30 / 04 / 2024

Yalova'da "deprem" konferansı düzenlendi!

Yalova'da

Prof. Dr. Ercan, Yalova Platformu tarafından HEM salonunda düzenlenen "deprem" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Van depreminde arama-kurtarma, yardım çalışmaları açısından büyük bir başarının yakalandığını belirtti.




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "İstanbul'da deprem olduğu zaman aynı zamanda Yalova'da deprem olacak. Kimse bundan söz etmiyor. Aynı zamanda Bandırma'nın, Kocaeli'nin depremi olacak ama en çok etkilenecek yer İstanbul'un Avrupa yakası ve Yalova olacak" dedi.


Prof. Dr. Ercan, Yalova Platformu tarafından HEM salonunda düzenlenen "deprem" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Van depreminde arama-kurtarma, yardım çalışmaları açısından büyük bir başarının yakalandığını belirtti. 


İyi ve kötü yanların açıkça görülmesi gerektiğini dile getiren Ercan, şöyle konuştu: 


"Bazı kişiler ayrım gösterseler de soy-mezhep olarak, biz ulus olarak böyle bir inancın içinde olamadığımızın güzel bir örneğidir Van Depremi. Vanlılar halen yakınıyorlar. Ben burada büyük haksızlık görüyorum. Çünkü, dünyanın hiçbir yerinde, bir yıl içinde deprem gören kişilere sağlam yerde, sağlam konut yapılmamıştır. Yok merpenin biri kısaymış, çeşme akmıyormuş da... Sana sağlam bir konut devlet 5 kuruş vermeden yaptı. Devlet dediğin biziz, hepimiziz yani. Dolayısıyla depremden sonra Türkiye Cumhuriyeti devletinin göstermiş olduğu başarıda parti ayrımı gözetmeksizin Türk ulusunu candan kutluyorum. Bu bizim övüncümüzdür." 


Türkiye'nin birinci derece deprem bölgesi olmadığını anlatan Ercan, şöyle devam etti:


"Depremciden geçilmiyor biliyorsunuz. Her gün çıkıp 'Türkiye birinci derecede deprem bölgesidir' diyorlar. Hayır, Türkiye birinci derece deprem bölgesi değildir. Dünya üzerinde ikinci ölçekli deprem bölgesidir. Çünkü Türkiye'de 8'den fazla deprem olmuyor. Birinci dereceden deprem bölgesi olması için 8'in üzerinde deprem olması gerekiyor. Türkiye'deki bütün depremler, tarihi depremler dahi 8'den daha küçüktür. O zaman ne oluyor da Türkiye deprem ölümlerinde ilk sıralarda yer alıyor? İlk 5'tedir deprem ölümlerinde. Bunun nedeni nedir biliyor musunuz? Eğitimsizlik, yoksulluk, yolsuzluk. Bunlar gitmeyince depremin adı ölüm olur." 


- "Şu anda sinmiş bekliyor"


Ercan, Yalova'da her zaman deprem olduğunu ve olacağını ifade ederek, kentin kuzey, güney ve batısında deprem kırıklarının bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:


"1999 depreminde balık kılçığı gibi kırıldı Yalova'nın üst kısmı. Buradan iki kılçık çıktı. Bu kılçıklardan biri Çiftlikköy'ün bulunduğu kesimden Pendik'in önünden Bostancı'nın önüne kadar gitti. Bostancı'nın önünde duruyor şu an. Bu kırıktan kimse söz etmez. Bu kırık İstanbul-Fenerbahçe burnundan Haliç'in içine kadar gider. Haliç, 'girinti' demek. Bu girinti yaratan Çiftlikköy-Bostancı kırığıdır. Gelecekte de bu bölgede, Maltepe'de, keza Kadıköy'de yıkımlara neden olacak kırık budur. Bu, şu anda sinmiş olarak gerginliğini bekliyor. Diğer kol da Yalova'dan ayrılıyor. Yalova'dan, Adalar'ın güneyinden tam Avcılara yön vererek gidiyor. Avcılar'daki yıkımının nedeni tam kroşe, yüzüne yumruk yemiştir. Gelecek depremde Avcılar yine aynısını görecektir."


Olası İstanbul depreminde Yalova'nın en çok etkilenecek yerlerden birisi olduğunu vurgulayan Ercan, şunları kaydetti:


"Yeni gelecek depreme 'İstanbul depremi' deniliyor. Yalova'nın siyaseten İstanbul'dan ayrılmış olması İstanbul depreminden etkilenmeyeceği anlamına mı geliyor? Hayır. İstanbul depremi, İstanbul kıyılarından 15-20 kilometre açıkta olacak. Şimdi bundan 70 kilometre çıkarırsak geriye 50 kilometre kalır. Yalova'nın 50 kilometre ilerisinde bir deprem olacak. İstanbul'da deprem olduğu zaman aynı zamanda Yalova'da deprem olacak. Kimse bundan söz etmiyor. Aynı zamanda Bandırma'nın, Kocaeli'nin depremi olacak ama en çok etkilenecek yer İstanbul'un Avrupa yakası ve Yalova olacak."     


AA


Geri Dön