23 / 11 / 2024

Yalçın Ayaslı ABD'deki servetini Türkiye'de bilime kullandı!

Yalçın Ayaslı ABD'deki servetini Türkiye'de bilime kullandı!

Forbes Dergisi'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı “En Zengin 100 Türk” listesine 90. sıradan giren ve uzun yıllar ABD'de yaşayan Dr. Yalçın Ayaslı, mezunu olduğu ODTÜ'ye savunma sanayinden, tıbba, radar teknolojilerinden, enerji sistemlerine kadar kritik




Yapımı iki yıl süren ve milyonlarca dolar harcanan merkez, Türkiye'de ilk kez uygulanan membran sistemi ile elektriğini kendi üretiyor, suyu arıtıp yeniden kullanıyor, enerjiyi verimli kullanıyor. Merkez, bugünden itibaren ODTÜ'lü araştırmacıların hizmetine sunuldu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, yaptığı açıklamada, bugün faaliyete geçen araştırma merkezinin üç tane özelliğinin bulunduğunu anlattı.

Bunlardan birinin binanın üniversiteye kazandırılma şekli olduğunu dile getiren Acar, binanın Dr. Yalçın Ayaslı ve eşi Dr. Serpil Ayaslı tarafından yaptırıldığını bildirdi.

Acar, “Ayaslı 1979'a kadar da üniversitede öğretim üyeliği yapmış başarılı bir bilim insanı. Bu iki insan, mezuniyetlerinden sonra kendi alanlarında çok başarılara ulaştılar. Bu mezunlarımızdan gelen bağışın hem maddi hem manevi değeri var. ODTÜ, 105 bin mezuna sahip. Hepsinin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Ancak Ayaslılar, zaten başarılarıyla öne çıkan mezunlarımızdan. Bence şimdi de örnek bir davranış sergilediler. Bu bakımdan Ayaslı binası bizim için özellikle değerli” dedi.

Binanın açılışından heyecanlanmalarının ikinci nedeninin binanın teknik ve mimari özellikleri olduğunu anlatan Acar, “Öncelikle bu binanın mimarı, merhum Behruz Çinici ODTÜ kampüsünün pek çok binasının da mimarıydı. Uluslararası ödülleri olan bir sanat insanı ve bu bina Çinici'nin tamamlanmış son eseri oldu” diye konuştu.

“Bina çok iyi tasarlandı”

Acar, merkezin binasının çok iyi tasarlandığına dikkati çekerek, “Burası bir ofis binası değil. Dolayısıyla burada asistanların masası değil, araştırma proje gruplarının çalışma alanları olacak” dedi.

Merkezde, 6 bin metrekarelik toplam alanda 19 araştırma laboratuvarının bulunduğunu anlatan Acar, araştırmacıların mikro-elektronik tasarım ve prototip üretim uygulamalarından, yenilenebilir enerji sistemlerine, medikal elektronik araştırmaları ve tüketici elektroniği çözümlerinden, haberleşme, mikrodalga, anten ve radar uygulamalarına kadar çok geniş yelpazedeki ileri düzey araştırmaları, bu konular için özelleşmiş laboratuvarlarda çalışacabileceğini belirtti. Acar, merkezde özellikle savunma sanayii için kritik sistemlerin geliştireleceğini dile getirdi.

Araştırma Merkezinden çok büyük beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Acar, “60 tane çok nitelikli öğretim üyemiz var ve seçkin öğrencilerin eğitim gördüğü bir üniversiteyiz. Medikal elektronik alanı da Türkiye'nin yakalaması gereken bir teknoloji. Burada geliştirilen araştırma sonuçlarını, ürünlerini ve teknolojilerini hep birlikte izleyeceğiz” diye konuştu.

“Bu merkez Türkiye için çok önemli bir aşamadır” diyen Acar, bu alanda şu anda araştırma merkezlerimizde olmayan bir yapının bulunacağını söyledi.

Bu merkeze fatura gelmeyecek

Prof. Dr. Acar, merkezin güneş enerjisi alanında araştırmaların yürütülmesi konusunda önemli bir görev üsteleneceğini belirtti. Binanın güney çatısının aşağı doğru döndüğünü ve yaklaşık bin metrekarelik bir alanının güneş panelleriyle kaplandığını bildiren Acar, bu panellerden membran tipinin Türkiye'de ilk kez bir binada kullanıldığını söyledi.

Bir de daha geleneksel bilinen güneş panellerinin de 40 metrekare bir alanı kapladığını anlatan Acar, böylece merkezde hem güneş enerjisi üretiminin yapılacağını hem de binalarda enerji tüketimi hakkında ölçüm, araştırma ve deneyler yapmanın mümkün olacağını kaydetti.

Merkezin tüm bu özellikleriyle enerjisini doğadan karşıladığının altını çizen Acar, bir tek temiz alan dışında binanın tüm elektriğinin güneş panellerinden karşılandığını belirtti. Acar, binanın diğer özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Gri su sistemiyle yağmur sularını biriktirip geri dönüşüm amaçlı kullanıyor. Isıtma ve soğutmasında son derece verimli bir sisteme sahip. Engelli araştırmacıların çok kolay ulaşabilmeleri için tasarlandı. Burada çok farklı araştırma proijeleri yürütülecek. Binada herkesin her noktaya girememesi için gizlilik özellikleri de düşünüldü ve özel kartlarla giriş çıkış yapılacak.”

“Süper öğrencilerden süper projeler çıkacak”

ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Erkmen de merkezde 11 değişik alanda araştırma yapılacağını bildirdi.

Bölümlerinin Türkiye'deki en büyük bütçeli projeye sahip elektronik mühendisliği bölümlerinden biri olduğuna işaret eden Erkmen, “Ağırlıklı olarak savunma sanayi projeleriyle uğraşıyoruz. Endüstri ile çok ilgimiz var. En iyi puanla öğrenci alan bölümümüz, merkezde süper beyinleri ile süper projeler çıkaracak” dedi. Bölümde şu an yoğun olarak üç boyutlu televizyon araştırmalarının yürütüldüğünü de dile getiren Erkmen, “Burada yapılan araştırmalar sonucunda üç boyutlu televizyonları gözlüksüz izleme şansına sahip olmayı planlıyoruz” dedi.

Erkmen, şunları kaydetti: “ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünün 54 yıllık tarihinde böyle bir olay ilk kez yaşanmaktadır. Dr. Yalçın Ayaslı ve Dr. Serpil Ayaslı tarafından bölümümüze armağan edilen araştırma binası, varlığıyla hepimize birçok önemli mesaj iletmektedir ve yıllar boyunca da iletmeye devam edecektir.”

“ODTÜ, binayı en iyi şekilde değerlendirecek”

Dr. Yalçın Ayaslı da merkezle ilgili yaptığı açıklamada, “Kurucusu olduğumuz Turkish Cultural Foundation, ODTÜ'ye bu araştırma binasını bağışlamaktan onur duydu. Benim ve eşimin mezun olduğu ve çoğu ABD'de bilim ve iş dünyasının içinde geçen meslek hayatlarımızın temelinin atıldığı ODTÜ Elektrik Bölümü'nün bu araştırma binasını en iyi şekilde değerlendireceğine eminiz” ifadelerine yer verdi.

Forbes dergisinde, geçen yıl Forbes 100'de ilk kez yer alan Yalçın Ayaslı'nın servetinin kaynağı kurucusu ve hissedarı olduğu ve ABD merkezli NasdaQ Kote şirketi Hittite Corporation olarak belirtildi. Dergide, şirketin ürettiği radyo dalgası entegre edilmiş çiplerin, uydu teknolojileri, otomobiller, savunma sanayi gibi alanlarda kullanıldığı bilgisine yer verildi. Dergiye göre, Ayaslı, şirketteki yönetim kurulu başkanlığı ve CEO'luk görevlerinden 2005'de ayrıldı. Ayaslı'nın 1964 Kayseri doğumlu olduğu, evli ve üç çocuk babası olduğu ifade edildi.

Hürriyet


Geri Dön