Yabancıya konut satışları ihracat kabul edilmeli!
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaata başlandıktan sonra çok fazla şartların değiştiğini belirterek, "Kriterlerimizi yabancılara uydurmalıyız. Önümüzdeki günlerde inşallah hükümetimiz bununla ilgili tedbirleri alacaktır" dedi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaata başlandıktan sonra çok fazla şartların değiştiğini belirterek, "Kriterlerimizi yabancılara uydurmalıyız. Önümüzdeki günlerde inşallah hükümetimiz bununla ilgili tedbirleri alacaktır" dedi.
Durbakayım, "Projelerimizi pazarlama aşamasına kadar geçtiğimiz yollarda karşılaştığımız bürokratik engeller, değişen kanun ve yönetmelik maddeleri bulunuyor ve bu durum bizleri fazlası ile yıpratıyor. Gayrimenkul sektöründe yatırımcı görmek istiyorsak, bir takım radikal kararlar almak zorundayız" diye konuştu. Yurtdışı satışları artırmak için oturma izni, vatandaşlık ve müktesep hak gibi konularda teşvik edici adımların atılması gerektiğini belirten Durbakayım, "Biz konut üreticileri için de teşvik istiyor ve yurtdışı satışların ihracat olarak kabul edilmesini istiyoruz" dedi.
Sabah
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
CNR Emlak Fuarı’nda konuşan İNDER Başkanı Durbakayım, değişen mevzuatın yatırımcıyı zorladığını vurgulayarak, “Sektörde daha fazla yabancı yatırımcı görmek istiyorsak, müktesep hak başta olmak üzere birtakım radikal kararlar almak zorundayız” dedi
Türkiye gayrimenkul sektörünün en büyük fuarı olan ‘CNR 4. emlak - Yatırım Projeleri ve Finansmanı Fuarı’ başladı. Sektöre ivme kazandırması amacıyla CNR Expo Yeşilköy’de 20 Kasım tarihine kadar devam edecek fuar, Türkiye’nin önde gelen 400’e yakın iş ve yaşam projesini aynı çatı altında buluşturdu. Fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen CNR İstanbul Emlak Zirvesi’nde ise sektörün önemli isimleri görüş alışverişinde bulundu.
Zirvede konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancı yatırımcıların fuarlarda pek çok projeyi birarada bularak görme ve yatırım yapma fırsatı bulduğunu söyledi.
Sektörün sıkıntılarına ilişkin beklentilerini de paylaşan Durbakayım, bürokratik engeller ve ‘sürekli değişen’ kanun ve yönetmeliklere dikkat çekti.
Durbakayım, “Hadi biz bu iklim şartlarına alışığız diyelim. Ancak gayrimenkul sektöründe daha fazla yabancı sermaye ve yatırımcı görmek istiyorsak, birtakım Radikal kararlar almak zorundayız. Bunlardan en önemlisi imar durumunun alınmasının müktesep hak (kazanılmış hakların korunması) olmasıdır. Bir gayrimenkul projesine başlarken arsa sahibi ile yapımcı firma arasındaki ilk ilişki, o arsa ile ilgili tapu ve imar bilgilerinin paylaşımıdır. Bu bilgiler resmi olarak alındıktan sonra bu arazi ile ilgili taraflarca tapu daireleri ile belediyelere verilecek müşterek bir niyet mektubu ile mevcut haklar muhafaza edilmelidir” diye konuştu.
Diğer taraftan ‘teşvik edici’ adımların da atılması gerektiğini belirten Durbakayım, “Yurtdışı satışları artırmak için oturma izni, vatandaşlık ve müktesep hak gibi konularda teşvik edici adımların atılmasının faydalı olacağının altını çizmek istiyorum. Biz konut üreticileri için de teşvik bekliyor ve yurtdışı satışların ihracat olarak kabul edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Rakam değil nitelik
Nazmi Durbakayım, ‘müteahhit sayısı’nın da sektörde oluşan sorunların başında geldiğini ifade etti.
“Bu sayı 100 binler ile ifade ediliyor. Dünyada hiçbir yerde böyle bir rakam yoktur” açıklamasını yapan Durbakayım, “Buna bir düzen getirmek gerekiyor. Bakanlığın koyacağı kriterler ile yapı müteahhitleri A, B, C vs. sınıflandırılabilir. Her sınıftaki firmaların ne çapta iş yapabilecekleri ve bir üst sınıftaki firmaya hangi hizmetleri almak sureti ile bağlı kalacakları ‘kesik bir piramit’ şeklinde yapılanma oluşturulabilir” dedi.
‘Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz’
‘Başakşehir’in en büyük projesi’ olarak tanımlanan ‘3. İstanbul’ projesinin yatırımcılarından Suudi arabistanlı Al-Zemal Grup’un Başkanı Abdulhameed Al-Zamel Türkiye’deki siyasi ve ekonomik istikrar nedeniyle yatırımdan vazgeçmediklerini, ‘kararlılıkla’ yatırıma devam edeceklerini söyledi. Fuarda yapılan proje lansmanına katılan Al-Zamel, Türk ortaklarıyla 1.1 milyar lira yatırımla gayrimenkul projesi geliştirdiklerini hatırlatarak, “Türk devletinin yabancı yatırımcılara sağladığı kolaylıklar ve ülkenin gelişim potansiyeli nedeniyle yeni yatırımlar da planlıyoruz. Biri ticari ve diğeri gayrimenkul kiralama alanında faaliyet gösterecek iki fon kurduk. Her bir fonun değeri 250 milyon lira değerinde. Anadolu yakasında bir de çimento fabrikamız var. Türkiye’de büyümeyi sürdüreceğiz” dedi.
Firmalar yerini aldı
Fuara pek çok yerli yabancı firma katılım gösterdi. Bunlar arasında yer alan Özak GYO, Ziylan Grup ve Yenigün İnşaat, İstanbul Kazlıçeşme’de Emlak Konut GYO güvencesiyle hayata geçirilen Büyükyalı İstanbul projesinin örnek dairelerinin tamamlandığı ve görücüye çıkarılacağı bilgisi verildi.
Yine Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi de katılımcılara anlatılıyor. 800 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Beyoğlu’ndaki Piyalepaşa İstanbul, CNR Emlak Fuarı’nda ulusal ve uluslararası yatırımcılarla biraraya geliyor. Ofton İnşaat da İstanbul’un merkezi lokasyonlarında yer alan beş projesi için fuara özel kampanyalar ve uygun ödeme koşulları sunuyor.
Körfez’de tanınan bir marka haline gelen Projebeyaz’ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, yabancı bireysel, yatırımcı ve fon şirketlerinin 300 milyon dolarlık yatırım fırsatı için Türkiye’yi araştırdıklarını belirterek, “Biz de onlara yol göstereceğiz” dedi.
Yabancı yatırımcı alım için geldi
CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel de, “Yabancı yatırımcılarının Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaları için tüm olanaklarımızı kullandık. 6 aydır gece gündüz bu fuar için çalıştık. Tüm Ortadoğu ülkeleri, Rusya, İran’dan tek tek sektörün ileri gelenlerini gezdik, onların uçak masraflarına kadar tüm masraflarını karşıladık ve burada ağırlıyoruz. Buraya gelen yabancıların yüzde 90’ı buradan bir şeyler satın almak için geldiler” dedi.
‘Körfez bize güveniyor’
Fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ise Körfez yatırımcılarının Türk gayrimenkul sektörüne olan ilgisinin devam ettiğine vurgu yaptı. Hem bireysel, hem kurumsal Körfez yatırımcılarının fuara yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Özçelik, “Fuara gelen Körfez yatırımcılarıyla sohbet etme şansı buldum. Darbe girişimi sonrası tereddütler yaşansa da şimdi Türkiye’ye güveniyorlar ve yatırımdan vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar” dedi. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk gayrimenkul piyasasının 2016 yılını başarılı geçirdiğinin altını çizen Özçelik, yıl genelinde olan satışın 2015’nin gerisine düşmeyeceğini dile getirdi.
Özçelik, Türkiye’de inşaat ve konut sektörünün itici bir güç oluşturduğuna dikkat çekerek, “Elimizdeki güçlü argümanlarla Türkiye’ye yatırım zamanı olduğunu yabancı yatırımcılara iyi anlatmalıyız. Bölgenin en güvenilir ülkesi olarak bu coğrafya bir fırsatlar ülkesidir” dedi.
Heyetlerle geliyorlar
Fuar, Rusya, İran, Ortadoğu ülkeleri, BAE, Suudi Arabistan, Katar olmak üzere pek çok ülkeden gelen profesyonel ziyaretçiyi de ağırlıyor.Milletvekili Ramadane Bourchra’nın da aralarında bulunduğu Fas’tan gelecek 16 kişilik VIP alım heyeti de bunlardan biri. İran-Azerbaycan Ticaret Odası Bölüm Başkanı Mohammadalı Najjarı Kahnamouel ve Kuveyt merkezli Alea Global’in kurucuları ünlü Al Duaij ailesinin temsilcisi CEO Mohammad Al Duaiji de fuarın konukları arasında yer alıyor.
Milliyet