Yalıtıma harcanan para 3 yılda geri dönüyor!
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulaması, 1 Ocak 201 l'den itibaren uygulanmaya başladı. Belgede iyi bir sınıflandırmaya sahip olmak isteyen binalar için ise tek çözüm yalıtım...
İzoder Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Anman, yalıtımlı binaların sayısı henüz az olsa da, yalıtımın gerekliliği konusundaki bilincin artmaya başladığı görüşünde. Anman, "Toplumun büyük bir kesiminde, ısı yalıtımının faydaları ile ilgili bilinç oluşmaya başladı. Ancak ülkemizde 17 milyon konutun yüzde 90'ma yakını halen yalıtımsız. Bu binalara yaktım yapılması durumunda, ülkemiz 10 milyar TL kazanabilir. Bu durumda ısı yalıtımı, Türkiye ekonomisi ve son kullanıcı için büyük önem arz ediyor. Doğalgaz ve elektrik faturalarını yarı yarıya indirmek ve daha sağlıklı binalarda oturmak isteyen aileler, apartman ve site yöneticileri yalıtım yaptırmalılar" diye konuştu.
Isı yalıtımı için harcanan para, 3-5 yıl gibi bir sürede tüketiciye geri dönüyor. Yaktım ürünlerinin ömrü ise binaların ömrüne eşit. "Yalıtım çok yüklü bir maliyet getirmeden yapılan bir yatırım" diyen Anman'a göre. yalıtım işlemleri biter bitmez ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarısına düşüyor. Anman. "Çatısı ve dış cephe duvarları yalıtımlı olan bir dairede, klima veya doğalgaz ihtiyacı en aza indirgeniyor" diyor.
YENİ BİNALARDA EKBZORUNLU Yeni binalarda ruhsat aşamasında, eski binalarda ise binaların kiralanması ve satılması süreçlerinde EKB aranacak.
Belge, binanın toplam enerji tüketimi ve sera gazı salım miktarını A ve G arasında sınıflandırıyor.
Yeni yapılacak binaların ısı yalıtım kurallarına uygun olarak inşa edilmesi zorunlu olduğundan, ısıtma için enerji sınıfları en az D'den başlayacak. Bu belge sayesinde, son kullanıcılar satın alacakları veya kiralayacakları binaların enerji verimliliğini, bunun yarattığı işletme maliyetlerini. karbondioksit salım miktarını ve çevreye etkilerini görebilecek.
Hürriyet Çukurova Gap