29 / 04 / 2024

Yahudi inşaatları yeniden başlarsa Filistin görüşmelerde çekilecek!

Yahudi inşaatları yeniden başlarsa Filistin görüşmelerde çekilecek!

İsrail´in Batı Şeria´daki inşaatları yeniden başlatması halinde, Filistin tarafının doğrudan görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunduğu öne sürüldü



Londra´da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi, İsrail ile Filistinliler arasında dün Mısır´ın Şarm El Şeyh beldesinde yapılan görüşmeler sırasında, İsrail´in Batı Şeria´daki inşaatları yeniden başlatması halinde, Filistin tarafının doğrudan görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunduğunu öne sürdü.

Gazete, İsrail tarafının 10 aydır devam eden Batı Şeria´daki Yahudi yerleşimlerinde uygulanan inşaat yasağını uzatmayacağını da vurguladığını kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin Yahudi yerleşimleri için aldığı inşaatlarda yasak kararı, bu ayın 26´sında sona eriyor.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın sözcüsü ve Filistinli görüşmeci heyeti üyelerinden Nebil Ebu Rudeyna, gazeteye Amerikalılar´ın İsrail´e inşaat yasağının devam ettirilmesi yönünde baskı yapacaklarını da ifade etti.

Öte yandan Haaretz gazetesi de Netanyahu´nun dünkü görüşmede Abbas´a, yerleşimlerdeki inşaat yasağının sonlandırılmasının, barış görüşmelerini başarısızlığa uğratmasına izin vermemesini söylediğini belirtti.

Abbas ve Netanyahu, doğrudan görüşmeler kapsamında bugün öğleden sonra Kudüs´te bir araya gelecekler. İsrail Başbakanı Netanyahu´nun resmi konutundaki görüşmeler, Netanyahu´nun göreve geldiğinden bu yana Kudüs´te, her iki taraf arasındaki ilk buluşma olması açısından önem taşıyor.

Abbas ve Netanyahu´nun ilk olarak, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD´nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile daha sonra da başbaşa görüşmeleri bekleniyor.
AA


Geri Dön