01 / 01 / 2025

Yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı!

Yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı!

Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için verilecek yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri düzenlemeyle Türkiye'ye 200 milyar doların girebileceğini düşünüyor.



Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, AA muhabirlerine Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı!



Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi.


İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye'nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.


Taş, "Bunun nedenlerinden birisi etrafında bulunan ülkelerdeki gibi karışıklık ve kaos ortamının Türkiye'de olmamasıdır. Türkiye'nin o ülkelere göre güvenli liman olması, gayrimenkul sektörünün hala büyüme ve değer kazanma potansiyeli olmasının yanı sıra Türkiye’deki konutların yapı kalitesi ve yabancı alıcılara sunduğu yaşam kalitesi talep potansiyelini yükseltmekte" diye konuştu.


"Gayrimenkul satışının çarpan etkisi çok yüksek"


Taş, yeni düzenlemeyle gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye'de okutacağını, tedavisini burada olacağını, ticaretini bu ülkede yapacağını, eşiyle dostuyla turistik amaç için Türkiye'ye geleceğini anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı.


Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, "Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır" dedi.


Taş, yeni yasanın uygulanmaya başlanmasıyla konut fiyatlarında artış olabileceğini, ancak bu artışın yabancıların tercih ettiği bölgelerde yaşanabileceğini bildirdi.


Türkiye emlak sektörünün yatırım açısından en heyecan verici piyasalardan biri olduğunu kaydeden Taş, hızla büyüyen ekonominin, genç ve eğitimli nüfusun, yabancıların mülk sahibi olmasında sınırlama bulunamamasının, artan refahın ve gayrimenkulde yüksek getiri olmasının bunun sebeplerinden olduğunu anlattı.


Taş, "Coldwell Banker Türkiye olarak yeni düzenlemenin hizmet vermekte olduğumuz İspanya, Dubai ve Kanada’da olduğu gibi ülkemizde de çok büyük satış adetlerine ulaşmamızı sağlayacağını öngörmekteyiz" ifadesini kullandı.


Yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı!


Durbakayım: "Çok yüksek döviz girdisi sağlanır"


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancılara Türkiye'den konut, iş yeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkanı sağlayan Mütekabiliyet Yasası'ndaki düzenlemelerin sektöre önemli bir katma değer sağlayacağını en başından beri söylediklerini aktardı.


Gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilmesi durumunda ülke ekonomisine çok yüksek döviz girdisi sağlanacağını dile getiren Durbakayım, Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeden gelen talepler sonucunda yabancıya yönelik konut satışlarının son 4 yılda yüzde 100 oranında artarak 20 bin sınırına ulaştığını bildirdi.


Durbakayım, bu kapsamda değerlendirildiğinde yabancıya gayrimenkul satışına getirilen teşvikleri desteklediklerini vurgulayarak, yabancılara yapılacak satışların konut fiyatları ve nüfusu artırmayacağını kaydetti.



Yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı!



Kabadayı: "Körfez sermayesinin ciddi yatırımı olur"


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Söz konusu düzenlemeyle Türkiye'de hayata geçirilecek mega projelerle birlikte Avrupa ülkelerinde büyük yatırımları bulunan Körfez sermayesinin güvenli bir liman olan Türkiye'ye yatırımlarında ciddi bir artış olacaktır" dedi.


Son yıllarda yabancı yatırımcıların özellikle İstanbul'u Avrupa başkentleri ile karşılaştırdığını dile getiren Kabadayı, bu düzenlemenin İstanbul'un avantajını ortaya çıkaracağını vurguladı.


Kabadayı, Türkiye'nin ön plana çıkmasının birçok farklı sebebi olduğunu kaydederek, bunların başında güvenli liman olma özelliğinin geldiğini vurguladı.


"Ekonomik ve siyasi anlamda Türkiye'nin devam eden güvenli liman olma özelliği, yabancı yatırımcı için oldukça teşvik edici" diyen Kabadayı, belirli miktarın üzerinde yatırım yapanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilecek olmasının da bu olumlu sonucun maddi faydasını artıracağını anlattı.


"İstihdama katkı, ülkeye sıcak para akışı"


Kabadayı, yasal düzenleme hazırlıkları kapsamında yabancı yatırımcılar tarafından yeni kurulacak iş yerlerinde belirli sayıda işçi çalıştırma şartına bağlanan bir temel sayesinde istihdama da olumlu destek olunacağını ifade ederek, şöyle devam etti:


"Yine girişimciler tarafında ise bankada belirli bir süre mevduat tutulması ve 5 yıl vadeli tahvil alımına dayanan bir temel ise ülke ekonomisine sıcak para akışını sağlayacak farklı bir aksiyon olarak düşünülmüş. Oturma izni ve vatandaşlık hakkı ile ilgili yasal düzenlemelerin hazırlıklarına başlanmış olması oldukça memnun edici bir hamle. Ülke ekonomisine özellikle döviz cinsinden sıcak para akışını kısa ve orta vadede sağlayacaktır."


 Kabadayı, düzenlemeyle birlikte ülkeye önemli ölçüde bir döviz girdisi olacağını belirterek, gayrimenkul yatırımının 5 yıl satılmama şartına bağlı olmasının her bakımdan olumlu sonuçlar doğuracağını aktardı.


Ülkeye yeni kaynak kazandırmak adına doğru bir hamle yapıldığını dile getiren Kabadayı, "Bu yasanın etkisi gayrimenkul sektörü ile birlikte özellikle bankacılık sektörünü de hareket getirecektir. İnşaat sektörünün alt sektörlerini de düşündüğümüzde, 200’den fazla alt sektör için oldukça iyi bir gelişme olduğunu düşünüyoruz" dedi.



Yabancıya oturma izni sektörde heyecan yarattı!



Akbal: "Satışı kat kat artırır"


Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, yapılacak yeni bir düzenlemeyle gayrimenkul alımı durumlarında verilecek oturum izni ve vatandaşlık hakkı gibi avantajların yabancılara satıştaki artış trendini kat ve kat güçlendireceğini söyledi.


Türkiye'nin gerek konumu gerek ekonomik altyapısı ve finansal hizmet kapasitesiyle gelecek yıllarda yabancılara satış konusunda İngiltere ile yoğun bir rekabete girebileceğini dile getiren Akbal, şu ifadeleri kullandı:


"Türkiye'deki toplam konut stokunun yüzde 0,7'sine yakını yabancı vatandaşların mülkiyetindedir. Yıllık mülk satışından sağlanan gelir yaklaşık 4,5 milyar dolar. İngiltere'deki toplam konut stokunun yüzde 10'undan fazlası yabancı vatandaşların mülkiyetindedir. 2 milyon adet. Yıllık yabancılara mülk satışından sağlanan gelir yaklaşık 40-50 milyar dolar aralığındadır. Dolayısıyla Türkiye'de günümüze kadar yurt dışından gelen gayrimenkul yatırımlarının 5 katından daha fazlası önümüzdeki yıllarda gelebilir." 


AA


Haber Borsatek'te şu şekilde yer aldı


Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi.İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye'nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.Taş, "Bunun nedenlerinden birisi etrafında bulunan ülkelerdeki gibi karışıklık ve kaos ortamının Türkiye'de olmamasıdır. Türkiye'nin o ülkelere göre güvenli liman olması, gayrimenkul sektörünün hala büyüme ve değer kazanma potansiyeli olmasının yanı sıra Türkiye’deki konutların yapı kalitesi ve yabancı alıcılara sunduğu yaşam kalitesi talep potansiyelini yükseltmekte" diye konuştu.Gayrimenkul satışının çarpan etkisi çok yüksekTaş, yeni düzenlemeyle gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye'de okutacağını, tedavisini burada olacağını, ticaretini bu ülkede yapacağını, eşiyle dostuyla turistik amaç için Türkiye'ye geleceğini anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı.Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, "Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır" dedi.Kaynak: Yabancıya konut satışı 200 milyar dolar getirebilir 


Borsatek



Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. Taş, bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyelinin olduğunu belirtti.



Sabah




Bu haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. 

2 MİLYON KONUT SATILIR  

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi.Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, “Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır” dedi. 

ÜLKEYE YÜKSEK DÖVİZ GELİR  

Gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilmesi durumunda ülke ekonomisine çok yüksek döviz girdisi sağlanacağını dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeden gelen talepler sonucunda yabancıya yönelik konut satışlarının son 4 yılda yüzde 100 oranında artarak 20 bin sınırına ulaştığını bildirdi. 



Güneş



Haber Bursa Olay Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar dolan bulabileceği görüşünde. 


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabana yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarım açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Coldwell Banker Türkiye Başkam Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirişinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye'nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'deki konutların yapı ve yabana alıcılara sunduğu yaşam kalitesinin talep potansiyelini yükselttiğini kaydeden Taş, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye'nin yabanolara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altım çizen Taş, 'Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığım düşündüğümüzde 200 milyar dolardır' dedi. Taş, yeni yasanın uygulanmaya başlanmasıyla konut fiyatlarında artış olabileceğini, ancak bu artışın yabancıların tercih ettiği bölgelerde yaşanabileceğini belirtti. 


4 YILDA YÜZDE 100 ARTIŞ


 İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Başkam Nazmi Durbakayım da, yabancılara Türkiye'den konut, işyeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkanı sağlayan Mütekabiliyet Yasası'ndaki düzenlemelerin sektöre önemli bir katmadeğer sağlayacağım en başından beri söylediklerini dile getirdi. 


Gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilmesi durumunda ülke ekonomisine çok yüksek döviz girdisi sağlanacağının altım çizen Durbakayım, Mütekabiliyet Yasası çıktıktan soma başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeden gelen talepler sonucunda yabancıya yönelik konut satışlarının son 4 yılda yüzde 100 oranında artarak 20 bin sınmna ulaştığım söyledi. 


İSTİHDAMA KATKI SAĞLAR


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkam İnanç Kabadayı ise, 'Söz konusu düzenlemeyle Türkiye'de hayata geçirilecek mega projeleriyle birlikte Avrupa ülkelerinde büyük yatırımlan bulunan Körfez sermayesinin güvenli bir liman olan Türkiye'ye yatırımlarında ciddi bir artış olacaktır' diye konuştu. Kabadayı, yasal düzenleme hazırlıklan kapsamında yabancı yaünmcılar tarafından yeni kurulacak işyerlerinde belirli sayıda işçi çalıştırma şartına bağlanan bir temel sayesinde istihdama da olumlu destek olunacağım ifade etti. ,




Bursa Olay 



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı.


Sektör temsilcileri, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi.


İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye'nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.


Taş, "Bunun nedenlerinden birisi etrafında bulunan ülkelerdeki gibi karışıklık ve kaos ortamının Türkiye'de olmamasıdır. Türkiye'nin o ülkelere göre güvenli liman olması, gayrimenkul sektörünün hala büyüme ve değer kazanma potansiyeli olmasının yanı sıra Türkiye’deki konutların yapı kalitesi ve yabancı alıcılara sunduğu yaşam kalitesi talep potansiyelini yükseltmekte" diye konuştu.


Taş, yeni düzenlemeyle gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye'de okutacağını, tedavisini burada olacağını, ticaretini bu ülkede yapacağını, eşiyle dostuyla turistik amaç için Türkiye'ye geleceğini anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı.


Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, "Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır" dedi.


Akşam



Haber Gazete Vatan'da şu şekilde yer aldı ;



Türkiye’de her yıl daha fazla sayıda konut alan yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle konut satış adedinin 2 milyonu, Türkiye’ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde. Türkiye’de geçen yıl ülke genelinde yabancıya yaklaşık 23 bine yakın konut satılırken, 5 milyar dolar gelir sağlanmıştı. Sektör temsilcileri, düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Çarpan etkisi yüksek


 Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyonu geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye’nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden yüksek olduğunu vurguladı.


Ortalama 100 bin dolar


Taş, gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye’de okutacağını, tedavisinin, ticaretinin burada olacağını anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı. Türkiye’nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma  potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, “Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır. Coldwell Banker Türkiye olarak yeni düzenlemenin hizmet verdiğimiz İspanya, Dubai ve Kanada’da olduğu gibi ülkemizde de çok büyük satış adetlerine ulaşmamızı sağlayacağını öngörmekteyiz” ifadesini kullandı.


İngilize rakip oluruz


Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, oturum izni ve vatandaşlık hakkı gibi avantajların yabancılara satış trendini kat ve kat güçlendireceğini söyledi. Türkiye’nin gerek konumu gerek ekonomik altyapısı ve finansal hizmet kapasitesiyle gelecek yıllarda yabancılara satış konusunda İngiltere ile yoğun bir rekabete girebileceğini dile getiren Akbal, şu ifadeleri kullandı:


 “Türkiye’deki toplam konut stokunun yüzde 0.7’sine yakını yabancı vatandaşların mülkiyetindedir. Yıllık mülk satışından sağlanan gelir yaklaşık 4.5 milyar dolar. İngiltere’deki toplam konut stokunun yüzde 10’undan fazlası yabancı vatandaşların mülkiyetindedir. 2 milyon adet. Yıllık yabancılara mülk satışından sağlanan gelir 40-50 milyar dolar aralığındadır. Dolayısıyla Türkiye’ye 5 katından daha fazlası gelebilir.”


Döviz yağar


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancılara konut, iş yeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkanı sağlayan Mütekabiliyet Yasası’ndaki düzenlemelerin sektöre önemli bir katma değer sağlayacağını en başından beri söylediklerini aktardı. Gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcılar için cazip hale getirilmesi yle ülke ekonomisine çok yüksek döviz girdisi sağlanacağını dile getiren Durbakayım, Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonra başta Körfez ülkeleri olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeden gelen talepler sonucunda yabancıya yönelik konut satışlarının son 4 yılda yüzde 100 oranında artarak 20 bin sınırına  ulaştığını bildirdi. Durbakayım, bu kapsamda değerlendirildiğinde yabancıya gayrimenkul satışına getirilen teşvikleri desteklediklerini vurguladı.


200’den fazla sektöre yarar


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, söz konusu düzenlemenin hayata geçirilecek mega projelerle birlikte Körfez sermayesinin Türkiye’ye yatırımlarında ciddi bir artış olacağını bildirdi. Son yıllarda yabancı yatırımcıların özellikle İstanbul’u Avrupa başkentleri ile karşılaştırdığını dile getiren Kabadayı, “Bu yasanın etkisi gayrimenkul sektörü ile birlikte özellikle bankacılık sektörünü de hareket getirecektir. İnşaat sektörünün alt sektörlerini de düşündüğümüzde, 200’den fazla alt sektör için oldukça iyi bir gelişme olduğunu düşünüyoruz” dedi.



Gazete Vatan



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye'nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı.      

FİYATLAR ARTABİLİR

Taş, yeni düzenlemeyle gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye'de okutacağını, tedavisini burada olacağını, ticaretini bu ülkede yapacağını, eşiyle dostuyla turistik amaç için Türkiye'ye geleceğini anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı. Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, "Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır" dedi. Taş, yeni yasanın uygulanmaya başlanmasıyla konut fiyatlarında artış olabileceğini, ancak bu artışın yabancıların tercih ettiği bölgelerde yaşanabileceğini bildirdi.    


Karar



Haber Kaan Alişan'ın yazısında şu şekilde yer aldı ;



Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi ve prim borçlarını geçmişte taksitlendirdikleri halde ödeyemeyen vatandaşlara ikinci bir imkan tanınacağını, taksitlerini ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olabileceklerini bildirdi.

Ağbal, 2014 yılının Ağustos ayında çıkarttıkları 6552 Sayılı Kanun ile prim ve vergi borçlarının taksitlendirilmesine imkan sağladıklarını hatırlattı.


Bu uygulamayla vergisini, sosyal güvenlik primini süresinde ödemeyenlere 36 aya kadar taksit olanağı getirdiklerini anlatan Ağbal, uygulamadan yararlanan bir grup mükellefin, imkanları olmaması nedeniyle taksitlerini ödeyemediklerini ve haklarını kaybettiklerini söyledi.


Ağbal, tekrar sisteme dahil olmak isteyen mükellefler bulunduğunu belirterek, 'Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması esnafın epeydir bizden talep ettiği bir konu. Bu talebi karşılamak amacıyla yasal düzenleme yoluna gittik.' diye konuştu.


Hazırladıkları yasal düzenlemeyle esnafın talebini karşılamanın önünü açtıklarını dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:'Yapacağımız yasal düzenlemeyle geçmişte taksitlerini ödemeyenlere bir hak getiriyoruz. Geçmişte ödeyemedikleri taksitleri ödemeleri durumunda bu kişilerin yeniden sisteme dahil olmasına imkan tanınacak ve bundan sonra kalan taksitlerini de ödeyebilecekler. Böylelikle vergi borcundan dolayı, prim borcundan dolayı ödeyecekleri rakam aşağıya gelecek.'


Mesleki eğitimde adres oldu 


Kurulduğu ilk günden bu yana eğitime büyük önem veren ve mesleki eğitim merkezini kuran Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) mesleki yeterlilikte de İzmir'de önemli adreslerden biri olacak. 

BAYOSB Fahrettin Selçuk Mesleki Eğitim Merkezi (MEM), bundan sonra mesleki eğitim alanında sınav yaparak sertifika verecek. 

BAYOSB, 23 Nisan 2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükmünce tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlar için zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni vermeye yetkili hale geldi.

Yeni kanuna göre Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar, tebliğlerin yayım tarihinden 12 ay sonra düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.


ESBAŞ modeli Türkiye'ye yayılmalı


Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, Türkiye'nin dört bir yanında kurulan ve yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösteren serbest bölgelerin yüksek ihracat rakamları nedeniyle ülke ekonomisinin can damarı haline geldiğini söyledi.

ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı ile yönetim kurulu üyeleri Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ)'ta faaliyet gösteren üye işyeri ziyaretleri kapsamında rüzgar türbini imal eden Aero Rüzgar firmasına konuk oldu.

Sağladığı avantajlarla yaklaşık 30 yıldır Türk ekonomisine büyük katkılar sağlayan serbest bölgeler hakkında bilgi veren ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, bölgelerin özellikle vergi avantajlarından ötürü oldukça cazip yerlerden olduğunu söyledi.


ESBAŞ modelleri arttırılmalı


ESBAŞ'ın yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olduğunu ve bu rakamla Türkiye'deki 40'a yakın ilin ihracat rakamını geride bıraktığını anlatan Narlı, 'ESBAŞ, yurtdışına gönderilen malların kilogram fiyatıbaz alındığında Türkiye ortalamasının çok üzerinde yaklaşık 10 dolara ihraç ediyor. Türkiye'yi beşe katlayan ihracat rakamına eşdeğer. Eğer ekonomide 2023 hedeflerini tutturmak istiyorsak, ESBAŞ benzeri serbest bölge modelleri çoğaltılmalı' diye konuştu.


Kemalpaşalı köylülerin AYM zaferi 


İzmir-İstanbul otoyolu projesi kapsamında arazileri gerçek değerin altında kamulaştırılan Kemalpaşalı köylülere Anayasa Mahkemesi'nden bayram müjdesi geldi. 

Daha önce kamulaştırma tarihindeki rayiç bedel üzerinden yapılan kamulaştırma bedeli, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile bundan sonra idarece ilk işlem yapılan tarih yerine hesaplamanın yapıldığı tarihteki veriler ışığında hesaplanacak. 

Karar ile Türkiye'de halen görülmekte olan on binlerce kamulaştırma davası için emsal teşkil ederken, vatandaşın taşınmazının gerçek değerinden kamulaştırılması sağlanacak. 

Bundan sonra arazisi kamulaştırılan vatandaşlar işlemin yapıldığı o süre zarfındaki arazi değer artışlarından faydalanacaklar.

 

Kamulaştırmada mağduriyetler gideriliyor


Kemalpaşa'da tek geçim kaynakları arazileri olan köylüler otoyol projesi nedeniyle kamulaştırılan arazilerinin gasp edildiğini iddia ederek kararı mahkemeye taşımıştı. 

Kemalpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açan Şahin Hukuk Bürosu sahibi Serkan Şahin, Mahkeme'nin davayı AYM'ye taşıması üzerine yüksek mahkemenin tarihi bir karar alarak kamulaştırma bedelinin kamulaştırma tarihine göre hesaplanması hükmünü Anayasa'ya aykırı bulduğunu söyledi. 

Şahin, bu kararla bundan sonra kamulaştırma bedellerinin, İdarece ilk işlemin yapıldığı tarihe göre hesaplanması yerine, sürecin sonundaki rayiç bedeller esas alınarak hesaplanacağını vurguladı. 


Xiamen bereketi


Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden Doğaltaş Sektörü'nde Xiamen bereketi yaşanıyor. 6-9 Mart 2016 tarihleri arasında milli katılım organizasyonu Ege Maden İhracatçıları Birliği'nce gerçekleştirilen Xiamen 2016 Fuarı sonrası doğaltaş sektöründe beklenen hareketlenme gerçekleşti.

Türkiye'nin doğaltaş ihracatında lider pazar konumundaki Çin'e yapılan doğaltaş ihracatı 2015 yılının Ocak – Mayıs döneminde 239 milyon dolar iken, 2016 yılının aynı döneminde 260,5 milyon dolara ulaştı. Çin'e yapılan doğaltaş ihracatı yüzde 9 artış gösterdi. Bu artış doğaltaş sektöründe son dönemde yaşanan durgunluğun geride kalacağı ümitlerini arttırdı.


İlk kazma 18 Mart'ta...


Başbakan Binali Yıldırım, 'Çanakkale'ye de inşallah Çanakkale 1915 Köprüsü'nü yapacağız. Önümüzdeki yıl 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma yıl dönümünde, inşallah ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz.' dedi. 

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) haziran ayı raporuna göre, Otomotiv sektörü ihracatı, haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artışla 2,1 milyar dolar oldu.

Zorlu Enerji'nin Pakistan'daki rüzgar santraline "Gold Standard" sertifikası verildi. Şirket, böylece bu ülkede "Gold Standard" sertifikası alan ilk firma oldu.


Uluslararası arenada ön sırada!


Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerini ölçümlemek üzere gerçekleştirilen araştırma, Türk Böbrek Vakfı'nın desteği ile Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında hayata geçirildi.

Araştırmaya göre: Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde tedavi gören hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algıları, Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tedavi gören diyaliz hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algılarına göre daha yüksek olduğu ortaya konuldu.

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, İngilizce İşletme Bölümü Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı bünyesinde Türk Böbrek Vakfı'nın destekleriyle gerçekleştirilen araştırma, Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çınar, Araştırma Görevlisi Hüseyin Ekizler ve Marmara Üniversitesi'nin öğrencilerinin görev almasıyla hayata geçirildi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 'Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezleri, başarılarını dünyada da kanıtladı' dedi.


200 milyar dolar getirebilir


Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı.


Sektör temsilcileri, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Ahmet Taş, 'Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır' dedi.


Yabancıların istihdamı bu hafta TBMM gündeminde


Meclis, Ramazan Bayramı nedeniyle bir hafta ara verdiği yoğun mesaisine devam edecek.

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı işgücü dengesi kurularak nitelikli yabancı işgücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi planlanıyor.

Tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdam taleplerini almak, uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak. 

Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.

Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.

Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancılara çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilecek.


Haber Ekspres



Haber Anadolu Manşet'te şöyle yer aldı;


Yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı.  Sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemeyle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde.  Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturum izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıklaması, gayrimenkul sektöründe memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın alarak, bunları 5 yıl süreyle elden çıkarmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşenleri de kapsayan düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'nin ihracat dışı döviz getirişinde potansiyeli en yüksek ürünün gayrimenkul olduğunu söyledi. 
İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışmda 2 milyon adedi geçtiğini dile getiren Taş, Türkiye'nin yabancıya konut satış potansiyelinin bu ülkelerden çok daha yüksek olduğunu vurguladı. 
Taş, "Bunun nedenlerinden birisi etrafında bulunan ülkelerdeki gibi karışıklık ve kaos ortamının Türkiye'de olmamasıdır. Türkiye'nin o ülkelere göre güvenli liman olması, gayrimenkul sektörünün hala büyüme ve değer kazanma potansiyeli olmasının yanı sıra Türkiye'deki konutların yapı kalitesi ve yabancı alıcılara sunduğu yaşam kalitesi talep potansiyelini yükseltmekte" diye konuştu.  "Gayrimenkul satışının çarpan etkisi çok yüksek" Taş, yeni düzenlemeyle gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye'de okutacağını, tedavisini burada olacağını, ticaretini bu ülkede yapacağını, eşiyle dostuyla turistik amaç için Türkiye'ye geleceğim anlatarak, gayrimenkul satışının çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı.  Türkiye'nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, "Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır" dedi.

Anadolu Manşet

Geri Dön