Konut

Yabancıya konut satışında yeni rekor bekleniyor!

Yabancıya konut satışı geçen seneyi 50 bin adet rekor satışıyla kapattı. Bu yıl için en az 70 bin adetlik satış hedefleniyor.Geçen sene Türkiye'de 1 milyon 492 bin konut satışı yapılırken, yabancı yatırımcı bu rakam içinde yüzde 43,5'lik büyümeyle 58 bin 576 konutla yer aldı

Son yıllarda yabancı yatırımcılar Türkiye gayrimenkul sektörüne ciddi oranda yatırım gerçekleştirdiler. Geçen sene Türkiye'de 1 milyon 492 bin konut satışı yapılırken, yabancı yatırımcı bu rakam içinde yüzde 43,5'lik büyümeyle 58 bin 576 konutla yer aldı. 

Dövizdeki değerlenme, yabancıların Türkiye'den emlak sektörüne yatırımlarını arttırdı. Yüksek yatırım maliyetleri sebebiyle konut üretiminin azalması ve yabancı rağbetiyle iç talebin birleşmesi konut fiyatlarını hızla yükselmesine sebep oluyor. Gayrimenkulde dengeleri bozan bu durumun Türk halkının konuta erişimini her geçen gün zorlaştırdığına da dikkat çekiyor.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, bu sene yabancıya yaklaşık 70 bin adet gayrimenkul satışı olacağını öngörüyor.

GİGDER Başkanı Akbal, sektörün özverisi ve kamunun teşvikleriyle 2025 yılında yabancıya satışta 100 bin adet satışla, 20 milyar dolarlık döviz geliri elde edileceğini ifade ediyor.

İk 5'e girme hedefi

Dünya genelinde gayrimenkulde en çok yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girmeyi başaran Türkiye'nin 2025 yılında ilk 5 girme hedefi bulunuyor. Yabancıya konut satışında Dünyada ilk sırada Amerika yer alıyor. Onu İngiltere, Kanada ve İspanya takip ediyor.

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, piyasanın yabancı yatırımcıya uygun konutta arz sorunu yaşdığını ve bu sorununun çözülmesiyle 70 bin adet satış, 15 milyar dolar gelir rakamına rahatça çıkabileçeğini ifade ediyor.

Bundan 10-15 yıl önce ağırlıkla komşu ülke vatandaşlarına konut satışı gerçekleşirken bugün Talep'den Kanada'ya Amerika'dan Avustralya'ya kadar geniş bir coğrafyaya satış yapılıyor. Bugün 87 ülkenin vatandaşı Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapıyor.  İran, Rusya, Irak, Ürdün, Almanya, Kuveyt, Azerbaycan, İngiltere, Amerika, Yemen, Filistin, Kazakistan, Ukrayna, Mısır,  Lübnan, Çin, Pakistan ve İsviçre en çok satış yapılan ülkeler arasında bulunuyor. 

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, yabancıya konut satışının ihracat yapılmasına rağmen ürünün Türkiye'de kalması sebebiyle ülke ekonomisi için önemli olduğunu ifade ediyor. Bu sebeple yabancıya konut satışının büyümesi gerektiğini vurgulayan Tahincioğlu, "İç pazardaki satışlarımız iyi olduğundan şimdiye kadar satışlarımızın yüzde 4'ünü yabancılara yaptık. Önümüzdeki dönemde bazı projelerimizde yabancıya satışa odaklanacağız" diye konuşuyor.

Dünya'nın her bölgesinden alıcı oluyor

Türkiye sadece Müslüman ve Arap ülkelerden talep görmüyor; Kanada'dan Vietnam'a, Meksika'dan Brezilya'ya kadar bir çok yerden talep alıyor.

Bucak, "Konut satışı yaptığımız 87 ülkeden 47'sine henüz bin ve üzeri konut satamıyoruz ama talebi gördük, süreci doğru yönetirsek iyi bir hikaye yaka layabiliriz" diye ifade ediyor.

Türkiye'nin marka değerinin, yatırım ve yaşam potansiyelinin görünür kılınmasıyla ticari faaliyetlerin de kartopu etkisiyle büyüyebileceğine dikkat çekiliyor. Şimdi yabancı yatırımcı için ortalama gayrimenkul bütçesi 185 bin dolar çivarında. Tanıtım faaliyetlerini arttırarak üst sekme alıcılarının ilgisini çekmek mümkün. Yabancı yatırımcının rağbet gösyerdiği şehirler İstanbul, Ankara ve Antalya olurken İzmir ve ilçeleri de son dönemde ilgi görmeye devam ediyor. Rize, Mersin, Samsun,  Bursa, Muğla, Sakarya, Trabzon,  Adana yabancı yatırımcıların radarındaki diğer şehirler.

Yatırımcı, en çok ulaşım hatlarına yakın manzarası güzel markalı konut projelerine ilgi gösteriyor. Antalya gibi illerdee yazlıklara, Bodrum'da bahçeli villa veya konuta yoğun talep gösteriyor. İzmir'de , Reis Dere, Urla, Alaçatı öne çıkarken, havalimanına, hastanelere ve kent merkezine yakın ilçeleri yeni gözde bölgeler olarak dikkat çekiyor.

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, yabancıya konut satışından turizmdeki kadar gelir elde edi lebileceğini söylüyor. Yabancılara ortalama 180 bin dolardan konut satışı yapıldığını belirten Çelik, "Normalde 180 bin dolar çok ucuz bir rakam. 100 bin konut satma hayalimiz var. 300 bin dolardan 100 bin konut satilsa nere deyse turizm sektörü kadar ülke ekonomisine döviz kazandıracak potansiyele sahibiz" diyor.

 

İlk sırayı İstanbul alıyor

Yabancı yatırımcıların en çok konut satın aldığı şehirlere baktiğımızda geçen sene 26 bin 469 adetle İstanbul birinci sırayı alırken, 12 bin 384 adetle Antalya 2. sırayı, 3 bin 672 ile Başkent 3. sırayı aldı. 2022 yılının ocak ayı verileri incelendiğinde de sıralama değişmedi. Ankara'yı sırasıyla, 'Mersin, Yalova, Bursa, İzmir, Sakarya, ve Samsun' takip etti.

Türkiye'den konut alımında İranlılar 1. sırada yer alırken, 2. sırayı 8 bin 661 adetle Iraklılar, 3. sırayı 5 bin 379 ile Ruslar, 2 bin 762 ile Afganlar, 2 bin 358 ile Almanlar izliyor.

Yabancıya gayrimenkul satışının hizmet ihracati kapsamında değerlendirilerek desteklenmesi gündemde. İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizde yaşanan artışın vatandaşlık almak isteyen yabancılarla Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlerin tale bini artırdığını vurguluyor. Durbakayım, yenil bir rekor için yabancı satışların ihracat kapsa mina alınmasının faydalı olacağını belirtiyor. Redstone Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Kırmızıtaş Başaran da vatandaşlık, Türkiye'nin coğrafi avantajı gibi faktörlerin yanı sıra tari hin en yüksek satış rakamına ulaşılmasında en önemli faktörün döviz fiyatlarındaki yüksek artış olduğunu vurguluyor. Başaran, "Kurun beklenen seviyelere inmemesi ve konutta yeterli arz olmadığı için fiyatlanın bir sure daha yüksek kalacak olması, 2022'de yabancıya konut satışla nina pozitif yansiyacaktir. Türkiye ekonomisinin gidişatına göre oradaki rakamlar da değişecektir" seklinde konuşuyor.

Yabancı yatırımcıların gözü Ankara'daki konut projelerinde!

Rusya ve Ukrayna savaşı yabancıya konut satışını etkiler mi?

Ruslar konut alımı için Türkiye’ye yöneliyor!