Genel

Yahya Kisbi, 2011 Konut Kurultayı'na katılacak!

Ürdün  çalışma ve İskan Bakanı Yahya Kisbi, bazı Arap ülkelerindeki olaylarla ilgili  olarak, 'Petrol gelirleri halka eşit ve adil dağıtılmış olsaydı olaylar çıkmazdı'  dedi

Ürdün  çalışma ve İskan Bakanı Yahya Kisbi, bazı Arap ülkelerindeki olaylarla ilgili  olarak, 'Petrol gelirleri halka eşit ve adil dağıtılmış olsaydı olaylar çıkmazdı'  dedi.

Kisbi, TOKİ tarafından düzenlenen '2011 Konut Kurultayı'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere İstanbul 'a gitmeden önce açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmeleri adalet, eşitlik ve demokrasi eksikliğine bağlayan Kisbi şunları söyledi:

'Yanı başımızdaki ülkelerde olup bitenler bizi çok üzüyor. Zavallı insanlar öldürülüyor. Halk adalet, eşitlik ve demokrasi istediği için bu olaylar  oluyor. Ürdün demokrasiyle yönetilen bir ülke. Kral, ülkenin gelişmesi için her türlü fedakarlığı yapıyor. Liderlerin halklarıyla istişare ederek ülkelerine yön vermeleri gerekiyor. Bir ülkede adalet, eşitlik, demokrasi olduğu sürece o ülkeye bir şey olmaz.'

'Petrol zengini olup adalet ve eşitliğin olmadığı ülkeler' bulunduğunu ifade eden Kisbi, 'Buralarda isyan çıkıyor. O zenginlik bizde olsa, ülkemiz bulunduğundan çok farklı yerde olurdu. Bu zengin ülkelerde çıkan halk isyanlarını hayretle izliyorum. Buralardaki petrol gelirleri halka eşit ve adil dağıtılmış olsaydı olaylar çıkmazdı' diye konuştu.

ÜRDÜN KARGAşžA İçİNE GİRMEZ

Komşularındaki gelişmelerin kendi ülkelerinde yansıması olmayacağını savunan Kisbi, Ürdün halkının Kral 2. Abdullah 'ı ve onun ülkeye getirdiği  yenilikleri çok sevdiğini söyledi. Kisbi, 'Ürdün halkının mozaiği sağlam  olduğundan diğer Arap ülkelerindeki gibi bir kargaşa içine girmez. çünkü Kral,  ülke gelişimine ve demokrasiye önem veriyor. Kral, halka açık olduğu için halk  tarafından çok seviliyor. Ürdün 'de lider halkı, halk da lideri çok seviyor' ifadesini kullandı.

Ürdünlü Bakan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da Ürdün halkı ve Arap dünyası tarafından çok sevildiğini ve saygı gördüğünü söyledi. Türk halkının da Ürdün 'ü ve Ürdün halkını çok sevdiğini bildiğini kaydeden Kisbi, 'Türkiye-Ürdün arasındaki ilişkiler, Kral Hüseyin  zamanında çok iyi düzeydeydi, Kral 2. Abdullah döneminde de devam ediyor' dedi.

'TÜRKİYE 'Yİ UNUTMADIM'

1969-1974 yılları arasında, daha sonra Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık fakültesi olan Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisinde öğrenim gören Kisbi, unutmadığı Türkçe'yi Türk halkını çok sevmesine  bağladı ve şöyle konuştu: 'Türkiye 'yi ve Türk halkını sevdiğim için zamanımın çoğunu Türk  öğrencilerle geçiriyordum, bu nedenle diğer yabancı öğrenciler arasında Türkçesi  en iyi olan bendim. Bundan dolayı Türkçeyi unutmadım. Adana 'da, İstanbul 'da,  Ankara 'da birçok arkadaşım var ve onlarla iletişimi hiç koparmadım. Bakan  olduktan sonra telefon numaralarım değiştiği için bana ulaşamıyorlar, ama  Türkiye 'ye gittiğim zaman onlarla görüşeceğim. Türkiye 'de çok güzel günler  geçirdim. Eski günlerimi özlüyorum.'

EMEL SAYIN şžARKILARI VE EKMEK ARASI KÖFTE

Türkiye sevgisini ailesine de aşıladığını ve pek çok kez ailesiyle birlikte Türkiye 'yi ziyaret ettiğini belirten Kisbi, en büyük hayallerinden  birinin, ailesiyle birlikte İstanbul 'dan başlayarak tüm Türkiye 'yi otomobille  geçip Suriye üzerinden ülkesine dönmek olduğunu, ancak iş yoğunluğu nedeniyle  buna bir türlü fırsat bulamadığını anlattı. Kisbi şunları kaydetti:

'Ben Türkiye 'de iki şeyi çok sevdim. Birincisi Emel Sayın 'ın söylediği şarkılar. Ben arabamda kendi kendime Emel Hanım 'ın şarkılarını mırıldanıyorum. En  çok sevdiğim şarkısı da, 'Elbet bir gün buluşacağız ' şarkısıdır. İkincisi Türk yemeklerini çok seviyorum. Türk mutfağı çok zengin bir mutfaktır. En sevdiğim  yemek de sokaktaki arabada yapılan, ekmek arası köfte. Ona bir de soğan  koyuyorlar. İşte onu çok seviyorum. Tatlılardan bülbül yuvasını seviyorum.'

Kisbi sözlerini, 'Türkiye 'de okuyup bu konuma gelmekten şeref duyuyorum. Türkiye 'de okuyup Ürdün devletinde önemli mevkilere gelen pek çok arkadaşımız var. çünkü Türkiye bize çok iyi bir tahsil verdi. Türkiye 'ye ve Türk halkına şükran duyuyorum. Bana çok iyi davrandılar' diyerek tamamladı.

AA