Yalıtımda performans artacak!
Son beş yılda ihracattan elde ettiği satış geliri 160 milyon doları bulan İzocam, gelecek beş yıl için toplamda 150 milyon doların üzerinde ihracat hedefiyle dikkat çekiyor.
İzocam Genel Direktörü Levent Gökçe, “Üretim teknolojileri anlamında yalıtım sektöründe, dünyada çalışmaları takip edilen Isover’in deneyiminden de faydalanarak, yeni üretim yöntemlerini ülkemize taşıyoruz” diyor. Gökçe sektörü ve İzocam’ın gelecek dönem hedeflerini Fortune Turkey’den Şule Laleli’ye anlattı.
Yalıtım sektöründen aldığınız pay nedir? Bu payı artırmak üzere hangi projeler gündemde? Büyüme planınızda yeni yatırımlar var mı?
İzocam olarak, yalıtımın farklı uygulama modellerine (ısı yalıtımı, gürültü kontrolü, akustik ve yangın güvenliği) ve alanlarına yönelik (konut, sanayi, tesisat, dayanıklı tüketim malları vb.) yalıtım ürünleri tasarlayan, üreten ve pazara sunan, 53 yıllık tecrübemiz ile sektörümüzün lider firmasıyız. Geniş ürün yelpazesine sahip ve her ihtiyaca uygun yalıtım çözümleri sunabilen öncü bir markayız. Zeminden, cephe ve çatıya, duvar ve döşemeden tesisata kadar her uygulama alanı için nitelikli yalıtım malzemeleri üretiyoruz. Ülkemizde ve dünyada yalıtım sektöründe 7 farklı ürünü aynı çatı altında üretebilen tek şirket konumundayız. Ürün portföyümüzde Camyünü, Taşyünü, Ekstrüde Polistiren (Foamboard), Ekspande Polistiren (İzopor ve izopor Plus), Kauçuk Köpük (Izocamflex), Polietilen Köpük (İzocam PEflex), PU/PIR/Taşyünü yalıtımlı sandviç panel (İzocam Tekiz) ile Trapez levha bulunuyor. Türkiye’de toplam yalıtım pazarı içerisinde yüzde 20’ye yakın bir payımız var ve bu oranla pazar lideri olma konumumuzu güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. Mineral Yün ve XPS’de bölgedeki en büyük kurulu kapasiteye sahibiz. Tesisat, ısı ve ses yalıtımında kullanılan Al sınıfı yanmaz Camyünü Prefabrik Boru ürünümüzün üretim kapasitesini yüzde 30 üzerinde artırarak 3. boru hattımızı bu sene devreye aldık.
Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?
Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlarda yalıtım sektörünün öncü firmaları arasında yer alıyoruz. Toplam 130 bin tona ulaşan mineral yün kapasitemizin yanı sıra artan üretim kapasitelerimizle esnek üretim ve zamanında teslim imkânları sunuyoruz. Böylece inşaat ve sanayide her türlü yalıtım talebine hızlı ve güvenilir bir şekilde yanıt verebiliyoruz. Bugüne kadar 100’ü aşkın ülkede çözüm sunmuş olan bir firma olarak 20 yerleşik bayimiz ile ihracat faaliyetlerimize devam ediyoruz. İhracat yaptığımız bölgelerin başında Türki Cumhuriyetler, Afrika, Balkanlar, Asya ve Ortadoğu geliyor. Ağırlıklı olarak bina ve sanayide kullanılan yalıtım ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bu ürünlerin dışında ayrıca HVAC (ısıtma, soğutma ve iklimlendirme) pazarına yönelik ürünlerin de ihracatını yapıyoruz. İhracatı 700.000 m*’ü aşan İzocam, Orta Doğu HVAC pazarının en önemli üreticisi konumunda.
2017 yılında 22,2 milyon USD’lik ihracat gerçekleştirdik. 2018 yılının ilk 9 aylık döneminde ise ihracatımız 17.6 milyon USD olarak gerçekleşti. Son beş yılda ihracattan elde ettiğimiz satış geliri 160 milyon doları buldu. Önümüzdeki 5 yıl toplamda 150 milyon doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz.
Özellikle Orta Afrika’da pazar faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. 2017’de Gana’da bulunan 5 milyon yolcu/yıl kapasiteli Akra Kotoka Terminal Binası için ürün tedariki gerçekleştirdik. Akra Kotoka Uluslararası Havaalam’nın genişletilmesi projesi için XPS, Kauçuk ve Taşyünü Levha tedarik ettik.
2017 net satışlarınız nedir? 2018 yılı beklentiler neler?
2017 yılında 457,2 milyon TL net satış hasılatı elde ettik ve bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 19 ciro artışı ile yılı kapadık. 2018 yılının ilk 9 ajanda ise geçen senenin ilk 9 ayma kıyasla net satışlarımız yüzde 28 oranında büyüdü. Satışlarımızdaki büyüme 2018 yılında da devam ediyor ve iyi başladığımız bu seneyi iyi bir performansla sonlandırmayı hedefliyoruz.
Ar-Ge ve inovasyonu çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Dünyanın ve sektörün değişim hızına bakıldığında, liderliğini devam ettirme misyonu ile hareket eden bir şirket olarak inovasyonu oldukça önemsiyoruz ve her yıl yeni ürünler geliştirerek pazara sunuyoruz. Bu anlamda bizim takip ettiğimiz bir başarı göstergemiz de var; yeni ürünlerin ciromuz içindeki payı, yani “inovasyon katsayısı.” İnovasyon katsayısına göre yeni ürünlerin ciromuz içindeki payı şu an 15. Bu rakamı artırma hedefimizi koruyoruz. Ar-Ge yeni dönemde İzocam’m hayatında daha çok yer alacak. Yeni ve gelişmiş bir Ar-Ge laboratuvarı oluşturma planımızın olduğunu da eklemek isterim. Ar-Ge çalışmalarımızı, sektörün ve kullanıcıların beklentilerine en iyi şekilde yanıt verebilecek ölçüde yürütüyoruz. Diğer taraftan yalıtım sektörünün dünyadaki gelişimini yakından takip ediyoruz. Üretim teknolojileri anlamında yalıtım sektöründe, dünyada çalışmaları takip edilen Isover’in deneyiminden de faydalanarak, yeni üretim yöntemlerini ülkemize taşıyoruz.
Gelecek dönem trendler neler olacak yalıtım sektöründe?
Yalıtım sektöründe enerji verimliliği sağlayan ürünler bugün olduğu gibi yakın geleceğin de en önemli konusu olacak. Yalıtım tasarruf ilişkisi, yalıtımın hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine olan katkısı nedeniyle son derece önemli. Biz İzocam olarak, enerji verimliliğini en önemli gündem konusu olarak benimsedik ve her fırsatta binalarda özellikle de konutlardaki yalıtımın mümkün olan en yüksek düzeyde enerji verimliliği sağladığının altını çiziyoruz. Bu çerçevede yalıtım danışmanlığı en önem verdiğimiz hizmetlerimiz arasında. Çünkü standartlara uygun kalınlıkta doğru yalıtım uygulamalarıyla sağlanacak enerji verimliliği, doğalgaz tüketimini ve faturalarını en az yüzde 60 azaltırken ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Bu gerçekten de çok önemli bir oran. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği ('GAZBIR)’in çalışmasına göre de Türkiye’de ısı yalıtımı yapılabilecek özellikteki 5,6 milyon konutun hepsinde ısı yalıtımı yapılırsa, 3 milyar metreküplük bir doğalgaz tasarrufu sağlanabilir. Bu da yıllık 16,2 milyon ton CO2 eşdeğeri salımın azaltılması, 1 milyar dolarlık gaz ithalatının önlenmesi ve konut başına yıllık 850 TL tasarruf sağlanması anlamına geliyor.