Yabancıya konut satışında referandum dopingi!
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, konut satış verilerini değerlendirdi. Temsilciler, yabancıya satıştaki artışın nedeninin referandum sonrası Türkiye ve Türk ekonomisine duyulan güven olduğunu belirtti.
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, bir süredir gerileyen yabancıya konut satışının referandum sonrası gelen istikrar ve Türk ekonomisine duyulan güvenle nisan ayında artışa geçtiğini bildirdi.
TÜİK verilerine göre, yabancıya konut satış adedi nisanda 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak bin 624'e yükseldi. İlk 4 aydaki toplam satış rakamı ise 5 bin 894 oldu.
Sektör temsilcileri, yabancıya satıştaki artışın ana nedeninin referandum sonrası Türkiye ve Türk ekonomisine duyulan güven olduğunu belirterek, hükümet tarafından getirilen vatandaşlık hakkı ve KDV istisnası gibi teşviklerin de satışları desteklediğini ifade etti.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayından önce yabancı yatırımcılar için oturum izninin verilmesi ve KDV istisnası tanınmasının olumlu adımlar olduğunu söyledi.
Durbakayım, söz konusu teşviklerin satışa hemen etkisi olmadığını belirterek, "Herkes referandumu bekliyordu. Nitekim referandumdan hemen sonra Cumhurbaşkanlığı sisteminin kabul edilmesi ve istikrarın devam edeceğinin görülmesiyle 14 gün içerisinde bir aylık satış gerçekleşti. Hem istikrar hem de yabancıya KDV muafiyeti nisan ayındaki satışın temelini oluşturdu." şeklinde konuştu.
Özellikle Körfez ülkelerine yönelik satışta bunun net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Durbakayım, satış ivmesinin yıl sonuna kadar artan oranda seyretmesini beklediklerini, bir aksilik olmaması halinde yıl sonunda 20 binin üzerinde yabancıya satışın gerçekleşeceğini düşündüklerini kaydetti.
- "Yabancı yatırımcı sayısı ikiye katlandı
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de Türkiye'nin geçen yıl 15 Temmuz'da hain bir terör girişimiyle karşı karşıya kaldığını, çevre ülkelerdeki karışıklıkların da bu olumsuz gelişmelere eklenmesiyle yabancıya konut satışında azalma yaşandığını ancak referandumla birlikte bu sürecin tersine döndüğünü söyledi.
Demir, "Yabancılar uzun süredir referandum sonuçlarını bekliyordu. Referandum sonrası yabancılara konut satışı ciddi şekilde arttı. Eğer referandum nisan başında olsaydı artış oranı daha yüksek olurdu." diye konuştu.
Referandum sonrası kendilerine ulaşan yabancı konut alıcı sayısının yarı yarıya arttığını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:
"Sadece konut tarafı yarı yarıya arttı. Ancak yabancı yatırımcı sayısı yüzde 100 artış gösterdi, ikiye katlandı. Buraya geliyorlar, konuta, gayrimenkule, sanayiye, tarıma yatırım yapmak istediklerini söylüyorlar. Hem de büyük yatırımlar bunlar... Yabancı, istikrarı satın alıyor. Referandumdan sonra, 2017 itibarıyla yatırım yapmak istiyorlar. Ben bizzat kendilerinden, '2018, 2019 için geç kalırız' dediklerini duyuyorum."
- "Türkiye'ye güven arttı"
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise nisan ayında satışlarda görülen yükselişin yabancıların Türkiye'ye güveninin arttığını gösterdiğini kaydetti.
Yabancıya yapılan KDV indirimi ve 1 milyon dolar üzerinde gayrimenkul satın alan yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesinin satışları olumlu etkilediğini ifade eden Tavukçuoğlu, referandum sonrası satışlarda gözle görülür artış yaşandığını, yabancıların da istikrarı gördüğünü söyledi.
Tavukçuoğlu, "Türkiye'deki gayrimenkul ürünleri hala çok karlı. Ülkemize ilgisi olan yatırımcılar bu fırsatı görüyor. Özellikle Körfez yatırımcıları Türkiye'ye yakınlık duyuyor. Burada gelip kalmak için de gayrimenkul alıyorlar." şeklinde konuştu.
AA