Sektörel

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

TBMM'ye sunulan Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kapsamında bazı bölgelerde yabancılara konut satışının tamamen yasaklanması, bölgesel kota konulması ve sadece 1 konut alınmasına izin verilmesi amaçlanıyor. jpg'/>Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu

Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri süren teklifle beraber yabancılara konut satışının tamamen yasaklanması, bölgesel kota konulması ve sadece 1 konut alınmasına izin verilmesi amaçlanıyor.

İşte Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılar...

Yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesinde gayrimenkul limiti yükseltildi. DP Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, yabancıya konut satışına ilişkin bir kanun teklifini Meclis'e sundu. 

Kanunun Genel Gerekçesinde "Siyasi bir söylemden ziyade bir gerçeğin tezahürü olan "kan ile alınan" bu mümtaz toprakların vatandaşlık hakkının ticari bir meta haline getirilmesine, para ile satılmasına, adeta bir "hisse senedi" muamelesi yapılmasına rızamız bulunmamaktadır. Bu nedenle vatandaşlık hakkının bir yabancıya tevdi edilmesinde acil olarak usul değişmelidir" ifadeleri kullanıldı. 

Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile Türk vatandaşlığı verilmesine bazı sınırlamalar getirilmesi amaçlanıyor. 

Bu kapsamda sunulan teklifte, vatandaşlık hakkının verilmesinin "kademeli" şekilde uygulanması, yabancıların önce oturum izni alması sonrasında vatandaşlığa hak kazanması gerektiğine dikkat çekildi. Aynı zamanda teklifle beraber yabancılara konut satışının tamamen yasaklanması, bölgesel kota konulması ve sadece 1 konut alınmasına izin verilmesi gündeme getirildi. 

GENEL GEREKÇE 

19.09.2018 tarihli Resmî Gazete 'de yaytmlanan karar ile önce en az 250.000 USD değerinde, revize dilen bedelle 400.000 USD değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar doğrudan Türk Vatandaşı olmaya hak kazanmaktadır. Son olarak Resmî Gazete 'de yayımlanan karara göre en az 500.000 USD ile bireysel emeklilik sistemine giren ve 3 yıl sistemde kalan yabancılar da vatandaşlık alabileceklerdir. Siyasi bir söylemden ziyade bir gerçeğin tezahürü olan "kan ile alınan" bu mümtaz toprakların vatandaşlık hakkının ticari bir meta haline getirilmesine, para ile satılmasına, adeta bir "hisse senedi" muamelesi yapılmasına rızamız bulunmamaktadır. Bu
nedenle vatandaşlık hakkının bir yabancıya tevdi edilmesinde acil olarak usul değişmelidir.

1. İlk olarak konut sahipliği yoluyla alınan vatandaşlık, konutu satan kişi dışında akrabalık bağı ile bağlı olduğu kişilere vatandaşlık hakkı tanımamalıdır. Yani konut satışı ya da BES yöntemi ile konut alan kişinin aile fertleri, yine ancak aynı vatandaşlık şartlarını yerine getirdiklerinde bu hakka erişebilmelidir.

2. Bahsi geçen yöntemlerle vatandaşlık hakkının verilmesi "kademeli" olarak uygulanmalı, belirtilen şartları taşıyan/yerine getiren yabancı uyruklu önce oturum izni almalı, belirtilen süre sonunda vatandaşlık hakkına kavuşmalıdır.

3. Belirtilen şartları taşıyan/yerine getiren yabancı uyruklu için "Süreli vatandaşlık" yöntemi uygulanmalıdır. {Örneğin 400,000$ mülke 25 yıl, 700,000$ 35 yıl)

4. Belirtilen şartları taşıyan/yerine getiren yabancı uyruklu için "koşullu vatandaşlık" verilmeli örneğin BES yönteminde olduğu gibi satın alınan konutta da en az 5 yıl oturmak zorunluluğu getirilmelidir.

5. Belirtilen şartları taşıyan/yerine getiren yabancı uyruklunun sadece "bir" konut almasına müsaade edilmelidir.

6. Belirtilen şartları taşıyan/yerine getiren yabancı uyrukluya oy hakkı, seçme ve seçilme hakkı tanınmamalıdır.

7. Yabancı uyruklulara konut satışı ile birlikte konut fiyatları yükselmeye başlamıştır. Bunu denetim altında tutmak adına "emlak değerleme" yetkili kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

8. Konut alanlarında Türkiye Cumhuriyeti güvenlik kurumlarının yanında İnterpol tarafından olur alınmalıdır.

9. Emlak satışlarında yabancılara demografik dengeyi korumak amacıyla bölgesel kota konulması şarttır.

10. Bazı bölgeler yabancılara satış tamamen yasaklanmalıdır. 13. Yabancı uyruklulara yapılan satışlarda demografik kota getirilmelidir.

İşte Türk Vatandaşlığı Verilmesine Sınır Getirilmesi Kapsamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin tümü...

 

TÜRK VATANDAŞLIĞI VERİLMESİNE SINIR GETİRİLMESİ KAPSAMINDA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

Yabancıya vatandaşlıkta gayrimenkul limiti değişti! Düzenleme sektörü nasıl etkileyecek?

Faizlerin ve yabancıya vatandaşlık verilmesinde limitin yükselmesi konut satışını nasıl etkiledi?

Konut kredisine BDDK’dan yeni ölçüt! A sınıfı eve ne kadar kredi çıkar?