09 / 01 / 2025

Yalova, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ile değerleniyor!

Yalova, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ile değerleniyor!

Yalova, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde değer kazanıyor. Yerli yatırımcıların yanı sıra Arapların da gözdesi olan Yalova’da 10 yıl önce 10 lira olan metrekare fiyatı şimdi 400 liraya, 50 lira olan ise 700 liraya çıktı.



Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında yapımına devam edilen ve gelecek yıl Mart ayının sonuna doğru açılması planlanan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü sayesinde Yalova’da arsa fiyatlarında 2-3 kat artış oldu. 10 yıl önce metrekaresi olan lira olan sanayi arsaları için şimdi 300-400 liralar konuşulurken, köprüyü gören arsalarda 50 lira olan metrekare fiyatı 700 lirayı buluyor.

 

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, önceleri gemi tersanesi kurulan bölgelerin çevrelerinde artan arsa fiyatlarının, asma köprüyle yeniden yükseldiğini vurguladı. Arsa sahiplerinin, dolayısıyla bölge insanının bu durumdan memnun olduğunu belirten Oral, “Asma köprü ile en azından şu anda bölgede arsa olarak ciddi bir değer artışı var ve bu devam edecektir” dedi. Oral, konut sektöründe hareketliliğin son iki yılda artmaya başladığının, hem kendilerinin hem de çevre belediyelerin verdiği yapı ruhsatlarından anlaşılabildiğini söyledi. 

 

Yoğunluktan uzak

 

Yoğunluğun karşılanması bakımından sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık  gibi konularda duyarlı olmaları gerektiği için bu konuda planlama yürüttüklerini aktaran Oral, “Bölgemiz cazibe merkezine dönüşecektir çünkü burası Kocaeli, Bursa ve İstanbul üçlüsünün tam ortasında. Bu bölgelerdeki hengame, kargaşa ve trafik yoğunluğu burada yok, burası daha sakin. Doğası güzel, bir yeşillik orman alanı var. Tarım alanlarımız var ve toprağımız verimli. Ayrıca burası büyük kentlere ulaşım bakımından hem çok yakın hem de buraya gelenler oranın o kargaşasını görmemiş olacak. Buranın en büyük cazibe olma sebebi de bunlardır. Yani burası insanların gürültü ve kirlilikten kaçacağı bir mekan” diye konuştu. 

 

3 kat arttı

 

Bölgede inşaat işleri ve emlakçılıkla ilgilenen Cevdet Karataş da köprünün kente sağladığı avantajları şöyle anlattı: “Alıcılar olsun satıcılar olsun yani iki taraf da kazançlı oluyor. Sonuçta gayrimenkulünü bekleten kişi daha çok kazandığı gibi alan kişi de beklediği süre kadar 2-3 katı bir prim yapacaktır. Bu bölgedeki gayrimenkul satışlarında birçok kez tapuların 3-5 kez peş peşe el değiştiğini görebiliyoruz. Yatırım yapmak isteyenler, Altınova, Kaytezdere ve Yalova çevresini tercih edebilir. Buradaki fiyatlara bakıldığı zaman ilk tersaneler 2005 yılında yapıldı. Metrekaresi 10 lira olan sanayi imarlı arsalar, 300-400 lira oldu. Şu an bu bölgeler için 600-700 liradan bahsediliyor. Bugün, köprüyü gören deniz manzaralı  arsaların eskiden 50-100 lira olan metrekare fiyatları da yine 600-700 lirayı buldu. Mesela 100 bin liralık bir gayrimenkulün, 250-300 bin liraya satıldığını görebiliyoruz.” 

 

Arsa sahipleri satışa sıcak değil

 

BÖLGEDEN iki yıl önce 100 bin lira ödeyip bir arsa satın alan Mücahit Yoltan, değerinin şimdi 200 bin liradan fazla olduğunu dile getirdi. Yoltan, arsasını satmayı düşünmediğini belirterek, köprü hizmete  girdikten sonra fiyatların daha da artacağını söyledi. Mehmet Şirin Şeyhun ise 8 ay önce 40 bin liraya aldığı arsa için  birisinin 80 bin lira teklif ettiğini ancak satmadığını ifade etti. 

 

Yabancıya satışta 4. sırada

 

YALOVA, yalnızca yerli yatırımcıların değil Arapların da dikkatini çekti. Arapların bölgede yatırımı artarken, Yalova’da 2015 yılında yabancılara yapılan gayrimenkul satışı adetsel bazda 615’i buldu. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 273’tü. Yalova, bu satış rakamlarıyla yabancılara satışta İstanbul, Antalya ve Bursa’nın ardından 4. sırada kendine yer buluyor.


Vatan


Geri Dön