Sektörel

Yabancıya konut satışında yeni öneri: Afet fonu kurulsun, 100 bin ya da 200 bin dolar bağış şartı getirilsin!

Yabancıya konut satışı ve vatandaşlık verilmesi ile ilgili yeni bir öneri gündeme geldi. Henley - Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, Türkiye'nin afet fonuna ihtiyacı olduğunu belirtti ve yabancılara konut satışında bu fona 100 bin ya da 200 bin dolar bağış şartı getirilmesini önerdi.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli, 'asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerin ardından neredeyse 1 yıl geçti. 13 kenti etkileyen ve binlerce binanın yıkıldığı depremlerde birçok aile hala konteynerlerde ya da akrabalarının yanında yaşamlarını sürdürüyor. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugün 'Afet için imar, yatırım için girişim fonu kurulmalı' başlıklı yazısını kaleme aldı. 

Kerim Ülker, söz konusu yazısında Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye'de fon kurulması önerisinin gündeme geldiğini belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin mali boyutu 100 milyar doları aştı, bu rakamı Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi kurumlar verirken; vatandaşların katıldığı kampanyalar da yeterli olmadı ve birçok kurum ve iş insanı söz verdikleri destekleri yaparken, 30 milyar TL'ye ulaşan bağış ve sahipleri de şu an ortalıkta yok.

Kerim Ülker, benze felaketlerle karşılaşan ülkelerde, afetlere özel fonların olduğuna dikkat çekerek, "Benzer fonun da Türkiye’de kurulması önerisi sunuldu. Önerinin sahibi ise dünyanın en önemli danışmanlık şirketlerinden biri olan İsviçreli Henley - Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, Türk vatandaşlığı programında Afet Fonu kurulmasının öneminin altını çizdi" açıklamasında bulundu. 

İsviçreli Henley - Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, dünyada vatandaşlık ya da oturum izni ve vatandaşlık veren bazı ülkelerin imar, afet, inovasyon veya teknoloji gibi fonlarının bulunduğunu ve önce oraya bağış yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. 

Kerim Ülker, Burak Demirel'in kanunda bir düzenleme ile Türkiye’de de imar ya da afet fonu kurulabileceğine dikkat çektiğini söyledi. Demirel, konuya ilişkin "Türkiye’de konut ve vatandaşlık alacak kişiler önce 100 bin veya 200 bin dolar bu fona bağış yapar. Ardından da ev alır. Bu şekilde orada biriken kaynak deprem bölgesinin ihyasında kullanılır" açıklamasında bulundu.

Bunun dünyada pek çok örneği olduğunun altını çizen Demirel, konut veya vatandaşlık alan kişilerin o ülkenin tüm imkanlarından yararlandığını dile getirdi. 

Türk pasaportunun dünyadaki kıymetinin arttığına da vurgu yapan Demirel, 118 ülkeye vizesiz giriş hakkı  tanıdığını, bu nedenle özellikle yabancı yatırımcı ve iş dünyası için büyük öneme sahip olduğunu belirtti. 

Burak Demirel, söz konusu açıklamasını "Pandemi sonrası pasaport koleksiyonerliği oluştu. Bu zenginler için hem prestij hem de işlerini kolaylaştırıyor. Çünkü pandemi döneminde bazı ülkeler kapılarını kapattı, bazıları bazı aşıları zorunlu tuttu. İnsanların yatırımı olsa da o ülkeye gidip gelmekte zorlandı. O nedenle pasaport edinimi daha da önem kazandı. Şu anda 7-8 pasaportu olan insanlar var" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Henley - Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek ise, yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlığın gerek hükümetlerin gerekse bireyler açısından  birçok avvantaj sunduğunun altını çizdi. 

TOKİ'den İstanbul ve Ankara'ya 2 bin 63 yeni konut geliyor!

Temettü hissesi nasıl seçilir? Bu kriterlere dikkat etmeyen yanar! 

Ünlü yatırım bankacısı Blair Effron gençleri uyardı: Bunları zaten yapay zeka yapacak!