir hem de vatandaşların ev bulma sorunu çözülür.”

Türkiye’yi tercih eden yabancılarla da ilgili önemli bilgiler veren Özsan, “Suriye, Pakistan, Afganistan ve Irak gibi ülkeler ilk sıralarda ancak geçen günlerde Çinliler bir ajans üzerinden Vadi İstanbul'dan 20 daire birden aldı. Nedeni ABD'ye gitmek… TC pasaportu olduğunda vize alabiliyorlarmış. Çinli ajans 100 daire satışı için de ön görüşme yapınca Vadi İstanbul'da konut fiyatları uçtu. Türkiye vatandaşlarının konut bulamadığı bugünlerde bu durum önemli bir sıkıntı yaratıyor” şeklinde konuştu.

Yabancılar 250 milyon TL’lik konut satışını iptal etti!

3-5 müteahhit para kazanacak diye İstanbul ve Türkiye yaşanılmaz hale gelmemeli!

Yabancıya konut satışı sınırlansın!

Yabancıya emlak satışına karşı mıyım?