22 / 05 / 2024

Yabancıya satıştan, emlak piyasası umutsuz

Yabancıya satıştan, emlak piyasası umutsuz

Marmaris'teki emlakçılara göre, yabancılara mülk satışı piyasayı canlandırmayacak!



ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran mortgage kredilerinin yol açtığı ekonomik krizin etkilerinin ve sertifikası olmayan kişilerin geçmişte mülk sattıkları yabancıları dolandırması sonucu oluşan güvensizlik ortamının sürdüğünü belirten Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, emlakçıların ve gayrimenkul yatırımcılarının, büyük beklentilere girmemesi uyarısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından oluşan yasal boşluk nedeniyle 16 Nisan 2008'de durdurulan yabancılara gayrimenkul satışı, konuyla ilgili yeni yasal düzenlemenin uygulamasına ilişkin genelgenin geçen 17 Temmuz'da yayımlanmasıyla yeniden başladı. Marmaris'teki emlakçılar, yabancı ülkelerde kurulu şirketler ile yabancı gerçek kişilere ilçe bazında, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içinde kalan toplam alanın yüzde 10'una kadar taşınmaz ya da sınırlı ayni hak edinebilmesine imkan veren Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun'un, çok durgun günler yaşayan emlak piyasasına hareket kazandırmasını beklemediklerini ifade etti. İlçede, 2006 yılı içerisinde yabancılara 800 taşınmaz satıldığını, bu sayının 2007'de 350'ye gerilediğini, 2008'de yarı yarıya azalma eğilimi gösterdiğini, bini aşkın konutun ise satılmak için beklediğini, son iki yıl içerisinde 40 kadar emlakçı ile onlarca müteahhitlik yapan firmanın kapandığını bildiren 197 üyeli Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği'nin Başkanı Kenan Akkuş, şunları söyledi:

"Sadece Marmaris'te değil, tüm ülkede hatta tüm dünyadaki emlak piyasalarında büyük bir durgunluk yaşanıyor. Bunun en önemli sebebi mortgage krizi. Bu kriz nedeniyle, en büyük alıcı kitlemiz olan Avrupalıların hem emlak piyasasına güveni sarsıldı, hem de alım gücü azaldı. Bunun yanı sıra Türkiye'deki yabancılara mülk satışını düzenleyen kanun üzerinde son yıllarda sık yapılan değişiklikler de alıcıyı ürküttü. Bunlar yetmezmiş gibi çok sayıda yabancı, konut almak isterken dolandırıldı. Alıcı azaldı, satıcı çoğaldı. Bugün Marmaris'te bini aşkın konut satılmayı bekliyor. Tüm bu etkenlerin yarattığı olumsuz hava, henüz dağılmadı. Böyle bir ortamda yeniden başlayan yabancılara satışın, piyasaya canlılık kazandıracağına inanmıyoruz. Ancak toparlanmak için iyi bir fırsat olarak kullanılabilir. Emlakçılar ve yatırımcılar büyük beklentiler içine girmesin. İki yıl öncesine kadar konutlar çok pahalı pazarlanıyordu. Aradan geçen zaman zarfında fiyatlarda yüzde 50'ye varan düşüşler yaşandı ve bence fiyatlar ideal seviyesine ulaştı. Büyük beklentiler içine girip, çok sayıda konut yapacaklar, yüksek fiyat talep edecekler hüsrana uğrayabilir."

'ÖNCE İMAJIMIZI DÜZELTMELİYİZ'

Derneğin eski başkanı ve Hateş Emlak'ın sahibi Hasan Ateş ise geçmişte yaşanan dolandırıcılıkların ve yasadaki belirsizliğin, yabancıların Türkiye'deki emlak piyasasına olan güvenini sarstığını ve yabancıya satışın yeniden başlamasının bu durumu ortadan kaldırmayacağını ifade etti. Ateş, "Mesleki eğitimi, sertifikası olmayan kişiler, geçmişte yabancıları dolandırdı. Fahiş fiyatla satış yapanlar, aynı konutu birden fazla kişiye satanlar oldu. Yasal olmayan yolla çok sayıda emlak pazarlandı. Yabancılar, zamanla dolandırıldıklarını, kandırıldıklarını anladı. Maruz kaldıkları davranışları, yakın çevresine anlattı. Piyasamızın imajı bozuldu. Bu durum durgunluğun tuzu, biberi oldu. Bence yabancıya satış, durgunluğa çare olmayacak. Önce bozulan imajımızı düzeltmeliyiz, bunun için yetkili makamlar gerekli önlemleri almalı" diye konuştu.

Karamsar açıklamalarda bulunan Akkuş da Ateş de, Türkiye'de yabancılara emlak satılmasına ilişkin büyük potansiyel olduğunu, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu, İspanya'da yabancılara 2.5 milyon adet konut satışı yapılmışken Türkiye'de bu rakamın sadece 50-60 binler seviyesinde kaldığını, uzun vadede yasanın sektöre hareket getirmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

 


Geri Dön